Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2021 13:18

“Να μείνει στην Πρέβεζα...” - Ξεκάθαρη η στάση του δημοτικού συμβουλίου για την παραμονή του πανεπιστημιακού Τμήματος (pics)

Η μεγάλη ανησυχία που υπάρχει στην τοπική κοινωνία της Πρέβεζας, σχετικά με το ενδεχόμενο μεταφοράς του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από την Πρέβεζα στα Ιωάννινα, εκφράστηκε έντονα και στη χθεσινή (σ.σ. Τετάρτη) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου (“Όαση”), με θέμα: “Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Πρέβεζας), αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις).

Μία ανησυχία που τελικώς μετατράπηκε σε μία κατά πλειοψηφία απόφαση (μειοψήφησε η παράταξη του Δημάρχου Πρέβεζας) του δημοτικού συμβουλίου, για ένα πλαίσιο δράσεων-παρεμβάσεων με στόχο την ενίσχυση και παραμονή του πανεπιστημιακού τμήματος στην Πρέβεζα.

IMG 9506

Το atpreveza.gr με αποκαλυπτικό του ρεπορτάζ στις 22 Σεπτεμβρίου (δείτε ΕΔΩ) είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας την απόφαση με συντριπτική πλειοψηφία της Γενικής Συνέλευσης των καθηγητών του Τμήματος, για μεταφορά του Τμήματος Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής στα Ιωάννινα.

Η συγκεκριμένη απόφαση των καθηγητών ήταν αυτή που τελικώς προκάλεσε και τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στην οποία συμμετείχαν (είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία είτε διαδικτυακά) οι δύο βουλευτές του Νομού Πρέβεζας κ.κ. Γιαννάκης (ΝΔ) και Μπάρκας (ΣΥΡΙΖΑ), ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης “Κοινό των Ηπειρωτών” Θοδωρής Κορωναίος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πρέβεζας Γιάννης Μπούρης, καθώς και εκπρόσωποι σωματείων και συλλόγων, καθώς και μία μικρή μειοψηφία των καθηγητών του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής. Όλοι ωστόσο οι φορείς και οι δημοτικοί σύμβουλοι παρά τις διαφοροποιήσεις τους και τις διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις, στήριξαν την άποψη το Τμήμα πρέπει να μείνει στην Πρέβεζα για ακαδημαϊκούς, πολιτικούς και οικονομικούς λόγους. Ήταν μία ξεκάθαρη στάση αυτή, που μεταφέρθηκε και στον πρύτανη του Ιδρύματος.

Ο κ. Αλμπάνης με τη σειρά του ανέφερε πως το θέμα θα έρθει μετά την Κοσμητεία της Σχολής και στη Σύγκλητο και εκεί θα παρθούν οι όποιες αποφάσεις, ενώ επανέλαβε πως το Τμήμα αποτελεί στρατηγική επιλογή για την ανάπτυξη του ιδρύματος, σύμφωνα με τη Σύγκλητο και τις αποφάσεις της.

 

Ξέφυγε” η κριτική στον Πρόεδρο του Τμήματος

 

Στο “μάτι του κυκλώνα” της κριτικής βρέθηκε όπως ήταν αναμενόμενο ο Πρόεδρος του Τμήματος Γιάννης Σωτηρόπουλος, ο οποίος συνδέθηκε διαδικτυακά και δεν επέλεξε να παραστεί στην αίθουσα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας, παρότι ήταν στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος στο Ψαθάκι.

Ο κ. Σωτηρόπουλος επέμεινε στην άποψή του ότι το πανεπιστημιακό τμήμα της Πρέβεζας είναι σε εξαιρετικό επίπεδο από άποψη ακαδημαϊκής ικανότητας και παρεχόμενου έργου, ωστόσο λόγω της δραματικής μείωσης των φοιτητών εξαιτίας της ΕΒΕ (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής)-η οποία προέβλεψε ότι θα συνεχιστεί και του χρόνου- η μεταφορά του Τμήματος στα Ιωάννινα θα το σώσει από το οριστικό κλείσιμο, καθώς το Υπουργείο ετοιμάζει νέο σχέδιο συγχώνευσης-συρρίκνωσης πανεπιστημιακών τμημάτων.

