Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 29 Μαρτίου 2022 15:58

Ατάκες για “μούγκα”,“πολιτικό ανάστημα”, υπόνοιες για “non-paper” και διάθεση για επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με το εργοστάσιο για τα απορρίμματα...

Το θέμα των απορριμμάτων απασχόλησε για ακόμη μία φορά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας, έπειτα από την πρόταση της παράταξης “Ανυπότακτη Κίνηση για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας”, για την καταγγελία της πληρωμής ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας απορριμμάτων προς τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων.

IMG 3446

Ο σύμβουλος της Ανυπότακτης Κίνησης Ταξιάρχης Κωστόγιαννης κατέθεσε σχετικά στη συζήτηση τα εξής:

“Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πρέβεζας καταγγέλλει ως καταχρηστικό, απαράδεκτο και αντίθετο στα συμφέροντα των δημοτών, συμφέροντα τα οποία οφείλει αταλάντευτα να προασπίζεται, τον όρο της σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ του Περιφερειάρχη Ηπείρου κου Καχριμάνη και της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ που διαχειρίζεται το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Ιωαννίνων και ο οποίος προβλέπει πως οι Δήμοι της Ηπείρου -μεταξύ αυτών και ο Δήμος Πρέβεζας- θα πληρώνουν για 25 χρόνια ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα απορριμμάτων, ακόμη και αν στέλνουν πολύ λιγότερα απορρίμματα στο εργοστάσιο.

Με δεδομένο το πολύ μικρό ποσοστό ανακύκλωσης που πρέπει να πολλαπλασιαστεί και το τέλος ταφής που επιβάλλεται από φέτος (το οποίο θα αυξάνεται κάθε χρόνο φτάνοντας από τα 20 ευρώ το 2022 στα 55 ευρώ το 2027) ο όρος αυτός είναι παράλογος, αντίθετος στην ανάγκη λήψης μέτρων για τη μείωση παραγωγής απορριμμάτων και εξαιρετικά επιβλαβής για την τσέπη των δημοτών. Κανείς νοήμων ιδιώτης δεν θα δέσμευε τον εαυτό του να πληρώνει επί 25 χρόνια για την οποιαδήποτε υπηρεσία και πολύ περισσότερο για μια υπηρεσία που μελλοντικά επιθυμεί να μειώσει. Θα λάβουμε όλα τα μέτρα, ώστε να μην εφαρμοστεί μια τέτοια δέσμευση σε βάρος των πολιτών του Δήμου Πρέβεζας”.

IMG 3337

Σύντομη παρέμβαση πραγματοποίησε ο επικεφαλής της “Δημοτικής Ανατροπής” Βαγγέλης Ροπόκης, ο οποίος έκανε μία ιστορική αναφορά στο θέμα του Σταθμού Μεταφόρτωσης και στις αντιδράσεις που υπήρχαν για το πού θα τοποθετηθεί.

IMG 3438

Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του Αντιδημάρχου και μέλους του Δ.Σ. του ΑΣΔΣΑ (Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Ηπείρου), ο οποίος παρέθεσε τις ενέργειές του στον φορέα διαχείρισης, κάτι που άπαντες περίμεναν να γίνει στην προηγούμενη συνεδρίαση.

IMG 3431

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Παύλου Σαραμπασίνα (Δημοτική Συνεργασία), ο οποίος επίσης είναι μέλος του Δ.Σ. του Φορέα και ο οποίος τόνισε: “Την προηγούμενη φορά... μούγκα. Δεν είπες τίποτα γιατί θα έπαιρνες τις απαντήσεις σου από τον Πρόεδρο” και άφησε υπονοούμενο ότι αυτά που διάβασε ο κ. Ακρίβης ήταν... non-paper της Περιφέρειας Ηπείρου: “Αυτά που διάβασες μας τα στέλνει η Περιφέρεια. Γιατί ντρέπεσαι να πεις ότι έχεις συνταχθεί με τους Δημάρχους των Ιωαννίνων; Για ποιο λόγο δεν ψηφίσατε τον απολογισμό;”.

IMG 3323

Ακολούθως μίλησε ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, ο οποίος ανέφερε ότι ο Δήμος δεν πήγε επαιτώντας στον Φορέα για να χρηματοδοτηθεί για τον Σταθμό Μεταφόρτωσης, όπως είχε ειπωθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση. “Όχι ότι μας έκαναν χάρη. Η διαδικασία ήταν άμεση μέσω ΦΟΔΣΑ. Υπήρχαν και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία”.

IMG 3387

Το λόγο έλαβε στη συνέχεια ο σύμβουλος της “Στροφής στο Μέλλον” Θανάσης Ανωγιάτης, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: “Μάλλον λειτουργούν οι Αντιδήμαρχοί μας σε αντιπαράθεση με τον ΦΟΔΣΑ.

Γιατί το κάνατε και καταψηφίσατε τον απολογισμό; Φέρατε το πρόγραμμα ELENA για τον οδοφωτισμό. Για 12 χρόνια δεσμεύσατε τον οδοφωτισμό με έναν ιδιωτικό φορέα. Τότε δε σας πείραζε, ενώ τώρα σας πειράζει; Να καλέσουμε τους υπόλοιπους Δημάρχους να έχουν ανάλογα ψηφίσματα με το δικό μας” και στάθηκε στην ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης.

