Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021 10:19

Απόφαση ευθύνης από τον ΑΣΔΣΑ κόντρα στην “αυθαιρεσία”-όπως τη χαρακτήρισαν- Καχριμάνη και το “σαμποτάζ” εκ των έσω – “Παρών” μόνο ο Π. Σαραμπασίνας από το Δήμο Πρέβεζας (vid+pics)

Πολιτικές διαστάσεις για την πορεία και λειτουργία της αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο, έλαβε η συνεδρίαση του Δ.Σ. του Αναγκαστικού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Ηπείρου (ΑΣΔΣΑ) την Τρίτη, στη συνεδρίαση που έγινε δια ζώσης στα Ιωάννινα, ενώ υπήρχε και η δυνατότητα συμμετοχής με τηλεδιάσκεψη.

260338890 641972050548516 304853189449044273 n

Το Δ.Σ. πέρασε στην "αντεπίθεση" όπως χαρακτηριστικά είχαμε αναφέρει και στο ρεπορτάζ του atpreveza.gr (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ) και αποφάσισε ομόφωνα την άσκηση κάθε ένδικου μέσου κατά της πρόσφατης μονομερούς ενέργειας της απευθείας ανάθεσης του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη (δείτε ΕΔΩ) σε εταιρεία για τη μεταφορά του υπολείμματος της Εγκατάστασης Επεξεργασίας ΑΣΑ Περιφέρειας Ηπείρου, ενώ θα απαιτήσει την άμεση παραχώρηση του εξοπλισμού που της ανήκει από την Περιφέρεια στον ΑΣΔΣΑ. Εξοπλισμός που όπως καταγγέλθηκε στη συνεδρίαση παραχωρείται αυθαίρετα σε ιδιώτες-τρίτους από την Περιφέρεια και στο εργοστάσιο για δικούς τους σκοπούς.

Και αυτή η συνεδρίαση κατέδειξε δύο ζητήματα.

Το ένα είναι το πολιτικό, καθώς οι Δήμαρχοι που έδωσαν το “παρών” δείχνουν αποφασισμένοι να συγκρουστούν μετωπικά με το “σύστημα Καχριμάνη”, όπως χαρακτηρίζεται πλέον στα διάφορα “αυτοδιοικητικά πηγαδάκια”, ώστε να προασπίσουν τη λειτουργία ενός Φορέα που τον συνέστησε και τον επιβάλει η Ελληνική Πολιτεία και παράλληλα να διασώσουν και την πολιτική αξιοπρέπεια του πρώτου βαθμού της αυτοδιοίκησης.

Το δεύτερο είναι το “εσωτερικό μέτωπο” του Φορέα διαχείρισης, καθώς σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Για ακόμη μια φορά το “μπλοκ” των Γιαννιωτών Δημάρχων, που φέρονται να είναι “στο άρμα Καχριμάνη” συνεπικουρούμενοι από ελάχιστους εκπροσώπους των περιφερειακών Δήμων της Ηπείρου (όπως π.χ. οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής Πρέβεζας, Γιάννης Δαρδαμάνης και Κώστας Ακρίβης), απουσίασαν για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση του Φορέα. Είναι ολοφάνερο και αφέθηκε να εννοηθεί και στη συνεδρίαση ότι η κίνησή τους αυτή είναι συντεταγμένη και αποτελεί ένα ιδιότυπο πολιτικό “σαμποτάζ” για να γίνει ξεκάθαρο πως αν και μειοψηφία δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούν τις αποφάσεις της πλειοψηφίας του ΑΣΔΣΑ.

Η πολιτική λογική υπαγορεύει βέβαια πως δίνεις το “παρών” και πολεμάς για να πετύχεις την αλλαγή άποψης. Έτσι γίνεται στα δημοκρατικά όργανα της αυτοδιοίκησης.

Κατά συνέπεια η συνεχιζόμενη απουσία τους φανερώνει τη δυσαρέσκεια και την αποδοκιμασία τους στη διοίκηση του Φορέα, δίνοντας βέβαια και στην πλευρά Καχριμάνη “τροφή” να λέει: “Αυτοί με το ζόρι έχουν απαρτία...” (σ.σ. αυτό δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ITV).

