Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 08 Ιανουαρίου 2022 11:55

Με νέα “ΘΑ” απάντησε το Υπουργείο στο πρόβλημα των συσσωρευμένων χρεών των ΤΟΕΒ του Ν. Πρέβεζας λόγω των αυξήσεων στο ρεύμα

Το ΚΚΕ είχε φέρει στη Βουλή το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην Π.Ε. Πρέβεζας, λόγω των συσσωρευμένων χρεών στους ΤΟΕΒ του Νομού.

Ειδικότερα η Ερώτηση των βουλευτών του κόμματος ανέφερε:

“Αγανακτισμένοι είναι οι αγρότες της Δημοτικής Ενότητας Θεσπρωτικού της ΠΕ Πρέβεζας καθώς βλέπουν το κόστος άρδευσης τα τελευταία 10 χρόνια συνεχώς να αυξάνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα στοιχεία του ΤΟΕΒ ΜΠΟΙΔΑ- ΜΑΥΡΗΣ η αναλογία κόστους ΔΕΗ ανά στρέμμα εκτινάχτηκε από 15,08Ε/στρέμμα το 2010 σε 58,95Ε/στρέμμα το 2020. Μια αύξηση της τάξης του 390% μέσα σε μια δεκαετία με αποτέλεσμα οι αγρότες να μη είναι σε θέση να καταβάλλουν το αντίτιμο των τελών τους και να έχουν συσσωρευτεί στο αντίστοιχο ΤΟΕΒ χρέη 561.092,77 ευρώ από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος έχει βεβαιωθεί στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ
Ταυτόχρονα η μη απαιτούμενη συντήρηση των εγγειοβελτιωτικών έργων με αντλιοστάσια που είναι κατασκευασμένα από την 10ετία του 1980 λόγω έλλειψης αντίστοιχης χρηματοδότησης του κράτους έχει ως αποτέλεσμα να προκαλούνται συχνά μεγάλες ζημιές με απρόβλεπτες συνέπειες για την ομαλή της άρδευση των καλλιεργειών.
Παρ’ όλο που τα παραπάνω έχουν επισημανθεί πολλές φορές στους αρμόδιους των κυβερνήσεων και της Περιφέρειας, οι αγρότες της περιοχής εισπράττουν μόνο ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της απελευθέρωσης της ενέργειας που έχουν συναποφασίσει στην ΕΕ και υλοποιούν διαχρονικά οι αστικές κυβερνήσεις της χώρας και συνεχίζει να εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ με τη παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η σημαντική αύξηση της τιμής της KWH (κιλοβατώρας) και η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι λογαριασμοί με αποτέλεσμα να οδηγηθεί ο ΤΟΕΒ της συγκεκριμένης περιοχής, καθώς επίσης και άλλοι ΤΟΕΒ της χώρας σε οικονομική αδυναμία και μεγάλα αδιέξοδα.
Ευθύνες όμως έχει και η τοπική διοίκηση (Περιφέρεια και Δήμοι), η οποία αποδέχεται αυτή την πολιτική, σπρώχνει τους ΤΟΕΒ σε δανεισμό και σε δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου.
Οι εξελίξεις αυτές θα φέρουν τους αγρότες, ιδιαίτερα τους νέους αγρότες και αυτούς που έχουν εγκριθεί με σχέδια βελτίωσης σε μεγάλη δυσκολία να συνεχίσουν να καλλιεργούν.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:
-Να διαγραφούν κάθε είδος τόκοι (συμβατικοί, υπερημερίας κλπ) και να υπάρξει διαγραφή χρεών σε ποσοστό τουλάχιστον 30% με βάση εισοδηματικά κριτήρια (πχ για εισοδήματα κάτω από 12.000 ευρώ).
-Να δοθεί κρατική χρηματοδότηση για να γίνουν τα απαραίτητα έργα συντήρησης των αντλιοστασίων.
-Να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής και να προβλεφθεί επιδότηση του αγροτικού ρεύματος έως 3.000 ευρώ ετησίως ανά δικαιούχο ώστε να καλύπτεται κατά 50% το κόστος του ρεύματος των βιοπαλαιστών αγροτών;
-Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στο αγροτικό ρεύμα;

 

Οι Βουλευτές
Παπαναστάσης Νίκος
Καραθανασόπουλος Νίκος”.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως παρόμοια είναι η κατάσταση τόσο στον ΤΟΕΒ Αχέροντα στο Φανάρι, όσο και στον ΤΟΕΒ Λάμαρης.

Η απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την οποία και παραθέτουμε, μοιάζει με νέα “ΘΑ” από πλευρά Κυβέρνησης, την ώρα που για το Νομό Πρέβεζα από το Ταμείο Ανάκαμψης με το πρόγραμμα “Ύδωρ 2.0”, δεν έχει προβλεφθεί ούτε ένα μεγάλο αρδευτικό έργο.

Το έγγραφο του Υπουργείου αναφέρει:

“Τα έργα εγγείων βελτιώσεων κατασκευάζονται από το Ελληνικό Δημόσιο και μεταβιβάζονται σε φορείς (Ο.Ε.Β.) για τη Διοίκηση-Λειτουργία και Συντήρησή τους. Οι δαπάνες τους που διακρίνονται σε δαπάνες Διοίκησης, Λειτουργίας (όπως οι δαπάνες ηλεκτρικής ενέργειας) και Συντήρησης, καλύπτονται ανταποδοτικά από τους ωφελούμενους παραγωγούς με τη μορφή παγίων και αρδευτικών τελών ή αντιτίμου χρήσεως ύδατος. Οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (Ο.Ε.Β.) εντάσσονται στα μέτρα του αγροτικού εξηλεκτρισμού και τους χορηγείται μειωμένο αγροτικό τιμολόγιο. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) κατά τα τελευταία έτη έχει προβεί στην έκδοση μιας σειράς νομοθετημάτων (Ν.4546/2017, Ν.4456/2018, Ν. 4673/2020, Ν.4691/2020 και Ν. 4787/2021) στην κατεύθυνση της επίλυσης σειράς χρόνιων προβλημάτων των Ο.Ε.Β. όπως είναι η εισπραξιμότητα για την συνεπακόλουθη μείωση των συσσωρευμένων χρεών τους. Με το Ν. 4872/2021 ανεστάλη η καταβολή χρεώσεων για την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για την περίοδο 1-11-2021 έως 31-3-2022. Επιπλέον η κυβέρνηση προτίθεται να καλύψει μέρος της ρήτρας αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο μέχρι και τον μήνα Δεκέμβριο. Επίσης, αναμένεται νέα νομοθετική πρωτοβουλία στο πλαίσιο της πραγματοποιούμενης δημόσιας διαβούλευσης-διερεύνησης των προβλημάτων και των θεμάτων λειτουργίας των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ”.