Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 03 Αυγούστου 2021 12:07

Αλλάζει δραστικά ο “χάρτης” της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πρέβεζα – Σημαντικές παρεμβάσεις για την κομποστοποίηση, το υπόλειμμα και τον ΣΜΑ

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου (ΑΣΔΣΑ), εγκρίθηκαν ομόφωνα τρεις ιδιαίτερα σημαντικές παρεμβάσεις στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Πρέβεζας. Παρεμβάσεις ικανές να αλλάξουν δραστικά τον “χάρτη”.

Αρχικά εγκρίθηκε η υποβολή για ένταξη και χρηµατοδότηση στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ της πράξης: Μονάδες Κοµποστοποίησης προδιαλεγµένων και πράσινων αποβλήτων ΠΕ Θεσπρωτίας και ΠΕ Πρέβεζας Περιφέρειας Ηπείρου και αποδοχή ιδίας συμμετοχής στην πράξη.

H μονάδα της Πρέβεζας περιλαμβάνει:

monadaprevezas

Ο ενδεικτικός συνολικός ̟προϋπολογισμός της υποβαλλόμενης ̟πράξης φτάνει τα 4,92 εκατ. Ευρώ ̟πλέον ΦΠΑ (μαζί με τη μονάδα της Θεσπρωτίας). Η ίδια συμμετοχή του ΑΣ∆ΣΑ ∆Ε Περιφέρειας Ηπείρου στην εν λόγω ̟πράξη θα ανέλθει σε ̟περίπου 70.000 ευρώ.

Παράλληλα εγκρίθηκε η μελέτη και οι όροι δημοπράτησης για την ανάθεση της υπηρεσίας «Μεταφορά του υπολείμματος της Εγκατάστασης Επεξεργασίας ΑΣΑ Περιφέρειας Ηπείρου» µε ανοιχτό διεθνή διαγωνισµό. Το συνολικό κόστος της υπηρεσίας για τους Δήμους μέλη του Συνδέσμου ανέρχεται στις 454.132,76 € (με ΦΠΑ).

Το υπόλειμμα των απορριμμάτων του Δήμου Πρέβεζας θα μεταφέρεται τελικά στο ΧΥΤΥ Άρτας, όπως και το αντίστοιχο του Δήμου Ζηρού, ενώ το υπόλειμμα του Δήμου Πάργας θα μεταφέρεται στο ΧΥΤΥ Ελληνικού στα Ιωάννινα.

Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη είναι και η απόφαση της συγκρότησης της επιτροπής διαγωνισμού του άρθρου 221, ν. 4412/16 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει µε τον ν.4782/2021 για τον ηλεκτρονικό διαγωνισμό µε ανοιχτή διαδικασία για την υλοποίηση του έργου: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΟΥ ΣΜΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ», με κόστος 256.000 ευρώ.

Θυμίζουμε ότι η Πρέβεζα είχε μείνει χωρίς χρηματοδότηση του Σταθμού Μεταφόρτωσης και η δημοτική αρχή δεν μπόρεσε να βρει τα επιπλέον χρήματα. Τελικά η λύση δόθηκε μέσω του Φορέα διαχείρισης, αν και ορισμένοι Δήμοι της Ηπείρου είχαν αντιδράσει για αυτή την εξέλιξη.