Οι περισσότεροι φορείς και δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά και καθηγητές αντέκρουσαν τα επιχειρήματα του κου Σωτηρόπουλου με συγκεκριμένα δεδομένα, ωστόσο η κριτική “ξέφυγε” από ελάχιστους που παραβρίσκονταν στην αίθουσα, οι οποίοι με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς, απευθύνονταν με φωνές και άσχημο τρόπο στον Πρόεδρο του Τμήματος.

Τέτοιες συμπεριφορές δεν περιποιούν τιμή για το δημοτικό συμβούλιο ούτε για την τοπική κοινωνία και ασφαλώς δεν αποτυπώνουν και το κλίμα της συνεδρίασης.

 

 

Οι δύο προτάσεις και η ανεξήγητη στάση του Δημάρχου και της παράταξής του

 

Μετά το πέρας των τοποθετήσεων ήρθε η ώρα της πεμπτουσίας της δημοκρατικής διαδικασίας που λέγεται δημοτικό συμβούλιο, η ώρα της απόφασης.

Διατυπώθηκαν δύο προτάσεις (που θα καθαρογραφούν, ώστε να διαμορφωθεί με ακρίβεια και το πρακτικό της συνεδρίασης), οι οποίες και τέθηκαν σε ψηφοφορία. Η πρώτη συνδιαμορφώθηκε από τις παρατάξεις Λαϊκή Συσπείρωση, Ανυπότακτη Κίνηση για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας και Δημοτική Συνεργασία (ψηφίστηκε επίσης από την Ανάπτυξη Τώρα και την Στροφή στο Μέλλον) και αφορούσε τους παρακάτω κύριους άξονες:

  • Να μείνει το Τμήμα στην Πρέβεζα

  • Να καταργηθεί ο νόμος Κεραμέως και η ΕΒΕ

  • Να υπάρξει σύσταση για αλλαγή της απόφασης της συνέλευσης των καθηγητών

  • Να υπάρξουν παρεμβάσεις-κινητοποιήσεις στη Σύγκλητο και σε άλλα όργανα

  • Να υπάρξουν δεσμεύσεις για ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας (υποδομές, εστίες, συγκοινωνία κ.α.).

Στο ίδιο μήκος κύματος με παραπλήσιο “πλέγμα προτάσεων” ήταν και η πρόταση της παράταξης του Δημάρχου Πρέβεζας Νίκου Γεωργάκου, με τη διαφορά όμως ότι πεισματικά ο κ. Γεωργάκος δεν ήθελε να συμπεριληφθεί η φράση: “Να καταργηθεί ο νόμος Κεραμέως και η ΕΒΕ”.

Η πεισματική προσκόλληση του Δημάρχου σε κομματικές “νόρμες” απαντήθηκαν με την καταγγελία από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης και της Ανυπότακτης Κίνησης ότι αποτελεί εντολοδόχο της κυβερνητικής πολιτικής στο Δήμο.

Άσχετα όμως από την πολιτική τοποθέτηση του καθενός, είναι ακατανόητη και ανεξήγητη η επιμονή του, η οποία και τον οδήγησε σε πολιτική απομόνωση, καθώς το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους, μιας και προκαλούνται τεράστια προβλήματα. Ο κ. Γεωργάκος επιμένει να “κλείνει τα αυτιά” του σε έναν σημαντικό παράγοντας που “γεννά” το πρόβλημα στην Πρέβεζα και σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Η διαδικασία μάλιστα της ψηφοφορίας εκφυλίστηκε προς το τέλος, καθώς ήταν ολοφάνερο πως τόσο ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, όσο και ο Δήμαρχος Πρέβεζας καθυστερούσαν τεχνηέντως τη λήψη απόφασης, για να μη χρεωθούν ακόμη μία πανηγυρική πολιτική ήττα εντός του δημοτικού συμβουλίου.

 

Έκθεση εικόνων