Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2021 10:15

Κώστας Μπάρκας: Ο Νομός Πρέβεζας ήδη βιώνει τις αρνητικές συνέπειες του συνόλου των νομοθετημάτων της Νέας Δημοκρατίας για την Παιδεία

Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε ο βουλευτής Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Μπάρκας:

"Στο θλιβερό «προνόμιο» η Πρέβεζα να έχει καταστεί μεταξύ των πρώτων Νομών της χώρας, που ήδη γίνονται ορατές οι αρνητικές συνέπειες της εφαρμογής του συνόλου των νομοθετημάτων της Νέας Δημοκρατίας στον χώρο της Παιδείας, αναφέρθηκε κατά τον Χαιρετισμό του στην Ανοιχτή Πολιτική Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Ν.Ε Πρέβεζας, με θέμα «Διάλογος για τη Δημόσια Παιδεία» ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας.
Όπως επισήμανε ο κ. Μπάρκας, με ευθύνη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και των επιλογών της για μια σειρά ζητημάτων στον Νομό Πρέβεζας, όπως η λειτουργία των πρότυπων σχολείων, υπάρχει αντιπαράθεση με το σύνολο των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας του Νομού. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, που επιδεινώνεται συνεχώς, έχει ασκηθεί σε συνεργασία με το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικός Κοινοβουλευτικός Έλεγχος, ώστε να αναδειχθούν προβλήματα που συζητιούνται ευρύτατα στην τοπική κοινωνία.
Ο κ. Μπάρκας έκανε ιδιαίτερα αναφορά στην ανάγκη της απρόσκοπτης λειτουργίας του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που εδρεύει στην Πρέβεζα, σε μια περίοδο που εντείνεται η ανησυχία για το μέλλον του τμήματος στην Πρέβεζα, προϊόν των αποφάσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που έχει ως συνέπεια την αποπομπή σαράντα χιλιάδων μαθητών από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και τη συρρίκνωση τμημάτων των περιφερειακών, κυρίως, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.
«Στη συνάντηση που είχαμε την περασμένη εβδομάδα με τις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θέσαμε τα ακαδημαϊκά κριτήρια για την ανάγκη παρουσίας του τμήματος στην Πρέβεζα. Το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα την Πρέβεζα έχει όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια για να συνεχίσει τη λειτουργία του στην Πρέβεζα, όπως υψηλός αριθμός μελών Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού, σύγχρονες υποδομές και υψηλής ποιότητας και ζήτησης Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών. Νομίζω ότι η παραμονή του στην Πρέβεζα είναι ένα αίτημα που έχει ουσιαστικά επιχειρήματα. Δεν ζητάμε κάτι παράλογο, δεν συζητάμε κάτι εκτός πραγματικότητας, αλλά με βάση τα ακαδημαϊκά κριτήρια θεωρούμε ότι το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα πρέπει να παραμείνει στην Πρέβεζα και βεβαίως, με βάση τις διάφορες προτάσεις που έχουν κατατεθεί, να ενισχυθεί. Είναι ένα ζήτημα που απασχολεί και θα απασχολήσει το επόμενο διάστημα τον Νομό μας και θεωρώ ότι όλες και όλοι πρέπει να συμμετάσχουμε στη συζήτηση αυτή.», επισήμανε ο κ. Μπάρκας.
Στην κατακλείδα του Χαιρετισμού του ο κ. Μπάρκας αναφέρθηκε στην έναρξη της νέας Σχολικής Χρονιάς, λέγοντας ότι υπάρχει ένα μούδιασμα της εκπαιδευτικής κοινότητας, για τους όρους κάτω από τους οποίους ανοίγουν τα σχολεία. Όπως σημείωσε ο κ. Μπάρκας «Δυστυχώς το Υπουργείο Παιδείας με τα πρωτόκολλα που έχει βάλει δεν αφήνει και πολύ μεγάλη αισιοδοξία στον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν τα σχολεία. Ευελπιστούμε ότι τα σχολεία θα συνεχίσουν να είναι ανοιχτά και να μη χρειαστεί να ξανακλείσουν. Όμως, σαράντα χιλιάδες μαθητές, που έδωσαν Πανελλαδικές Εξετάσεις φέτος, με τις δυσκολίες που επικρατούσαν όλο το τελευταίο διάστημα, έμειναν εκτός. Είναι δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, ότι εμείς όταν γίνουμε κυβέρνηση θα καταργήσουμε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και θα δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά που έμειναν εκτός Πανεπιστημίων να επανακαταθέσουν τα μηχανογραφικά τους. Είναι μια ουσιαστική απόφαση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε οι υποψήφιοι να μην εξαναγκαστούν να οδηγηθούν στα ιδιωτικά κολέγια, που είναι η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Γιατί με δέκα χιλιάδες μόρια δεν είσαι καλός να μπεις στο ελληνικό πανεπιστήμιο, αλλά με δέκα χιλιάδες ευρώ είσαι καλός να μπεις σε ένα ιδιωτικό κολλέγιο».