Παρασκευή, 08 Οκτωβρίου 2021 09:58

Τάσος Αμάραντος: “Φοβάμαι πως έχουμε μπλέξει σε μία μεγάλη περιπέτεια, που ενισχύει το αίσθημα αδιαφάνειας στην τοπική αυτοδιοίκηση”

Τα παρακάτω σχόλια επί του απολογισμού πεπραγμένων του Δημάρχου Πρέβεζας Νίκου Γεωργάκου, έκανε ο σύμβουλος της “Ανάπτυξης Τώρα” Τάσος Αμάραντος, παρουσιάζοντας επιπλέον τις προτάσεις της παράταξής του, κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Ο κ. Αμάραντος είπε:

"Στο κείμενο των 167 σελίδων σας κε Δήμαρχε, αναφέρατε πολλές από τις διοικητικές ενέργειες που εκτελούν οι υπηρεσίες του Δήμου και οι εργαζόμενοι σε αυτόν, όπως για παράδειγμα η υλοποίηση πρωτοκόλλων ενάντια στην πανδημία, οι δράσεις του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, του Κοινωνικού Παντοπωλείου, του Κοινωνικού Φαρμακείου, ο απολογισμός του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών.

Αξιέπαινη η προσπάθεια όλων των εργαζομένων σε αυτές τις δομές.

Τι κάνατε όμως εσείς ως πολιτική αρχή του τόπου για να ενισχύσετε τις κοινωνικές παροχές του Δήμου, τις κοινωνικές δομές, τις δράσεις κοινωνικής πολιτικής;

Απλώς διαχείριση όλων αυτών.

Επειδή μας προκαλέσατε να καταθέσουμε προτάσεις, ας μιλήσουμε για το τι μπορεί να κάνει ο Δήμος τη δεδομένη χρονική στιγμή, μιας και δύο χρόνια πήγαν χαμένα.

Η “Ανάπτυξη Τώρα” προτείνει:

Τη δημιουργία ενός “πλέγματος” κοινωνικής φροντίδας με τη δημιουργία:

*Συμβουλευτικός Σταθμός για την Άνοια

*Ξενώνας Φιλοξενίας

*Δημοτικό Γηροκομείο

*Διεκδίκηση περιφερειακού ιατρείου στη Δ.Ε. Ζαλόγγου.

Υπάρχουν δυνατότητες μέσω ΕΣΠΑ για τα προγράμματα αυτά, αλλά και μέσω χορηγιών μεγάλων ιδρυμάτων.

Αυτές είναι προτάσεις για να σχεδιάσει και να στηρίξει τους δημότες του ένας Δήμος.

Οικονομικές Υπηρεσίες

Ζητούνται έσοδα κ. Δήμαρχε

Είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για εσάς.

Ο Δήμος Πρέβεζας αν μη τι άλλο μέχρι το 2019 υπήρξε ένας αρκετά τακτοποιημένος οικονομικά Δήμος.

Με δεδομένο ότι τα έσοδα μειώνονται, να δω πως θα ενισχύσετε τα έσοδα.

Τι σκέφτεστε;

Γιατί και στο θέμα του αστικού και οδικού φωτισμού δεν μας έχετε παρουσιάσει κανένα επιπλέον στοιχείο και υπάρχει ανησυχία για τα τέλη που θα πληρώσουν οι πολίτες.

Παρά της δέσμευσή σας ότι θα έρθουν τα επικυρωμένα στοιχεία. Ένα γεγονός που μας ανάγκασε να αλλάξουμε απόφαση και να μην στηρίζουμε το συγκεκριμένο, απαραίτητο έργο για τον τόπο μας.

Η πρότασή μας κι εδώ είναι ξεκάθαρη:

Θα πρέπει αφενός να δούμε ξεκάθαρα και να κάνουμε μία στρατηγική επιλογή να ενεργοποιήσουμε και πάλι το “εργαλείο” των δημοτικών εταιρειών και να κάνουμε στενή τη συνεργασία μας με την ΕΤΑΝΑΜ. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έσοδα.

Αφετέρου θα πρέπει να δούμε το ζήτημα της δημοτικής περιουσίας.

Εμείς έχουμε τοποθετηθεί επανειλημμένα δημόσια και στο δημοτικό συμβούλιο, με αφορμή και τη συμφωνία με την Enterprise Greece για το πεντάστερο ξενοδοχείο στο Κανάλι.