IMG 3352

Στην παρέμβασή του ο επικεφαλής της Δημοτικής Συνεργασίας Χρήστος Μπαΐλης ήταν φανερά ενοχλημένος από το εγγονός ότι η δημοτική αρχή στέκεται πάντα στο τι έκανε ή δεν έκανε ο προηγούμενος Δήμαρχος.

IMG 3450

Τοποθέτηση έκανε και ο Αντιδήμαρχος και μέλος του Δ.Σ. του Φορέα Γιάννης Δαρδαμάνης, ο οποίος μεταξύ άλλων υπεραμύνθηκε των επιλογών του:

“Έχω δικαίωμα να εκφράσω την πολιτική μου αντίθεση, καταψηφίζοντας τον απολογισμό. Ήρθε διορθωμένος μία ώρα πριν πάρουμε απόφαση.

Φτάνει ο Μάιος και δεν ξέρουμε αν το κόστος θα πάει στο 1,5 εκατομ. ή παραπάνω.

Εκείνη την ημέρα είχε ανοίξει ένα παράθυρο συνεννόησης.

Δεν πρέπει να πηγαίνουμε συγκρουσιακά και δικαστικά.

Εγώ τους είπα για συνεννόηση. Και δεν έθεσα θέμα για τις αμοιβές του Προέδρου και του Αντιπροέδρου.

Η ψήφος του κου Ακρίβη και η δική μου δεν άλλαζε το διαμορφωμένο αποτέλεσμα”, ενώ απαντώντας στον επικεφαλής της “Ανάπτυξης Τώρα” Γιώργο Νίτσα, ο οποίος ζήτησε την παραίτηση των κ.κ. Δαρδαμάνη και Ακρίβη από τον ΦΟΔΣΑ, ο κ. Δαρδαμάνης είπε: “Ήταν προσωπική υπόθεση η προσφυγή στην Αποκεντρωμένη, λόγω εμπειρία στις συμβάσεις, δεν ήταν θέμα της δημοτικής αρχής. Κε Νίτσα σας συνάντησε ο κ. Καλαντζής, είχατε αποκλειστική πληροφόρηση...”.

IMG 3403

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σταύρος Αμάραντος ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, λέγοντας μεταξύ άλλων:

“Είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός ΦΟΔΣΑ, ο οποίος θα είναι στελεχωμένος με αναγκαίο εξοπλισμό και προσωπικό, που μέσα από δημοπρασίες θα δίνει και τη λειτουργία του ΣΜΑ, για την προώθηση των σύμμεικτων στο εργοστάσιο.

Η στοίχιση στη μία ή την άλλη πλευρά στην αντιπαράθεση ΦΟΔΣΑ-Περιφέρειας δεν έχει νόημα.

Και οι δύο έχουν αποδεχθεί τις κυβερνητικές πολιτικές.

Το μόνο που απομένει αναφορικά με τη διαχείριση είναι να μπουν εισαγγελείς. Μιλάμε πλέον για καθεστώς ρεμούλας”.

IMG 3362

Ο κ. Νίτσας από την πλευρά του ανέφερε:

“Μάλλον προσπαθούσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα ο κ. Ακρίβης.

Θα μπορούσατε να τοποθετηθείτε στην προηγούμενη συνεδρίαση. Κρύβεστε εδώ και δύο χρόνια για το τι ψηφίζετε και γιατί στο Φορέα.

Ξεχάσατε τι έγινε στη χωματερή στο Κανάλι, που η δική σας δημοτική αρχή πήγε να κάψει όλη την περιοχή... Και κουνάτε το δάκτυλο στον κ. Μπαΐλη.

Η μέχρι τώρα στάση σας στο Φορέα είναι ανεξήγητη.

Ο κάθε υπεύθυνος δημοτικός σύμβουλος αυτό θα έπρεπε να κάνει, να συναντήσει και να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο του Φορέα, αφού εσείς δεν μας ενημερώνετε.

Κινείστε ενάντια στα συμφέροντα των Πρεβεζάνων.

Εμείς θα συμφωνήσουμε με τον κ. Ανωγιάτη στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης.

Χρειάζεται πολιτικό ανάστημα για να εκπροσωπείτε κε Αντιδήμαρχοι το Δήμο Πρέβεζας σε συλλογικά όργανα. Κι εσείς δεν το έχετε...”.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο Δήμαρχος Πρέβεζας σχολίασε:

“Θα κάνουμε ανακύκλωση και στις άλλες δημοτικές ενότητες. Κάναμε πράσινο σημείο και μελέτη για κομποστοποίηση.

Στη διετία δεν είμαστε όπως το 2013. Μη μου πείτε ότι το εργοστάσιο δεν είναι καλό; Κερδίσαμε από το εργοστάσιο. Δεν είναι μόνο τι πληρώνουμε...

Να δει τη μελέτη πάλι ο Φορέας, ποια στοιχεία πρέπει να επικαιροποιηθούν”.

Τελικώς συμφωνήθηκε να υπάρξει ένα κείμενο ψηφίσματος, που θα συνδιαμορφωθεί από τις παρατάξεις, που να κάνει λόγο για επαναδιαπραγμάτευση όρων της σύμβασης.