Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021 10:44

Σε διαδικαστικό “φιάσκο” εξελίχθηκε ο απολογισμός πεπραγμένων του Δημάρχου Πρέβεζας – Αναβλήθηκε για τις 6 Οκτωβρίου η ειδική συνεδρίαση

Φαίνεται πως ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος δεν μπορεί να εφαρμόσει την ορθή διαδικασία ούτε στην κορυφαία δημοκρατική πράξη που ονομάζεται απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής αρχής.

IMG 3867

Η συνεδρίαση αναβλήθηκε έπειτα από πρόταση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σταύρου Αμάραντου, στην οποία συνηγόρησαν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Η νέα ειδική συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 6 Οκτωβρίου και ώρα 6μ.μ. στην “Όαση”. Κάθε επικεφαλής παράταξης θα έχει το λόγο για 15 λεπτά, ενώ σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και δημότες θα έχουν στη διάθεσή τους 5 λεπτά για να παρέμβουν.

Ενώ εδώ και ημέρες έχει γνωστοποιηθεί η ημερομηνία της ειδικής συνεδρίασης από το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Γεωργάκος απέστειλε στους συμβούλους την εισήγηση του απολογισμού του, ένα κείμενο 167 σελίδων, σχεδόν 3 ώρες πριν από την έναρξη της ειδικής συνεδρίασης. Αυτό τόνισε ο κ. Αμάραντος, στηρίζοντας την πρότασή του για αναβολή.

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, θα ήταν αδύνατο για τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να ετοιμαστούν για να αντικρούσουν την εισήγηση, πόσο μάλλον να διατυπώσουν και παρεμβάσεις και προτάσεις για να βελτιωθεί ο Δήμος, όπως σχεδόν... προκλητικά ζήτησε ο Δήμαρχος στη συνεδρίαση.

IMG 3859

Είναι και η φύση της συγκεκριμένης ειδικής διαδικασίας, που απαιτείται όντως να αντικρούσει η να επικροτήσει η αντιπολίτευση τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής.

Ο κ. Κωστόγιαννης, σύμβουλος της “Ανυπότακτης Κίνησης για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας” ζήτησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να γίνει σε ανοικτό χώρο, ενώ ο Θανάσης Ανωγιάτης από την παράταξη “Στροφή στο Μέλλον” στάθηκε στο γεγονός ότι έχουν καλέσει στο παρελθόν δύο φορές το Δήμαρχο να προχωρήσει στη συγκεκριμένη διαδικασία, χωρίς ο ίδιος να το πράττει.

Ο Κοσμάς Κορωναίος (Δημοτική Συνεργασία) τάχθηκε υπέρ της αναβολής για να μπορέσουν οι σύμβουλοι να μελετήσουν το κείμενο του απολογισμού πεπραγμένων, ενώ ο επικεφαλής της “Ανάπτυξης Τώρα” Γιώργος Νίτσας πρόσθεσε πως είναι αναγκαία η αναβολή, ενώ θα πρέπει να κληθούν στην επόμενη συνεδρίαση και πολλοί εκπρόσωποι φορέων για να γίνει μία κορυφαία δημοκρατική διαδικασία.

Θυμίζουμε πως ο απολογισμός πεπραγμένων, σύμφωνα με το άρθρο 217 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, γίνεται σε ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση, τη διοίκηση του Δήμου και την εφαρμογή του προγράμματος δράσης της δημοτικής αρχής. Σε Δήμους πρωτευουσών νομών, όπως η Πρέβεζα η ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιείται μέχρι την 31η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, σύμφωνα με τον ΚΔΚ.

Ο κ. Γεωργάκος δεν προχώρησε τη διαδικασία εντός του χρονοδιαγράμματος που προέβλεπε ο Κώδικας, αλλά σε χρόνο που τον βόλευε.