259514157 443079797258094 5733254674133124052 n

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο μοναδικός που εκπροσώπησε το Δήμο Πρέβεζας στη συνεδρίαση ήταν ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης Παύλος Σαραμπασίνας, “σπάζοντας” την όποια κοινή γραμμή είχαν οι εκπρόσωποι του Δήμου Πρέβεζας, σε μία συνεδρίαση που διακυβεύονταν μεγάλα συμφέροντα και μεγάλα έργα για τους δημότες της Πρέβεζας.

Χαρακτηριστικό του πολωτικού κλίματος είναι ακόμη ότι ενώ η συνεδρίαση έγινε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ιωαννιτών, οι 3 Αντιδήμαρχοι του Δήμου απουσίαζαν!

Το Δ.Σ. του ΑΣΔΣΑ στη συνεδρίασή του ενέκρινε επίσης ομόφωνα:

  • Το πρακτικό 3 της Επιτροπής Διαγωνισμού για την ανάθεση της Υπηρεσίας «Μεταφορά του υπολείμματος της Εγκατάστασης Επεξεργασίας ΑΣΑ Περιφέρειας Ηπείρου» και κατακύρωση διαγωνισμού .

  • Τις οριστικές μελέτες α) Μονάδα Κομποστοποίησης Προδιαλεγμένων και πράσινων αποβλήτων ΠΕ Θεσπρωτίας β) Μονάδα Κομποστοποίησης Προδιαλεγμένων και πράσινων αποβλήτων ΠΕ Πρέβεζας, έγκριση για την υποβολή για ένταξη και χρηματοδότηση στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ της πράξης: Μονάδες Κομποστοποίησης Προδιαλεγμένων και πράσινων αποβλήτων ΠΕ Πρέβεζας και ΠΕ Θεσπρωτίας και αποδοχή ιδίας συμμετοχής στην πράξη.

Παρόντες στη συνεδρίαση ανά Δήμο ήταν οι Νίκος Καλαντζής και Βασίλης Παπαβασιλείου (Δήμος Ζηρού), Θωμάς Μπέγκας (Δήμος Ιωαννιτών, ενώ απουσίαζαν οι τρεις αντιδήμαρχοι Γ. Αρλέτος, Β. Βλέτσας και Β. Πήχας), Ροζίνα Βαβέτση και Λάμπρος Σερβετάς (Δήμος Ν. Σκουφά), Νίκος Ζαχαριάς και Απόστολος Σιδέρης (Δήμος Πάργας), Γιάννης Λώλος και Δέσποινα Ζεϊμπέκογλου (Δήμος Ηγουμενίτσας), Παύλος Σαραμπασίνας (Δήμος Πρέβεζας, ενώ απουσίαζαν οι Γιάννης Δαρδαμάνης και Κωνσταντίνος Ακρίβης), Ανδρέας Κακιούζης (Δήμος Σουλίου, ενώ απουσίαζε ο Δήμαρχος Γιάννης Καραγιάννης), Χρήστος Ντακαλέτσης (Δήμος Δωδώνης), Σπύρος Παππάς (Δήμος Φιλιατών), Γιάννης Σεντελές (Δήμος Β. Τζουμέρκων), Κώστας Τζαφέας (Δήμος Μετσόβου), Χρήστος Τσιρογιάννης και Γιώργος Μπουκουβάλας (Δήμος Αρταίων, ενώ απουσίαζε η Τζένη Ταπραντζή – Κοίλια).

Απουσίαζαν επίσης οι: Δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος, Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος, Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος και Φώτιος Ράρρας , Δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος, Δήμαρχος Κόνιτσας Νίκος Εξάρχου, Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης.

