Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2022 11:59

Ο Δήμος Πρέβεζας προχωρά σε καταγγελίες συμβάσεων εργαζομένων ΑΜΕΑ

Ένα θέμα που δημιουργεί ηθικό και πολιτικό ζήτημα για τη δημοτική αρχή Πρέβεζας -έστω και αν δεν έχει άμεση ευθύνη για την διαμορφωθείσα κατάσταση- απασχόλησε τη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου.

Ειδικότερα, σε ενημέρωση για το θέμα που έκανε ο προϊστάμενος της νομικής υπηρεσίας του Δήμου κ. Τάσσης, κλήθηκε η επιτροπή να αποφασίσει για ένδικα μέσα εναντίον 11 εργαζομένων ΑΜΕΑ του Δήμου Πρέβεζας, οι οποίοι είχα προσληφθεί μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ.

Ο κ. Τάσσης ανέφερε ότι υπάρχει πρόβλημα με αυτές τις προσλήψεις, μέσα από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Ενώ εγκρίθηκαν οι προσλήψεις και η χρηματοδότηση, ο ΟΑΕΔ πήρε πίσω τη δική του πράξη.

Ο Δήμος με σύμβαση έκανε τις προσλήψεις, εξασφάλισε την πληρωμή των εργαζομένων στον προϋπολογισμό του και ο ΟΑΕΔ θα κάλυπτε έπειτα το δικό του κόστος, όπως συνήθως γίνεται με αυτά τα προγράμματα.

“Έπρεπε να προβούμε σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας από τη στιγμή που δεν μπορούσαμε οικονομικά να αντεπεξέλθουμε. Οι άνθρωποι δεν φταίνε. Καθορίστηκε η ζωή τους από αυτό το πρόγραμμα. Δεν έχουν υπαιτιότητα. Έχω κάνει προσφυγή κατά των αποφάσεων του ΟΑΕΔ.

Δεν είναι μικρό το κόστος. Θα πρέπει να προβούμε σε καταγγελία της σύμβασης”, είπε μεταξύ άλλων ο νομικός σύμβουλος του Δήμου και πρόσθεσε “Μπορεί και 100.000 ευρώ αν δεν πάρουμε επιχορήγηση”.

Όπως επισήμανε στη συνέχεια δυστυχώς οι υποθέσεις αυτές καταλήγουν στα δικαστήρια, καθώς οι 11 υπάλληλοι έχουν καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του Δήμου και πήραν προθεσμία, ωστόσο μέχρι να εκδικαστούν μπορεί και να έχει τελειώσει το πρόγραμμα εντελώς.

Τελικά η επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να χορηγηθεί η νόμιμη εντολή και πληρεξουσιότητα στον νομικό σύμβουλο του Δήμου Πρέβεζας, όπως παρασταθεί (με... χαλαρό τρόπο όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από τους συμβούλους) ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πρέβεζας κατά την δικάσιμο της 1ης Φεβρουαρίου 2022 και σε κάθε επόμενη μετ’ αναβολή δικάσιμο αυτής, για λογαριασμό του Δήμου και αντικρούσει την από 30-11-2021 (αρ. κατ δικ 176/2021) αίτηση (διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων).

Το θέμα έχει πολλές πτυχές, καθώς η εργασιακή ομηρία στην οποία έχουν υποχρεωθεί όσοι εργάζονται στους Δήμους με συμβάσεις από τέτοια προγράμματα, δημιουργούν πολλές στρεβλές καταστάσεις.