Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 22 Μαρτίου 2022 11:35

Τις παραιτήσεις Δαρδαμάνη-Ακρίβη από το Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ ζήτησε ο Γιώργος Νίτσας

Την παρακάτω τοποθέτηση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας για τη διαχείριση των απορριμμάτων έκανε ο επικεφαλής της παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” Γιώργος Νίτσας:

“Σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα για όλη την Ήπειρο πραγματικά έχετε ξεπεράσει τον εαυτό σας κε Γεωργάκο.

Όχι μόνο εσείς, αλλά και ο κ. Δαρδαμάνης με τον κ. Ακρίβη, που εκπροσωπούν την παράταξή σας στο Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ της Ηπείρου.

Εδώ σήμερα είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για απαντήσεις κύριοι της δημοτικής αρχής από μέρους σας.

Και αν δεν μπορέσετε να τις δώσετε θα σας καλέσουμε για ακόμη μία φορά να υποβάλετε τις παραιτήσεις σας και να εκπροσωπηθεί με άλλα πρόσωπα ο Δήμος Πρέβεζας στο διοικητικό συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ, για να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα του Δήμου και των Πρεβεζάνων.

Από την αρχή υπήρξε μία καλή διάθεση για το Δήμο Πρέβεζας και άλλους περιφερειακούς Δήμους της Ηπείρου με βάση την ενιαία τιμολογιακή πολιτική.

Ο Δήμος Πρέβεζας θα πλήρωνε λιγότερο σταδιακά.

Όλοι μας το ψηφίσαμε με ικανοποίηση και στο δημοτικό συμβούλιο.

Αυτό θα δημιουργούσε φυσικά αντιπάθειες στη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ, από Γιαννιώτες Δημάρχους με μπροστάρη τον Δήμο Ιωαννιτών. Το ξέραμε αυτό.

Τα συμφέροντα όμως του Δήμου Πρέβεζας ήταν υπέρ της ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής.

Κι εσείς τι κάνατε κύριοι της δημοτικής αρχής;

Πήγατε και στηρίξατε την ομάδα των Γιαννιωτών Δημάρχων ενάντια στη διοίκηση, στον διαγωνισμό για τους ΣΜΑ. Πήγατε κόντρα δηλαδή στα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών. Πρώτο φάουλ!

Ξέρατε επίσης πολύ καλά πως από συνεχόμενα λάθη η Πρέβεζα δεν είχε αξιολογημένο Σταθμό Μεταφόρτωσης, κάτι που ήταν πολύ σημαντικό για να κλείσει η λεγόμενη σύμβαση που είχε η Περιφέρεια Ηπείρου.

Ο Δήμαρχος το 2019 έλεγε στην οικονομική επιτροπή με έπαρση:

“Μην ανησυχείτε. Θα τα βρούμε τα 250.000 ευρώ να κάνουμε τον Σταθμό”.

Πού να τα βρει; Εδώ έχει χάσει εντελώς την πολιτική ουσία των πραγμάτων.

Ο ΦΟΔΣΑ, οι άλλοι Δήμοι δηλαδή, μας έκαναν τη χάρη -γιατί περί αυτού επρόκειτο- να χρηματοδοτήσουν τον ΣΜΑ στο τεχνικό πρόγραμμα του Φορέα.

Και εσείς κύριοι της δημοτικής αρχής τι κάνατε;

Απουσιάζατε συνεχώς από τις συνεδριάσεις και το βαφτίζατε “πολιτική στάση” για να κάνετε τον καλό στον Περιφερειάρχη. Μην τυχόν και σας μαλώσει;

Και όχι μόνον αυτό, αλλά στην τελευταία συνεδρίαση που ήταν ο απολογισμός του Κανονισμού Τιμολόγησης καταψηφίσατε. Καταψηφίσατε τι;

Το οικονομικό όφελος για τον Δήμο Πρέβεζας και την κατασκευή του ΣΜΑ;

Και είπατε ότι το κάνατε για πολιτικούς λόγους;

Ποιοι πολιτικοί λόγοι είναι αυτοί; Εξηγήστε μας γιατί όλα αυτά είναι ανεξήγητα.

Παρακαλώ ενημερώστε μας τι ψηφίσατε και για τον Κανονισμό Τιμολόγησης του 2022 για να έχουμε και ξεκάθαρη εικόνα.

Η Πρέβεζα κύριοι της δημοτικής αρχής θέλει συγκρούσεις, θέλει όραμα και προγραμματισμό από την εκάστοτε δημοτική αρχή.

Κανείς δε θα μας χαρίσει τίποτα.

Στην “Ανάπτυξη Τώρα” το καταλαβαίνουμε πολύ καλά, γιατί υπηρετούμε πρώτα και κύρια τα συμφέροντα των Πρεβεζάνων, χωρίς να κρεμόμαστε και να εξαρτόμαστε από κομματικά ή άλλου είδους συμφέροντα.

Ο Δήμος Πρέβεζας πρέπει να είναι υπέρ της ενίσχυσης και της λειτουργίας των οργάνων και των συμμαχιών στον πρώτο βαθμό της αυτοδιοίκησης.