260351229 182896317385311 5849523207323455354 n

Στα της συνεδρίασης ο Πρόεδρος του Φορέα και Δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής ήταν ξεκάθαρος ότι η ανάθεση της Περιφέρειας Ηπείρου ήταν μία μονομερής ενέργεια και τη χαρακτήρισε παράνομη και αυθαίρετη, σύμφωνα και με τα όσα αποτυπώνονται στην αναλυτική γνωμοδότηση του κου Βασίλη Χατζηγιαννάκη, εξειδικευμένου νομικού σε ζητήματα απορριμμάτων (έχει αναλάβει πολλές υποθέσεις του Ειδικού Διαβαθμικού Συνδέσμου Αττικής και θεωρείται εξαιρετικά έμπειρος). Ο κ. Καλαντζής κατήγγειλε ότι η Περιφέρεια παραχωρεί εξοπλισμό του ΑΣΔΣΑ σε τρίτους (εργοστάσιο και ιδιώτη), ενώ για τη διαφορά τιμής που ισχυρίστηκε πως πέτυχε η Περιφέρεια ανέφερε: “Η διαφορά τιμής προέκυψε από την αυθαίρετη και παράνομη ανάθεση του Περιφερειάρχη. Αναιρεί τον εαυτό της η Περιφέρεια σήμερα, σε σχέση με την ανάθεση που είχε κάνει στο παρελθόν”.

Ο κ. Χατζηγιαννάκης ήταν ξεκάθαρος: “Η αρμοδιότητα είναι ξεκάθαρα του ΦΟΔΣΑ. Ο Φορέας έχει κάνει απολύτως νόμιμα την ανάθεση για τη μεταφορά του υπολείμματος.

Στην προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας και ΦΟΔΣΑ προκύπτει ότι δεν έχει περιληφθεί η μεταφορά του υπολείμματος ως μεταβιβαζόμενη αρμοδιότητα από τους Δήμους στην Περιφέρεια. Γίνεται σαφής αναφορά ότι μεταβιβάζεται μόνο το κομμάτι της είσπραξης τελών υπέρ του αναδόχου του εργοστασίου αλλά ένας ΟΤΑ δε μπορεί να μεταβιβάζει αρμοδιότητα σε άλλον ΟΤΑ. Από τη στιγμή που δε μεταβίβασαν πόρους για τη μεταφορά του υπολείμματος οι Δήμοι, δε μπορούσε να υπάρξει μεταφορά αρμοδιότητας κατά το άρθρο 102 του συντάγματος και την πάγια νομολογία του ΣτΕ”, είπε ο κ. Χατζηγιαννάκης και πρόσθεσε:

“Η σύμβαση μεταξύ αναδόχου του εργοστασίου και Περιφέρειας κάνει αναφορά για ευθύνη και αυτό δε μπορεί να εγκαθιδρύσει αρμοδιότητα, επομένως δε μπορεί να καθίσταται αρμόδια για τη μεταφόρτωση του υπολείμματος η Περιφέρεια. Αυτό που μπορεί να κάνει η Περιφέρεια είναι να απευθυνθεί στο ΦΟΔΣΑ και να ζητήσει να μεταφέρει το υπόλειμμα για να μη δημιουργείται πρόβλημα στη λειτουργία της ΜΕΑ”. Αυτό ακριβώς έκανε ο Φορέας διαχείρισης, κάτι που έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν και δεν αμφισβητείται από κανέναν. Ο κ. Καχριμάνης μάλιστα το είχε παραδεχθεί, αλλά είχε πει ότι ήταν λάθος του.

Ο νομικός σύμβουλος του ΑΣΔΣΑ στάθηκε στα ένδικα μέσα που δύναται να χρησιμοποιήσει ο Φορέας και είπε πως υπάρχουν αρκετές επιλογές στο “οπλοστάσιό” του, όπως το ΣτΕ, η αίτηση αναστολής ώστε να μπλοκαριστεί η “δεύτερη” ανάθεση για την ίδια υπηρεσία από την πλευρά της Περιφέρειας και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Αναφορικά με τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, ο κ. Χατζηγιαννάκης επιφυλασσόμενος να έχει όμως μία πιο ολοκληρωμένη άποψη τόνισε μεταξύ άλλων: “Η λειτουργία των ΣΜΑ είναι ακόμη πιο ξεκάθαρη (σ.σ. εννοώντας πως ανήκει στον ΑΣΔΣΑ)”, ενώ για να επανέλθει το εργοστάσιο στον Φορέα είπε πως πρέπει να γίνει νομική ενέργεια και χρειάζεται ξεχωριστή γνωμάτευση γι' αυτό.

