Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2022 16:01

Δεν πήρε θέση ο Υφυπουργός Παιδείας για τη μετακίνηση του πανεπιστημιακού τμήματος της Πρέβεζας – Κατήγγειλε διγλωσσία των καθηγητών και της Συγκλήτου

Παράταση στην αγωνία της τοπικής κοινωνίας της Πρέβεζας για τη μετακίνηση του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από την Πρέβεζα στα Ιωάννινα, δόθηκε μετά τη συζήτηση στη Βουλή το μεσημέρι της Παρασκευής, της Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή Πρέβεζας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μπάρκα.

Ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος απέφυγε να πάρει θέση για να μην προκαταλάβει την απόφαση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης για τη μετακίνηση ή παραμονή του Τμήματος. Κατήγγειλε επίσης διγλωσσία των καθηγητών και της διοίκησης του Ιδρύματος, οι οποίοι το 2018 δεν έβλεπαν κανένα πρόβλημα βιωσιμότητας του Τμήματος όταν επρόκειτο να ενταχθούν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ανακάλυψαν ότι υπάρχει το πρόβλημα το 2021.

Το λόγο έλαβε αρχικά ο κ. Μπάρκας, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: “Είναι ένα τμήμα που έχει σταθερά ανοδική πορεία στη διάρκεια των χρόνων και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κοινωνικής, πνευματικής, οικονομικής και πολιτισμικής ζωής της κοινωνίας της Πρέβεζας και της ευρύτερης περιοχής.

Το Πανεπιστημιακό Τμήμα της Πρέβεζας διαθέτει όλα τα ακαδημαϊκά κριτήρια, τα οποία ορίζουν τον ακαδημαϊκό λόγο ύπαρξής του, όπως ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό, υποδομές, Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών, Μεταπτυχιακό/ Διδακτορικό Τίτλο Σπουδών, ανταποκρινόμενο πλήρως στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα. Η απόφαση της Συγκλήτου δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στην κοινωνία της Πρέβεζας και σύσσωμοι κοινωνικοί, επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς, καθώς και οι αυτοδιοικητικές αρχές του τόπου είναι κάθετο αντίθετοι στο ενδεχόμενο μεταφοράς του τμήματος από την Πρέβεζα στα Ιωάννινα” και ρώτησε τον Υφυπουργό: “Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβείτε ώστε το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με έδρα την Πρέβεζα να παραμείνει, συνεχίζοντας την απρόσκοπτη λειτουργία του στην πόλη της Πρέβεζας;”.

Ο κ. Συρίγος από την πλευρά του ανέφερε ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο του 2017, το Υπουργείο για τη μεταφορά της έδρας ενός Τμήματος είναι υποχρεωμένο να λάβει υπ' όψη τις αποφάσεις-εισηγήσεις δύο αρχών. Της Συγκλήτου του Ιδρύματος και της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, που είναι μία ανεξάρτητη αρχή.

Ο Υφυπουργός τόνισε ότι είναι λανθασμένο να προκαταλάβει την απόφαση της Αρχής, ενώ στάθηκε στο γεγονός πως δεν υπάρχει τεκμηριωμένη ανταπάντηση για το αν τελικά είναι βιώσιμο το τμήμα.

Ο βουλευτής Πρέβεζας από την πλευρά του στη δευτερολογία του ανέφερε ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δημιούργησε το πρόβλημα και πως η τοπική κοινωνία και όλα τα κόμματα δεν ζητούν από... καπρίτσιο την παραμονή του Τμήματος, αλλά πιστεύουν ότι έχει μέλλον και πως ακαδημαϊκά είναι βιώσιμο.

Ο κ. Συρίγος πήρε εκ νέου το λόγο στη συνέχεια και στηλίτευσε το γεγονός ότι με το νόμο Γαβρόγλου δημιουργήθηκαν πανεπιστημιακά τμήματα χωρίς μέλη ΔΕΠ (το Τμήμα της Πρέβεζας δεν έχει τέτοιο πρόβλημα), τα οποία δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν.

Αρνήθηκε και πάλι να τοποθετηθεί για να μην προκαταλάβει την απόφαση της ΕΘΑΑΕ και επέρριψε ευθύνες στους καθηγητές και τη διοίκηση του Πανεπιστημίου, λέγοντας: “Καθίσταται μη βιώσιμη η λειτουργία του Τμήματος. Πότε το ανακάλυψαν; Το 2018 ήθελαν να ενσωματωθούν στο Πανεπιστήμιο και το 2021 είναι μη βιώσιμη η λειτουργία; Δυστυχώς κε Μπάρκα περισσεύει το θράσος και η έλλειψη μνήμης”. Συμπλήρωσε επίσης ότι υπάρχει διγλωσσία από την πλευρά των καθηγητών και ότι το πρόβλημα δεν είναι η ΕΒΕ, αλλά το πόσοι καταφέρνουν να αποφοιτήσουν από το Τμήμα.

Δείτε παρακάτω το βίντεο με τη συζήτηση:

Πολυμέσα