Έχουμε πει όχι στις αποσπασματικές λύσεις και ναι σε ένα εμπεριστατωμένο Master Plan καταγραφής - μελέτης αξιοποίησης και εκδήλωσης πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας του Δήμου Πρέβεζας.

Προγραμματισμός

Πέρα από το σημαντικό έργο του Open Mall, που ελπίζουμε να καταφέρετε να το φέρετε εις πέρας, βλέπουμε ότι π.χ. από το ευρωπαϊκό εργαλείο Interreg είστε σε φάση υλοποίησης ορισμένων έργων από προηγούμενες δημοτικές αρχές.

Έχετε επίσης υποβάλει προτάσεις στο “Αντώνης Τρίτσης” με προϋπολογισμό 24.906.510,85. Διαβάζουμε τις τελευταίες ημέρες ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία στην ΚΕΔΕ -το είπε εξάλλου και ο Πρόεδρός της- ότι δύσκολα οι Δήμοι θα μπορέσουν να φτάσουν έστω και στο 50%.

Έχετε κάνει κάποια προτεραιοποίηση στα έργα, για να ξέρουμε και τι θα περιμένουμε;

Η πρότασή μας κι εδώ είναι ξεκάθαρη, αλλά δυστυχώς εσείς επιλέξατε άλλο δρόμο:

Δημιουργία ομάδας εργασίας με τη στελέχωσή της από επιστήμονες και ειδικούς συνεργάτες του Δημάρχου που θα ενισχύσει το Τμήμα Προγραμματισμού και να ετοιμάσει προτάσεις για τον Δήμο που θα “κουμπώνουν” και στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο νέο ΕΣΠΑ, με βάση και τα όσα αναφέρει στο προσχέδιό της η Περιφέρεια Ηπείρου αλλά και σε οποιοδήποτε χρηματοδοτικό εργαλείο απορρόφησης πόρων υπάρχει ή θα ανοίξει στο επόμενο διάστημα.

Υπάρχουν δυνατότητες, αλλά πρέπει να ετοιμαστούμε. Όλοι οι Δήμοι αυτό περιμένουν.

Έχετε όμως επιλέξει άλλο δρόμο, λόγω της συνεργασίας με τη ΔΕΠΑΝ.

Έχετε επιλέξει να συνεργαστείτε με μία εταιρεία με σκοπό να προχωρήσουν μελέτες για μεγάλα έργα όπως το Κάστρο Παντοκράτορα, το Μουσικό Σχολείο, οι μελέτες για το εμπορικό λιμάνι και πολλά άλλα.

Μέχρι στιγμής αν δεν κάνω λάθος και με την απάντησή σας στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο από τη ΔΕΠΑΝ δεν υπάρχει ούτε μία τελειωμένη μελέτη για να εντάξουμε κάποιο έργο στο “Τρίτσης” η και αν υπάρχει δεν έχει ενταχθεί ακόμη κανένα έργο. Φοβάμαι πως έχουμε μπλέξει σε μία μεγάλη περιπέτεια, που ενισχύει το αίσθημα αδιαφάνειας στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Και σας το έχουμε ξαναπεί. Μέχρι στιγμής στο “Αντώνης Τρίτσης” έχουν ενταχθεί μόνο έργα της ΔΕΥΑΠ. Κανένα του Δήμου ή από αυτά που έχει αναλάβει η ΔΕΠΑΝ.

Ίδρυση Λαϊκής Αγοράς

Σας έχουμε προειδοποιήσει για το θέμα αυτό. Έπρεπε να είστε προσεκτικοί. Μακάρι να κυλήσουν όλα καλά, αλλά διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας.

Πολιτισμός-Αισθητική

Είναι ένας τομέας που τηρουμένων των αναλογιών λόγω covid, ο Δήμος τα πήγε αρκετά καλά. Να πούμε όμως πως η ύπαρξη δύο επιτροπών για τα 200 χρόνια της Επανάστασης

Εμείς προτείνουμε να υπάρχει όμως ένα αναλυτικό σχέδιο δράσης μόνο για τον Πολιτισμό.

Στον δικό μας στρατηγικό σχεδιασμό η δράση “Πρέβεζα: Πόλη των τεχνών και των γραμμάτων” αποτελεί έναν από τους πυλώνες πολύπλευρης ανάπτυξης της πόλης, όχι απλός μία αισθητική παρέμβαση και ορισμένες εκδηλώσεις.

ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ-ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σε αυτόν τον τομέα η αλήθεια είναι πως έχετε κινηθεί. Εμείς έχουμε διαφορετική βέβαια άποψη για τη στρατηγική που πρέπει να έχει ο Δήμος Πρέβεζας, αλλά έχετε κάνει κινήσεις. Όχι με το αζημίωτο όμως. Πληρώσατε ένα σεβαστό ποσόν για το ψηφιακό συνέδριο, ένα σεβαστό ποσό για να δηλώνετε η Πρέβεζα ως ασφαλής παραλία, ένα σεβαστό ποσό χιλιάδων ευρώ για να υπάρχουν συνεντεύξεις σας και καταχωρίσεις για την Πρέβεζα σε ιστοσελίδες, αμφιβόλου επισκεψιμότητας βέβαια.

Μάλλον λοιπόν υπήρχαν χρήματα στα ταμεία του Δήμου από την προηγούμενη δημοτική αρχή, κάτι που αμφισβητούσατε εντόνως.

Εδώ θα πρέπει να ευχαριστήσετε την “Ανάπτυξη Τώρα”, ευτυχώς σε αυτόν τον τομέα μας ακούσατε, θυμίζω ότι πήρατε μπροστά μετά από δική μας πρωτοβουλία 8 μήνες μετά την ανάληψη τον καθηκόντων σας.

Παρ΄ όλα αυτά κινηθήκατε σε αυτόν τον τομέα και το αναγνωρίζουμε.

Μην καυχιέστε όμως γιατί η Πρέβεζα από το 2015 και έπειτα σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων είχε σταδιακά πολύ μεγάλη τουριστική άνοδο, που διακόπηκε βέβαια σε σημαντικό βαθμό από τον κορονοϊό.

Βιβλιοθήκη

Εμείς και σε αυτό τον τομέα έχουμε συγκεκριμένη πρόταση και τη δικαιολογούμε!

Δημιουργία νέας ψηφιακής βιβλιοθήκης! Τέτοιου τύπου εγκαταστάσεις αποδεδειγμένα και τεκμηριωμένα με μετρήσιμα μεγέθη αποτελούν “όπλο” ενίσχυσης του τουρισμού και “όπλο” επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, ενώ αποτελούν “δέλεαρ” και για τους λεγόμενους ψηφιακούς νομάδες, που εργάζονται δηλαδή στο εξωτερικό και μένουν στην Ελλάδα.

Αναμφίβολα μία νέα βιβλιοθήκη θα είναι και ένας ελκυστικός προορισμός και για τη νεολαία του Δήμου Πρέβεζας.

Αθλητισμός

Στον αθλητισμό πρέπει να γίνουν τεράστια βήματα μπροστά. Δε θα πούμε περισσότερα. Γίνεται απλώς μία διαχείριση.

Η “Ανάπτυξη Τώρα” έχει έναν εντελώς διαφορετικό σχεδιασμό, τον οποίο και θα παρουσιάσει και περιλαμβάνει τα “εργαλεία” για να φτάσει ο Δήμος σε νέες εγκαταστάσεις, σε ένα οργανωμένο αθλητικό complex, που θα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

Δε θα πούμε επίσης πολλά.

Θα επισημάνουμε όμως ότι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο έχει ανάγκη από επιστημονικό προσωπικό και αξιοκρατία. Έχει ανάγκη μεγαλύτερη συμμετοχή ειδικών και λιγότερο πολιτικών προσώπων.

Αυτή είναι και η πρότασή μας".

 

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Κοινωνία

26 Μαϊος 2022
Την ανάγκη για άμεσες σωστικές εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης τόσο στο Κάστρο του Παντοκράτορα όσο και στον Προμαχώνα της Βρυσούλας υπογράμμισαν ο δημοτικός σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης”
26 Μαϊος 2022
Ένας τομέας της καθημερινότητας ιδιαίτερα νευραλγικός για τους δημότες Πρέβεζας, η καθαριότητα στους δημόσιους χώρους και η περιποίηση του πρασίνου, ...
26 Μαϊος 2022
Το Επιμελητήριο Πρέβεζας ενημερώνει τις επιχειρήσεις μέλη του, για το τέλος ανακύκλωσης που θα επιβάλλεται από την ερχόμενη Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2022, ...
26 Μαϊος 2022
Ο σχεδιασμός των κυκλοφοριακών παρεμβάσεων στην παραλιακή οδό της Πρέβεζας (Ελ. Βενιζέλου) από τη γωνία της οδού Καρυωτάκη (παλαιό Corner) προς το ...
26 Μαϊος 2022
Έχουμε αναφερθεί με ρεπορτάζ μας στο atpreveza.gr στα μεγάλα ρήγματα που προκαλούνται στο οδόστρωμα στο οδικό δίκτυο της Υψηλής Ζώνης Λάμαρης, στην ...