Το λόγο στη συνέχεια έλαβε ο Παύλος Σαραμπασίνας, ο οποίος ανέφερε: “Ψηφίζω όλα τα θέματα σύμφωνα με την εισήγηση. Θέλω να ευχαριστήσω τον Φορέα για τη Μονάδα Κομποστοποίησης Πρέβεζας 2 εκατομμυρίων ευρώ, που την έχετε προχωρήσει, ένα έργο σωτήριο που προωθεί τον καφέ κάδο”.

259441620 409432714303002 7862868343754039704 n

Ο Δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν η Περιφέρεια να προβεί σε σχετική ανάθεση και πού θα βρει τα χρήματα για να το κάνει, την ώρα που οι Δήμοι είναι εκείνοι που εισπράττουν από τα ανταποδοτικά τέλη. Και η διαχείριση των σκουπιδιών είναι μία ανταποδοτική υπηρεσία. Ο κ. Ζαχαριάς προέτρεψε επίσης όλους να λειτουργήσουν τον επόμενο μήνα και οι ΣΜΑ. Είναι επιτακτική ανάγκη, καθώς πρέπει να ανακουφιστούν οι περιφερειακοί Δήμοι, που έχουν φτάσει στα όριά τους.

Παρενέβη επίσης και ο κ. Καλαντζής, ο οποίος επανέλαβε ότι όλες οι συμβάσεις που έχει υπογράψει ο ΑΣΔΣΑ είναι ελεγμένες από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Η Δήμαρχος Ν. Σκουφά Ροζίνα Βαβέτση ήταν ξεκάθαρη στην τοποθέτησή της λέγοντας: “Χαιρετίζω την παρουσία του κου Χατζηγιαννάκη. Είχαμε ζητήσει από την αρχή ως Δήμος την παρουσία ενός δικηγόρου, καθώς είχε διαφανεί το πρόβλημα συνεργασίας που θα υπάρχει. Δυστυχώς το είδαμε δύο χρόνια μετά. Κοροϊδευόμαστε εδώ πέρα. Πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας. Δεν υπήρξε διάθεση από την Περιφέρεια να τα βρούμε. Έχει δικαίωμα κάποιος να χρησιμοποιεί την περιουσία του Φορέα χωρίς καμία διαδικασία, με μία ανάθεση; Και ανάθεση σε μία εταιρεία χωρίς καμία εμπειρία; Είναι νόμιμα αυτά τα πράγματα; Δεν έχω προσωπικά με τον Περιφερειάρχη και με κανέναν. Δεν έχει ξεκαθαριστεί όμως με τον καλό τρόπο εδώ και δύο χρόνια. Πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας. Το θέμα των απορριμμάτων είναι πολύ σημαντικό. Θα έπρεπε να είμαστε εδώ σήμερα και να πούμε τις απόψεις μας. Δυστυχώς κάποιοι κρύβονται. Και θα αναλάβουμε περισσότερες ευθύνες και για τους υπόλοιπους οι παρόντες”.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος ανέφερε μεταξύ άλλων: “Πρέπει να περιφρουρήσουμε τα δικαιώματά μας. Δεν υπάρχει πουθενά η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων. Από πουθενά δεν προκύπτει. Και η Περιφέρεια πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων".

Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του Προέδρου της ΠΕΔ Ηπείρου και Δημάρχου Δωδώνης Χρήστου Ντακαλέτση, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός στο λόγο του και απόλυτος ότι θα πρέπει άμεσα να δοθεί λύση. “Είναι στενάχωρο που υπάρχουν τόσες απουσίες συναδέλφων. Δεν αρμόζει αυτή η συμπεριφορά σε αυτοδιοικητικούς πρώτης γραμμής. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μεταφέρονται αρμοδιότητες στην Περιφέρεια Ηπείρου από τις συμβάσεις. Θα πρέπει επίσης άμεσα να παραδοθούν τα 12 οχήματα στον Φορέα για να τα χρησιμοποιήσει. Εμένα με ενδιαφέρει το ηθικό κομμάτι. Να πάρουμε τον εξοπλισμό και αν θέλετε να γίνουν προγραμματικές με τους Δήμους και να λειτουργήσουν άμεσα και οι ΣΜΑ. Δε θα λέει ο καθένας ότι εμάς μας ενδιαφέρουν οι αναθέσεις και να μας προσβάλει”, είπε ο κ. Ντακαλέτσης, ενώ στάθηκε στο γεγονός ότι θα πρέπει να εκδοθούν πινακίδες για τα οχήματα. Σχολίασε μάλιστα σκωπτικά στο τέλος της συνεδρίασης: “Να περιμένουμε να ακυρωθεί και αυτή η απόφασή μας από την Αποκεντρωμένη;”

Σε εκείνο το σημείο τόσο ο Νίκος Καλαντζής, όσο και ο Θωμάς Μπέγκας υποστήριξαν ότι τα έχουν ζητήσει επανειλημμένα από την Περιφέρεια και δεν έχουν πάρει απάντηση.

Ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης ξεκαθάρισε ότι ο Φορέας είναι υποχρεωμένος να κάνει αυτό που πρέπει. “Θα βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Στηρίζω απόλυτα την εισήγηση της διοίκησης”, είπε ο κ. Τσιρογιάννης.

Ο Δήμαρχος Β. Τζουμέρκων Γ. Σεντελές στήριξε την απόφαση της διοίκησης για το υπόλειμμα, καθώς όπως είπε είχε ψηφίσει και τα προηγούμενα δύο πρακτικά, ωστόσο έκανε και την κριτική του στον Φορέα: “Είμαι προβληματισμένος. Απουσιάζει μεγάλος αριθμός συναδέλφων. Για ποιο λόγο η απουσία τους; Δεν τους ενδιαφέρει; Δεν μπόρεσαν; Θα προσπαθήσω να τους μιλήσω. Όποια απόφαση και να πάρουμε η σύγκρουση θα είναι αναπόφευκτη. Δυστυχώς θα φτάσουμε και στα δικαστήρια. Θα έλεγα όμως ότι υπήρξε απόλυτη στάση του προεδρείου. Ή εμείς ή η Περιφέρεια. Αυτό έχει διαμορφωθεί εδώ που φτάσαμε. Ούτε ο Φορέας θα κάνει πίσω. Φοβάμαι πως δεν θα ξαναπατήσουν στις συνεδριάσεις οι συνάδελφοι. Θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες. Να υπάρξουν πρωτοβουλίες για να σταματήσει αυτό”.

259183368 636921247504316 566164484276679430 n

Ο Θωμάς Μπέγκας, Αντιπρόεδρος του Φορέα ανέφερε: “Είναι λυπηρή η απουσία των συναδέλφων. Όποιος έχει άλλη άποψη με συγκροτημένη πρόταση ας ήταν εδώ να τη στηρίξει. Δίνονται όπου να 'ναι τα containers; Νομικά την υπηρεσία αυτή δεν μπορεί άλλος να τη χρηματοδοτήσει. Αν δεν προχωρήσουμε τα σκουπίδια θα μείνουν στο δρόμο. Μπορεί με κάποια λαϊκίστικη λογική ορισμένοι να το θέλουν αυτό, για να στραφούν οι πολίτες εναντίον μας.

Η συνεδρίαση “έκλεισε” με την ψηφοφορία και τη φράση του Προέδρου Νίκου Καλαντζή: “Αυτό που κάνω το πιστεύω, το αγαπώ και θέλω να προχωρήσει”.

Αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση της Περιφέρειας Ηπείρου...