Υπέρ των δικών του συμφερόντων και όχι να κάνει τον καλό στην εκάστοτε περιφερειακή αρχή για μικροκομματικά συμφέροντα.

Και πάμε και στην περιβόητη σύμβαση με το Εργοστάσιο.

Ήταν μία σύμβαση καθ' όλα προβληματική από το ξεκίνημα όσον αφορά τα συμφέροντα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όλα έγιναν ανάποδα.

Αντί να υπάρξει πρώτα ο φορέας και οι υποδομές και μετά η σύμβαση με το εργοστάσιο, έγινε ακριβώς το αντίστροφο. Όλα αυτά οδήγησαν σε παθογένειες.

Διαβάσαμε σήμερα στον Τύπο ότι η εταιρεία κέρδισε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό στη διαιτησία με την Περιφέρεια Ηπείρου.Ποιος θα τα πληρώσει αυτά;

Οι δημότες όλης της Ηπείρου και φυσικά και οι δημότες Πρέβεζας;

Έχουμε εμείς ως Δήμος θέση γι' αυτό; Πάμε και στο τέλος ταφής:

Εδώ και μήνες έχει επισημανθεί το πρόβλημα.

Η ΚΕΔΕ το έχει επανειλημμένως θέσει στις συνεδριάσεις της κι εσείς κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού ούτε το αγγίξατε, αλλά λέγατε ότι όλα θα γίνουν και θα έχουμε ανάπτυξη.

Πόσα λόγια χωρίς ουσία να αντέξουμε;

Έχετε συναίσθηση της ευθύνης σας κύριοι της δημοτικής αρχής;

Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι σοβαρή υπόθεση.

Εμείς προτείνουμε να μας ενημερώνετε συνέχεια για τις εξελίξεις, ώστε να έχουμε συνολική στρατηγική γι' αυτά τα θέματα, μιας και μόνοι σας έχετε αποτύχει να τα διαχειριστείτε.

Σας το λέμε αυτό όχι με διάθεση σύγκρουσης, αλλά με διάθεση συναίνεσης γιατί είναι σοβαρά τα πράγματα κι εσείς δείχνετε ότι δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε ούτε στα μικρά ούτε στα μεγάλα.

Είναι σωστή η παρατήρηση που έκανε ο κ. Σταύρος Αμάραντος στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, ότι επειδή έχετε καταρρεύσει θα πρέπει όλοι μας να έχουμε μία βοηθητική στάση για να λειτουργήσει ο Δήμος μας.

Επαναλαμβάνω όμως ότι για εμάς:

  • Θα πρέπει να υπάρξει παραίτηση και αντικατάσταση των μελών του Δήμου (πλην του κ. Σαραμπασίνα) που εκπροσωπούν το Δήμο Πρέβεζας στον ΦΟΔΣΑ.

  • Να συνταχθούμε με την ΚΕΔΕ και να βγάλουμε ένα ψήφισμα ενάντια στην εφαρμογή του τέλους ταφής.

Η κατάσταση είναι σοβαρή και ειλικρινά κύριε Δήμαρχε παρά τα όσα προανέφερα, δεν έχουμε ως “Ανάπτυξη Τώρα” διάθεση συγκρουσιακή.

Θέλουμε επίσης να υπενθυμίσουμε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων δεν είναι απλώς και μόνο έργο του ΦΟΔΣΑ. Μπορεί και ο Δήμος να εφαρμόσει πολλές και καλές πρακτικές για τα απορρίμματα.

Τα τρία τελευταία χρόνια κε Δήμαρχε σας έχουμε κάνει πληθώρα προτάσεων ως “Ανάπτυξη Τώρα”, αλλά συνεχώς κλείνετε τα αυτιά σας με μία μικροπολιτική συμπεριφορά.

Εμείς προτείνουμε για το καλό του Δήμου και των δημοτών και όχι για πλάκα. Θέλουμε το καλό του Δήμου Πρέβεζας και ας είστε εσείς Δήμαρχος. Εσείς σκέφτεστε διαφορετικά.

Δεν πειράζει. Θα σας κρίνουν οι δημότες την ώρα που πρέπει.

Θα μπορούσε για παράδειγμα ο Δήμος Πρέβεζας να δημιουργήσει ομάδα καθαριότητας με ηλεκτρικά τρίκυκλα σκούτερ όπως ο Δήμος Ιλίου για να υπάρχει η καθαριότητα της γειτονιάς. Να δημιουργήσει “πράσινη καθαριότητα”.

Θα μπορούσε ο Δήμος Πρέβεζας να κάνει πρωτοποριακό πρόγραμμα ανακύκλωσης, όπως ο Δήμος Χάλκης.

Θα μπορούσε ο Δήμος Πρέβεζας να προχωρήσει σε προγράμματα ευαισθητοποίησης με κοινωνικές συνέργειες και επικοινωνιακές καμπάνιες, όπως ο Δήμος Τρικκαίων.

Όλα αυτά δεν είναι από άλλον πλανήτη, αλλά καλές πρακτικές που καταγράφει η ΚΕΔΕ.

Το θέμα είναι να μπορείς και να θέλεις! Εσείς ούτε μπορείτε, ούτε θέλετε!

 

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ!”.