Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2022 14:41

Ροπόκης: “Το μάρμαρο το πληρώνει ο Δήμος Πρέβεζας” - Κορωναίος: “ Η Περιφέρεια Ηπείρου μας εξανάγκασε να κάνουμε ΣΜΑ...”

Αποκαλύψεις για τα όσα οδήγησαν στο αδιέξοδο αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Πρέβεζας όλη την προηγούμενη δεκαετία, έγιναν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας τη Δευτέρα.

Ο επικεφαλής της “Δημοτικής Ανατροπής” Βαγγέλης Ροπόκης, ανέφερε μεταξύ άλλων:

Είναι ένα σοβαρό θέμα. Για να γίνει το εργοστάσιο και η διαδικασία διαχείρισης υπήρχε προμελέτη.

Ένα είναι το θέμα. Πως ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης φτάνουν στα δικαστήρια. Δεν τιμά ούτε τον Φορέα ούτε την Περιφέρεια. Ο κ. Γεωργάκος είπε ότι είμαστε όλοι μαζί στη διαχείριση. Υπάρχουν τρεις εκπρόσωποι στο Φορέα. Από την αντιπολίτευση είναι ο κ. Σαραμπασίνας και από την πλευρά του κου Γεωργάκου ο κ. Δαρδαμάνης και ο κ. Ακρίβης. Είχαν υποχρέωση να μας ενημερώνουν όλο τον καιρό. Κάθε συμβούλιο που υπήρχε πρόβλημα θα έπρεπε να είχαμε ενημέρωση.

Ο Δήμος Πρέβεζας έχει πληρώσει το μάρμαρο και θα το πληρώσει για ακόμη έναν χρόνο. Τα χρήματα είναι πολλά. Όποιος διαφωνεί μπορεί να πάρει στο λογιστήριο.

Και συζητάμε για τους ΣΜΑ...

Το μάρμαρο το πληρώνει ο Δήμος Πρέβεζας. Δεν μας έκαναν δώρο τον ΣΜΑ, τον δικαιούμαστε. Έχει όλη η Ήπειρος, η Πρέβεζα γιατί όχι; Θέλετε να πείτε ότι έφταιγε ο κ. Μπαΐλης, πείτε το. Θέλετε να πείτε ότι έφταιγε η Περιφέρεια, πείτε το. Όχι και χάρη...

Θα γυρίσω πίσω στο χρόνο, όταν από ανάγκη κε Ακρίβη με τον κ. Αρβανίτη, κλείσατε τον Κούκο άρον-άρον να πάμε πού τα σκουπίδια και με τι; Η παράταξη Μπαΐλη ήταν έτοιμη νομίζετε εκείνο τον καιρό; Το κατόρθωσε όμως.

Έκανε και μία ντρίμπλα τότε. Τα σκουπίδια δεν τα πήγε στην Παραμυθιά, αλλά στη Βλαχέρνα. Και καλά έκανε. Κανείς δεν αντέδρασε τότε. Κανείς δεν το κατάλαβε...

Από τότε ήταν η κόντρα της Περιφέρειας και των Δημάρχων. Αλλά δεν το λέει κανείς...

Αλλά δεν είμαστε μαζί, όπως λέει ο Δήμαρχος. Άλλο ψήφιζε ο κ. Σαραμπασίνας, άλλο οι δικοί σας κε Δήμαρχε”.

Αναφέρθηκε ο κ. Ροπόκης στη χαμηλή τιμή στη δημοπρασία για τη μεταφορά που πέτυχε ο ίδιος όταν ήταν στην παράταξη Μπαΐλη και πρόσθεσε:

Είναι μεγάλο το κόστος. Μετά την Παραμυθιά νοικιάσαμε τον ΣΜΑ ενός ιδιώτη. Όλα αυτά τα χρόνια πληρώνουμε 3 ευρώ τον τόνο στον ιδιώτη. Φτάσαμε να πληρώσουμε τον ΣΜΑ που έχουμε σκάρτες 500.000 ευρώ. Κι εκεί κάναμε λάθος.

Έγινε ένα εργοστάσιο με ΣΔΙΤ.

