Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου 2021 19:58

Μ. Τζούφη: “Σκληρή, κυνική, παρηκμασμένη, νεοφιλελεύθερη η πολιτική της ΝΔ στην Παιδεία” - Η αναπλ. Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ πήρε θέση για το πανεπιστημιακό τμήμα της Πρέβεζας (vid)

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναφορικά με τις ευρύτερες εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας και τις κυβερνητικές πολιτικές που έχει επιλέξει η ΝΔ να εφαρμόσει, αλλά και το ευρύτερο πολιτικό κλίμα, είχε η πολιτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πρέβεζας στη Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης το βράδυ της Δευτέρας.

M79A6606

Στην εκδήλωση με τίτλο “Διάλογος για τη δημόσια Παιδεία”, κεντρικοί ομιλητές ήταν η Μερόπη Τζούφη (αν. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ και βουλευτής Ιωαννίνων) και ο Παναγιώτης Λελοβίτης (καθηγητής, Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πρέβεζας και δημοτικός σύμβουλος Πρέβεζας). Χαιρέτισε ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Μπάρκας, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Βησσαρίων Μίχας (γραμματέας της Ν.Ε Πρέβεζας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ).

M79A6715

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Μπάρκας στάθηκε στην επιβεβαίωση των δυσμενών προβλέψεων που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και τις επιπτώσεις που θα έχει η εφαρμογή της στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Πρέβεζας, αλλά και σε όλα τα περιφερειακά τμήματα του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

Ειδικά η φημολογία που θέλει τη μεταφορά του τμήματος στα Ιωάννινα, την έδρα του Πανεπιστημίου, δημιουργεί ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα στην τοπική κοινωνία. “40.000 μαθητές έμειναν εκτός ανώτατης εκπαίδευσης”, είπε ο κ. Μπάρκας, ο οποίος επισήμανε πως απαιτείται συσπείρωση και αγώνας για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

M79A6631

Το λόγο έλαβε στη συνέχεια ο κ. Λελοβίτης, ο οποίος αναφέρθηκε σε μία σειρά αποτυχημένων κυβερνητικών πολιτικών στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τόνισε πως και σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε κεντρικό επίπεδο, η στρατηγική της Κυβέρνησης με τις ετσιθελικές εκλογές στα συμβούλια των εκπαιδευτικών, τον ορισμό κομματικών προϊσταμένων και με την παντελή απόρριψη των προτάσεων των εκπαιδευτικών για την ασφαλή επανέναρξη της δια ζώσης εκπαίδευσης, απέδειξε πως η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη αποτύχει σε αυτόν τον τομέα.

M79A6636

Η κα Τζούφη από την πλευρά της αναφέρθηκε εκτενώς στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας στην περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Εστίασε στην πολύπλευρη αναβάθμιση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, στη διαμόρφωση του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης μέσω της ενοποίησης των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, στη δημιουργία των διετών προγραμμάτων σπουδών στα πανεπιστήμια σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγικούς φορείς για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, στην ενίσχυση των ερευνητικών υποδομών της χώρας, στην ίδρυση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΛΙΔΕΚ) και στην αύξηση -σε συνθήκες σκληρής δημοσιονομικής εποπτείας- τόσο του προσωπικού στους εκπαιδευτικούς θεσμούς όσο και του συνολικού προϋπολογισμού στο σύνολο του υπουργείου Παιδείας γενικά, αλλά και ειδικότερα στην Έρευνα – σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Η αναπλ. Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρόσθεσε επίσης πως η ΝΔ πανηγυρίζει για τους μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση, την ώρα που η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε ετοιμάσει όλες τις λεπτομέρειες για τον διαγωνισμό. Ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους πως η στρατηγική της ΝΔ επικεντρώνεται σε μία πρωτοφανή “επίθεση” προς το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης.

“Πρόκειται για μία ξεκάθαρη νεοφιλελεύθερη πολιτική με κόφτες σε όλα τα επίπεδα. Σκληρή, κυνική, παρηκμασμένη, ανάλγητη και νεοφιλελεύθερη η πολιτική της ΝΔ στην Παιδεία”, είπε η κα Τζούφη, η οποία υποστήριξε ότι η πολιτική εκδήλωση στην Πρέβεζα “σαλπίζει” τη λεγόμενη φθινοπωρινή αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ, που μαθηματικά θα τον φέρει στην Κυβέρνηση υλοποιώντας μία φιλολαϊκή και αναπτυξιακή πολιτική.

M79A6672

Ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις των παριστάμενων και διάλογος, ο οποίος συμπερασματικά ανέδειξε την ανάγκη ύπαρξης ξεκάθαρης πολιτικής πρότασης της Αριστεράς για το δημόσιο σχολείο από την προσχολική μέχρι την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

 M79A6632

 

Το τμήμα της Πρέβεζας

Η κα Τζούφη πήρε θέση και το για ενδεχόμενο μεταφοράς του πανεπιστημιακού τμήματος της Πρέβεζας στα Ιωάννινα, λέγοντας πως τα περιφερειακά πανεπιστήμια πρέπει να αντισταθούν στο ενδεχόμενο συγχώνευσης ή σύντμησης τμημάτων.

 

*Δείτε στο βίντεο τις ομιλίες στην εκδήλωση

 

Πολυμέσα

Έκθεση εικόνων