 

Πολυμέσα

  1. ΡΟΗ-ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  2. ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ

title1 -- Διαβάστε επίσης... --

Κοινωνία

18 Απριλίου 2024
Από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκδόθηκε σήμερα Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού,  σύμφωνα με το οποίο αύριο Παρασκευή (19-04-24) βαρομετρικό χαμηλό στα δυτικά, συνοδευόμενο από μέτωπα,
18 Απριλίου 2024
Την εγκατάσταση κυματοθραύστη με κατακόρυφο μέτωπο και την τοποθέτηση 4 πλωτών προβλητών προτείνει η εταιρεία στην οποία ανατέθηκε από το δημοτικό ...
18 Απριλίου 2024
Ξεκίνησε από σήμερα και θα συνεχιστεί μέχρι και τον Ιούνιο με απόφαση της Περιφέρειας Ηπείρου η δημόσια διαβούλευση επί του περιεχομένου του φακέλου ...
18 Απριλίου 2024
Το atpreveza.gr φιλοξένησε πρόσφατα σειρά ρεπορτάζ (δείτε ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ) για τη ρύπανση στο ρέμα Καρυδά. Το θέμα μάλιστα συζητήθηκε και στο ...
26 Μαϊος 2023
Την παρακάτω ενημέρωση κάνει η ΔΕΔΔΗΕ: {loadmoduleid 517}  

Αθλητισμός

15 Απριλίου 2024
Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Πρέβεζας-Λευκάδας απέστειλε την παρακάτω συγχαρητήρια ανακοίνωση: Θερμά συγχαρητήρια !!!!στους συλλόγους Α.Ο. Αγίου Πέτρου και Α.Π.Σ. Κεραυνός Θεσπρωτικού για
12 Απριλίου 2024
Στο δημοτικό στάδιο “Αθανασία Τσουμελέκα” θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου ο τελικός του Κυπέλλου ΕΠΣ Πρέβεζας-Λευκάδας ανάμεσα στον Ερμή ...
03 Απριλίου 2024
Από την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αθλητικών Δραστηριοτήτων(Ο.Ε.Σ.Α.Δ.) Πρέβεζας, ανακοινώνεται ότι στα πλαίσια των Πανελλήνιων Αγώνων ΓΕ.Λ. & ...
01 Απριλίου 2024
Την παραμονή του στην Pre League χωρίς να χρειαστεί να αγωνιστεί στα Playouts εξασφάλισε ο Φιλαθλητικός, ο οποίος στην τελευταία αγωνιστική ...

Πολιτισμός

17 Απριλίου 2024
Επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Η Πρέβεζα στα Οθωμανικά αρχεία», συνδιοργανώνει το Ίδρυμα Ακτία Νικόπολις και η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024,  στη Θεοφάνειο
17 Απριλίου 2024
Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας με ιδιαίτερη χαρά και τιμή παρουσιάζει στην Πρέβεζα το Σάββατο 20 Απριλίου και ώρα 19.30 στο Σιμούν ...
15 Απριλίου 2024
Η Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας πιστή στην προβολή ταινιών με κινηματογραφικό χαρακτήρα και αισθητική, προβάλει την ταινία «Άκουσε με» της Μαρίας ...
12 Απριλίου 2024
Μια ακόμη ξεχωριστή παράσταση θα "φιλοξενήσει" στις 31 Ιουλίου το Ωδείο της Νικόπολης. Πρόκειται για την παράσταση Ικέτιδες του Αισχύλου, ...

Στήλες

06 Ιουλίου 2012
Αραβικές δυνάμεις υπό τον Λόρενς της Αραβίας και τον βεδουίνο Αούντα Ιμπού Ταγί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Άκαμπα από τους Οθωμανούς Τούρκους στις 6 Ιουλίου 1917, κατά τη διάρκεια της αραβικής
26 Ιουνίου 2012
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα ...
21 Ιουνίου 2012
Σκάνδαλο της Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδας ξεσπά στις ΗΠΑ, με συλλήψεις σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, για παράνομες καταθέσεις 700 εκατομμυρίων ...
19 Ιουνίου 2012
Οι Έλληνες συντρίβουν τους Βούλγαρους στη μάχη Κιλκίς - Λαχανά, κατά τη διάρκεια του Β' Βαλκανικού Πολέμου, στις 19 Ιουνίου 1913. Η μάχη ξεκίνησε ...
16 Ιουνίου 2012
Παρουσία στενών συγγενών, λίγων φίλων και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, χωρίς επικήδειους λόγους, κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Παιανίας στις 16 ...