Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2021 12:15

Η επανέναρξη των δια ζώσης συνεδριάσων του δημοτικού συμβουλίου λίγο έλειψε να τιναχθεί στον... αέρα από μία αστοχία του Προέδρου

Την γενικότερη... ευθυμία όλων στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας με την επανέναρξη των δια ζώσης συνεδριάσεων, διατάραξε προσωρινά ένα “επεισόδιο” που λίγο έλειψε να “τινάξει στον αέρα” τη συνεδρίαση.

Οι χαρακτηρισμοί μάλιστα που ακούστηκαν ήταν ιδιαίτερα “σκληροί”, έστω κι αν ορισμένοι ήταν σε πολιτικό επίπεδο.

IMG 3616

Κατά τη διάρκεια της ο Πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου του Μύτικα Γιώργος Νόβας είχε αρκετές λεκτικές αντεγκλήσεις με όχι και πολύ κομψό τρόπο τόσο με τον Δήμαρχο Πρέβεζας Νίκο Γεωργάκο, όσο και με τον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρη Καραμανίδη. Ο διάλογος άγγιξε τα όρια της “παραπολιτικής” σε κάποια σημεία με αναφορές για τηλέφωνα που δεν σηκώνονταν, λόγια σε τρίτους που καταλόγισε ο ένας στον άλλο και χαρακτηρισμούς.

Η όποια διαδικασία της συνεδρίασης “πήγε περίπατο” και εκείνη τη στιγμή ο κ. Καραμανίδης αφού είχε προειδοποιήσει ότι θα αποβάλλει από την αίθουσα της συνεδρίασης τον κ. Νόβα, σήκωσε τη συσκευή του τηλεφώνου του και είπε πως θα καλέσει την Αστυνομία για να τον αποβάλει.

IMG 3568

Η συγκεκριμένη κίνηση προκάλεσε την “έκρηξη” των δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης και του συμβούλου της Ανυπότακτης Κίνησης για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας Ταξιάρχη Κωστόγιαννη, οι οποίοι έκαναν λόγο για φασιστικές συμπεριφορές. Για τις συγκεκριμένες παρατάξεις εξάλλου, που προέρχονται από τον πολιτικό χώρο της κομμουνιστικής Αριστεράς, αλλά και για συμβούλους από άλλες παρατάξεις που έζησαν ηλικιακά “μαύρες εποχές” στη χώρα η σκέψη και μόνων τέτοιων εικόνων (παρουσία αστυνομικών δυνάμεων σε συνεδριάσεις) προκαλεί οργή και αποτροπιασμό.

Ακολούθησε η “εκτόξευση χαρακτηρισμών” εκατέρωθεν, μέχρι τα πράγματα να ηρεμήσουν, χωρίς φυσικά να κληθεί η Αστυνομία.

IMG 3571

Σε κάθε περίπτωση επρόκειτο για μία αστοχία του προεδρείου, καθώς ο κανονισμός του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας, όπως ισχύει από το 2013 είναι ξεκάθαρος στο άρθρο 4:

...Αν κατά την διάρκεια της συνεδρίασης δημιουργηθούν θόρυβοι που παρακωλύουν την ομαλή συνέχισή της, ο Πρόεδρος οφείλει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλοποίηση της και αν η ίδια κατάσταση συνεχιστεί, ο Πρόεδρος διακόπτει την συνεδρίαση για ορισμένη ώρα, που την ανακοινώνει στο σώμα. Κατά την διακοπή οι Δημοτικοί Σύμβουλοι εξέρχονται της αίθουσας συνεδρίασης. Μετά την παρέλευση του χρόνου διακοπής ο Πρόεδρος κηρύσσει την συνέχιση της συνεδρίασής του και αν ο θόρυβος συνεχιστεί δικαιούται να τη λύσει”.

Ο Πρόεδρος λοιπόν δεν χρησιμοποίησε τη λύση της προσωρινής διακοπής όπως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις, ωστόσο πήγε στο άρθρο 5 του κανονισμού, που αναφέρει:

“Στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου οι παρευρισκόμενοι πολίτες πρέπει να είναι ευπρεπείς και ήσυχοι. Δεν επιτρέπεται να συνομιλούν , να σχολιάζουν να επιδοκιμάζουν ή να αποδοκιμάζουν τις απόψεις των συμβούλων και γενικά να παρακωλύουν την ομαλή διεξαγωγή της συνεδρίασης. Ο Πρόεδρος μπορεί να αποβάλλει από την αίθουσα καθέναν που διαταράσσει την τάξη ή παρακωλύει την συνεδρίαση ή και να διατάξει την εκκένωση της αίθουσας από το ακροατήριο”.

Ο κανονισμός βέβαια γράφει για πολίτες και όχι δημοτικούς συμβούλους, ωστόσο κάτι τέτοιο φαίνεται πως είναι από... αβλεψία και στον επόμενο κανονισμό θα πρέπει να διορθωθεί (ο ισχύων είχε διαμορφωθεί το 2013).

 

Σε κάθε περίπτωση μπορείτε στο βίντεο του atpreveza.gr από το 12.00'' και μετά να δείτε τι ειπώθηκε και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.

 

Πολυμέσα