Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2022 09:46

Δεσμεύσεις για σοβαρές χρηματοδοτήσεις στις υποδομές της ΑΕΝ Πρέβεζας – Ήξεις αφήξεις για τη Σχολή Σωστικών Μέσων

Στις αρχές Μαρτίου ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας μαζί με τον Τομεάρχη Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και πρώην Υπουργό Ναυτιλίας, Νεκτάριο Σαντορινιό κατέθεσαν στη Βουλή Ερώτηση για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού της Πρέβεζας, προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη (δείτε ΕΔΩ).

Η απάντηση του Υπουργού είναι εξόχως αποκαλυπτική για τις χρηματοδοτήσεις που θα λάβει η ΑΕΝ, ωστόσο “πικρία” αφήνει η τοποθέτησή του για το ενδεχόμενο δημιουργίας Σχολής Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων.

 

Το απαντητικό έγγραφο του κου Πλακιωτάκη αναφέρει:

 

Επί των διαλαμβανομένων στην εν θέματι Ερώτηση αναφορικά με την αναβάθμιση της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) Ηπείρου σας γνωρίζονται τα ακόλουθα:

Με μέριμνα της αρμόδιας Υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Υ.ΝΑ.Ν.Π.) έχουν εκπονηθεί μελέτες που αφορούν σε επεμβάσεις για το σύνολο των κτηριακών εγκαταστάσεων της Α.Ε.Ν. Ηπείρου.

Ειδικότερα, οι μελέτες αφορούν στα οικοδομικά, στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, στο δίκτυο θέρμανσης καθώς και σε θέματα πυρασφάλειας των εγκαταστάσεων της Σχολής.

Επίσης, έχουν εκδοθεί Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης, ενώ παράλληλα έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων οι μελέτες ωρίμανσης για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηριακών υποδομών της Σχολής.

Σημειώνεται ότι για την υλοποίηση των επεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης έχει γίνει πρόταση ένταξής τους στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου.

Στο πλαίσιο αυτό προωθείται και η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υ.ΝΑ.Ν.Π. και της Περιφέρειας Ηπείρου, προκειμένου η τελευταία να αναλάβει την πλήρη αρχιτεκτονική αποτύπωση των κτηριακών εγκαταστάσεων της Σχολής.

Επισημαίνεται ότι, στο πλαίσιο της γενικότερης στόχευσης του Υ.ΝΑ.Ν.Π. για την αναβάθμιση της Ναυτικής Εκπαίδευσης, έχει αποσταλεί ως προτεινόμενη δράση για την προγραμματική περίοδο 2021-2027 η προμήθεια τεχνικού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού για την Α.Ε.Ν. Ηπείρου, συνολικού προϋπολογισμού 1.524.000€.

Πέραν των ανωτέρω, όσον αφορά στα προβλήματα στην παροχή ζεστού νερού και στο σύστημα θέρμανσης των κοιτώνων της Σχολής, οι βλάβες οι οποίες διαπιστώθηκαν, κατόπιν σχετικών ελέγχων από τον αρμόδιο εγκαταστάτη/συντηρητή, αποκαταστάθηκαν.

Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκε επιτόπιος έλεγχος στα καλοριφέρ των κοιτώνων, όπου και διαπιστώθηκε η καλή λειτουργία αυτών. Σημειώνεται ότι πριν την έναρξη του εκπαιδευτικού έτους 2021-2022 είχε πραγματοποιηθεί συντήρηση των καυστήρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού του Κεφαλαίου Ναυτικής Εκπαίδευσης για το τρέχον οικονομικό έτος, έγινε αποδεκτό το σύνολο των αιτημάτων για την Α.Ε.Ν. Ηπείρου. Τονίζεται ότι σε κάθε Α.Ε.Ν. έχουν ιδρυθεί γραφεία προμηθειών, τα οποία από 01/01/2022 έχουν τη δυνατότητα διενέργειας διαγωνιστικών διαδικασιών για την σύναψη συμβάσεων προμηθειών αγαθών και υπηρεσιών.

Οι δύο πρώτες συμβάσεις που υπεγράφησαν στην Α.Ε.Ν./Ηπείρου με την ως άνω διαδικασία αφορούσαν σε προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης δεκαοκτώ χιλιάδων λίτρων και στην παροχή υπηρεσιών καθαριότητας.

Τέλος, για την ίδρυση και λειτουργία νέας Σχολής Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων απαιτείται ολοκληρωμένη αξιολόγηση όλων των σχετικών παραμέτρων, μέσω της οποίας θα αναδειχθεί η σκοπιμότητα και θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα λειτουργίας της Σχολής”.