Δε δέχομαι να βλέπω κόντρες με την Περιφέρεια. Δεν είναι οι κόντρες για το συμφέρον των πολιτών.

Κι εμείς φορτώνουμε εδώ τα σκουπίδια και πάνε στο εργοστάσιο. Ποιος τα ζυγίζει; Κάποιος υπάλληλος του Δήμου; Δεν πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη.

Εγώ δεν πήγα ποτέ στον μανάβη να πάρω ντομάτες και εγώ να τις ζυγίσω, εγώ να κάνω τον λογαριασμό, εγώ να δώσω και τα ρέστα. Πρέπει να τα λύσουμε αυτά τα θέματα. Δεν μπορεί ο ιδιώτης να κάνει ό,τι θέλει”.

Ο κ. Ροπόκης στάθηκε και στο κομμάτι της ανακύκλωσης, το οποίο δούλεψε αρκετά ως Αντιδήμαρχος, λέγοντας προς τον Δήμαρχο Πρέβεζας κ. Γεωργάκο: “Παρ' όλα αυτά δεν με βοηθήσατε πολύ κε Δήμαρχε”.

Σε εκείνο το σημείο ο Δήμαρχος Πρέβεζας ζήτησε εξηγήσεις για ποιο λόγο η Περιφέρεια Ηπείρου δεν χρηματοδότησε τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, με τον επικεφαλής της “Δημοτικής Ανατροπής” να υποστηρίζει:

Δε φταίει ο Φορέας. Κάθε Δήμαρχος έστελνε έγγραφο και ζητούσε ΣΜΑ από την Περιφέρεια. Ο κ. Σαραμπασίνας έστειλε έγγραφο από δική του πρωτοβουλία, ότι δεν υπάρχει ΣΜΑ και να χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια. Σε αυτό όμως έχει η δημοτική αρχή πρόβλημα, όχι ο Φορέας. Δεν έστειλε όμως ως δημοτική αρχή, αλλά ως Αντιδήμαρχος”.

IMG 3122

Το λόγο σε εκείνο το σημείο έλαβε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Δημοτική Συνεργασία” Κοσμάς Κορωναίος, ο οποίος είπε:

Θα πρέπει να εξηγηθεί αυτό γιατί με τον κ. Καχριμάνη είναι στον ίδιο πολιτικό φορέα ο κ. Γεωργάκος. Επειδή τυγχάνει να είμαι Αντιδήμαρχος στην Καθαριότητα και με τον κ. Ροπόλη ήμουν στον ΦΟΔΣΑ. Η λύση του ΣΜΑ μας επιβλήθηκε. Στους πρώτους έξι μήνες της πρώτης θητείας του κου Μπαΐλη, μας εξανάγκασαν να κλείσουμε και τη χωματερή. Και το ΣΜΑ ήταν η μοναδική λύση για να ρίξουμε το κόστος. Εμείς δεν συμφωνήσαμε ότι θα το φτιάξουμε εμείς. Μας το επέβαλαν και το κάναμε. Ποτέ εμείς δεν αρνηθήκαμε να γίνει ΣΜΑ με λεφτά της Περιφέρειας. Ποτέ δεν μας προτάθηκε. Περάσαμε άσχημα όχι αστεία. Μας έβριζαν στο χωριό του κου Ακρίβη. Δεν αρνηθήκαμε τη χρηματοδότηση. Ήμασταν από τους πρώτους Δήμους που το κάναμε και με δικά μας έξοδα.

Ο... σύντροφος Καχριμάνης με είχε αποκαλέσει με άσχημους χαρακτηρισμούς, επειδή του έλεγα ότι δεν ήταν δική μας υποχρέωση. Ήταν και η κα Καλογιάννη εκεί που με “στόλισε”. Εμείς τους λέγαμε ότι δεν μπορούμε να αντέξουμε το κόστος. Μη μας ρίχνετε λάσπη. Για την αποκατάσταση της αλήθειας. Η Περιφέρεια Ηπείρου μας εξανάγκασε να μπούμε πρώτοι χωρίς να μας βοηθήσει πουθενά”.