Αθλητισμός

26 Μαϊος 2022
Φτωχό το σημερινό πρόγραμμα, ξεχωρίζουν μόνο οι τελικοί σε κάποιες χώρες δεύτερης διαλογής. Στην Τουρκία, ο τελικός έχει ελληνικό «χρώμα», καθώς σε Καϊσέρισπορ και Σίβασπορ αγωνίζονται οι Γούτας
25 Μαϊος 2022
Ρόμα και Φέγενορντ αναμετρώνται απόψε, στο ματς που θα κρίνει τον νικητή του πρώτου ιστορικά Conference. Παράλληλα, σήμερα διεξάγεται και ο τελικός ...
24 Μαϊος 2022
Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει μπαράζ ανόδου/παραμονής στη Β’ Γερμανίας, ανάμεσα στις Ντιναμό Δρέσδης και Καϊζερσλάουτερν, αλλά και Κόπα ...
23 Μαϊος 2022
Από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ΕΠΑ.Λ. Ελλάδας- Κύπρου, ...
23 Μαϊος 2022
«Στεγνό» το σημερινό κουπόνι, μετά από ένα γεμάτο Σαββατοκύριακο, με πολλές συγκινήσεις. Η προσοχή μας στρέφεται σε δύο συγκεκριμένες αναμετρήσεις, ...

Πολιτισμός

26 Μαϊος 2022
Ο πολιτιστικός-περιβαλλοντικός σύλλογος της τοπικής κοινότητας Εκκλησιών διοργανώνει θρησκευτικό πανυγήρι την Παρασκευή 27 Μαϊου 2022.
25 Μαϊος 2022
Ένα εκρηκτικό τετραήμερο στις 26,27,28 και 29 Μαΐου στην παραλία της Πρέβεζας μας υπόσχονται οι διοργανωτές του Preveza Jazz Festival, το οποίο ...
25 Μαϊος 2022
Ο Δήμος Πάργας σε συνεργασία με το Χορευτικό Τμήμα Αγιάς, διοργανώνει το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών «Άνοιξη και παράδοση» στην Αγιά την Κυριακή 29/5 ...
23 Μαϊος 2022
Το διεθνές Preveza Jazz Festival γιορτάζει τα 20 του χρόνια και σας προσκαλεί όλους σε ένα υψηλού επιπέδου εκρηκτικό τετραήμερο στις 26,27,28,29 ...
23 Μαϊος 2022
Το ΥΠΠΟΑ διοργανώνει και φέτος, από τις 26 έως τις 29 Μαΐου σε όλη τη χώρα, την επικοινωνιακή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» με πλήθος ...

Στήλες

26 Μαϊος 2012
Οι πρώτοι στρατιώτες του Β' Τάγματος Σκαπανέων αποβιβάζονται στη Μακρόνησο, όπου θα δημιουργηθεί στρατόπεδο συγκέντρωσης οπλιτών και πολιτών, με σκοπό την «ανάνηψή» τους. Είναι η αρχή ενός μεγάλου
25 Μαϊος 2012
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δημήτριος Πλαπούτας καταδικάζονται σε θάνατο κατά τη διάρκεια της Βαυαροκρατίας, στις 25 Μαϊου 1834. Είχαν ...
24 Μαϊος 2012
Ο Γάλλος τέως υπουργός εξωτερικών Σελεστέν Ζονάρ φτάνει στον Πειραιά, επικεφαλής του στόλου της Αντάντ, αποβιβάζει αγήματα στην ελληνική πρωτεύουσα ...
23 Μαϊος 2012
Ισραηλινοί απαγάγουν από την Αργεντινή στις 23 Μαϊου 1960 και οδηγούν στο Ισραήλ τον ανώτατο αξιωματούχο των SS, Άντολφ Άιχμαν, υπεύθυνο για τη ...
19 Μαϊος 2012
Στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας (η ...