Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013 16:16

Ο Πρεβεζάνος Κωνσταντίνος Τσούτσης στο νέο Κεντρικό Συμβούλιο της Νεολαίας ΣΥΝ

Ένας Πρεβεζάνος, ο 22χρονος Κωνσταντίνος Τσούτσης, με καταγωγή από την Κρυοπηγή Πρέβεζας, εξελέγη μέλος του νέου Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Συνασπισμού, στο 7ο -και τελευταίο- συνέδριο της. Πρόκειται για φοιτητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων στο Βόλο, ο οποίος είναι και νέος εργαζόμενος (ιδιωτικός υπάλληλος).

Ο αδερφός του, Χρήστος Τσούτσης, επίσης φοιτητής, είναι μέλος του γραφείου σπουδάζουσας του ΣΥΝ, στη Δυτική Ελλάδα.

Νέος Γραμματέας της Νεολαίας Συνασπισμού, εξελέγη ο Ηλίας Χρονόπουλος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες του www.atpreveza.gr, είναι ένθερμος υποστηρικτής της οικονομικής φιλοσοφίας του Ευκλείδη Τσακαλώτου (υπήρξε άλλωστε και φοιτητής του στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Ο Ηλίας Χρονόπουλος έχει μία σημαντική διαδρομή στους φοιτητικούς αγώνες, στα κινήματα της Πλατείας Συντάγματος και σε δράσεις κατά του ρατσισμού και υπέρ της προστασίας των δικαιωμάτων των μεταναστών.

Ο Χρονόπουλος συγκέντρωσε 29 ψήφους, έναντι 19 του Δημήτρη Καραμάνη, ενώ 7 μέλη του Κ.Σ. ψήφισαν λευκό.

Πρόκειται για το τελευταίο συνέδριο της οργάνωσης, καθώς το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία συγκρότησης της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, θέμα για το οποίο αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός για τον ρόλο που αυτή θα κληθεί να διαδραματίσει στο ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης της Αριστεράς.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αποχρώσεις που καταγράφηκαν είχαν να κάνουν από τη μια πλευρά με την κυβέρνηση της Αριστεράς ως πρώτο βήμα για τον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα κι από την άλλη ως μια εξέλιξη κομβικής σημασίας, καθώς η ανατροπή του Μνημονίου συνιστά αποφασιστικό βήμα για να μη μετατραπεί η νέα γενιά της Ελλάδας σε «χαμένη γενιά», όπως επεσήμανε στο κλείσιμό του ο απερχόμενος γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΝ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, το οποίο παρακολούθησαν 460 σύνεδροι από τις οργανώσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, αναπτύχθηκε επίσης πλούσιος διάλογος και προβληματισμός σχετικά με τον τρόπο που παρεμβαίνει η νεολαία της ριζοσπαστικής Αριστεράς στα κινήματα, την εσωτερική λειτουργία της οργάνωσης ως κομβικό σημείο για την καλλιέργεια και προώθηση του απελευθερωτικού και χειραφετησιακού προτάγματος της Αριστεράς, ενώ δεν έλειψαν και εισηγήσεις αλλά και σχετική τροπολογία για το κείμενο απόφασης που έθεσε το θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, με βασικό αίτημα την ανατροπή της Ε.Ε. και της ΟΝΕ ως βασικής προϋπόθεσης για προοδευτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, τροπολογία που μειοψήφησε στη σχετική ψηφοφορία.

Ακόμα, συζητήθηκε εκτενώς η παρουσία και η παρέμβαση της Νεολαίας ΣΥΝ στα κινήματα που αναπτύχθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, με έμφαση τη συμμετοχή στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής για την αποτροπή της κατασκευής μεταλλείων χρυσού, αλλά και στη σημασία του ρόλου της οργάνωσης στο κίνημα των πλατειών και στην απεργία πείνας των 300 μεταναστών στην Υπατία.

Το 7ο συνέδριο της Νεολαίας Συνασπισμού χαιρέτισαν, από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, ο συντονιστής της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Δημήτρης Βίτσας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκος Βούτσης. Επιπλέον, χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και μέλος της Νεολαίας Συνασπισμού Κώστας Μπάρκας.