Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2022 13:23

Ευκαιρία χρηματοδότησης για το Πρέβεζα-Ιόνια Οδό μέσω του μηχανισμού “Συνδέοντας την Ευρώπη”

Η σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό ακούγεται για τους κατοίκους του Ν. Πρέβεζας ως “όνειρο απατηλό” από τη στιγμή που η μελέτη και μόνο του έργου ακούγεται ως... όνειρο απατηλό και “καρκινοβατεί” πάνω από δέκα χρόνια.

Η απάντηση ωστόσο της Κομισιόν σε Ερώτηση της Ευρωβουλευτού της ΝΔ Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου τον Απρίλιο του 2021 για τους διευρωπαϊκούς άξονες στην Ήπειρο, αφήνει ένα σημαντικό “παράθυρο ελπίδας” για χρηματοδότηση του Πρέβεζα-Ιόνιο Οδός, από τη στιγμή που η Περιφέρεια Ηπείρου έχει αναλάβει να ολοκληρώσει και να “ωριμάσει” τη μελέτη για το έργο.

Η κα Ασημακοπούλου είχε ρωτήσει τότε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Η χρηματοδότηση διευρωπαϊκών οδικών αξόνων που διέρχονται από περιοχές της Περιφέρειας Ηπείρου, όπως είναι οι οδικές συνδέσεις Ιωάννινα-Κακαβιά (πύλη εξόδου/εισόδου με Αλβανία) και Ιόνια Οδός-Πρέβεζα-Πάργα-Ηγουμενίτσα-Μαυρομάτι (2η πύλη εξόδου/εισόδου με Αλβανία), δύναται να συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής, στη μείωση της ανεργίας και στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Η Περιφέρεια Ηπείρου, με τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, προσπάθησε να εντάξει την μελέτη του τμήματος Ιωάννινα- Κακαβιά στα έργα του “Ταμείου Ανάπτυξης”, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ σε εναλλακτική πρόταση της Περιφέρειας για ένταξη των δύο οδικών αξόνων στο νέο ΕΣΠΑ επίσης δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση.

Δεδομένου λοιπόν ότι η Ήπειρος υστερεί αναπτυξιακά σε σχέση με άλλες περιφέρειες της Ελλάδος, αλλά και της Ευρώπης, και λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει για την εξωστρέφεια των παραγωγικών της δραστηριοτήτων, ερωτάται η Επιτροπή:

Ποιες είναι οι δυνατότητες και ποιοι οι τρόποι χρηματοδότησης και υλοποίησης των παραπάνω έργων που προσφέρουν τα αρμόδια χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ;”.

Εκ μέρους της Κομισιόν απάντησε κάποιους μήνες αργότερα η κα Ferreira, η οποία τόνισε:

Το οδικό τμήμα Ιωαννίνων — Κακαβιάς (αλβανικά σύνορα) αποτελεί προκαθορισμένη διασυνοριακή ζεύξη που ανήκει στον διάδρομο του κεντρικού δικτύου «Ανατολή/Ανατολική Μεσόγειος» του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών. Ως εκ τούτου, θα είναι επιλέξιμο για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη».

Κατά την υποβολή των προτάσεων προτεραιότητας για την περίοδο προγραμματισμού της πολιτικής συνοχής 2021-2027, η Ελλάδα και οι περιφέρειές της θα πρέπει να εξετάσουν διάφορες πτυχές, ιδίως οικονομικής και περιβαλλοντικής φύσης, προκειμένου να καθορίσουν ποιο έργο μεταφορών θα προταθεί για χρηματοδότηση στο πλαίσιο των προγραμμάτων της πολιτικής συνοχής και το πώς θα διατεθούν οι πόροι για τις προπαρασκευαστικές μελέτες σκοπιμότητας και ανάλυσης επιλογών.

Ειδικότερα, είναι σημαντικό να μειωθούν οι αρνητικές εξωτερικότητες των σημερινών προτύπων μεταφορών και οι επενδύσεις να πραγματοποιηθούν με βιώσιμο τρόπο και να ενταχθούν στρατηγικά στο πλαίσιο των περιφερειακών και εθνικών σχεδίων μεταφορών για την Ελλάδα. Η χρηματοδότηση νέων έργων αυτοκινητοδρόμων θα πρέπει επίσης να είναι οικονομικά δικαιολογημένη και σύμφωνη με τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας”.

Ο μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη» (ΜΣΕ) αποτελεί βασικό χρηματοδοτικό μέσο της ΕΕ για την προώθηση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας μέσω στοχευμένων επενδύσεων σε υποδομές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στηρίζει την ανάπτυξη αποδοτικά συνδεδεμένων βιώσιμων διευρωπαϊκών δικτύων μεγάλων επιδόσεων στους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας και των ψηφιακών υπηρεσιών. Οι επενδύσεις του ΜΣΕ καλύπτουν τα κενά της Ευρώπης στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των ψηφιακών δικτύων κορμού.

Οι πολίτες όλων των κρατών μελών απολαμβάνουν τα οφέλη του ΜΣΕ, καθώς τα ταξίδια γίνονται ευκολότερα και πιο βιώσιμα, η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης ενισχύεται, ενώ παράλληλα γίνεται δυνατή η ευρύτερη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και διευκολύνεται η διασυνοριακή αλληλεπίδραση μεταξύ δημόσιων διοικήσεων, επιχειρήσεων και πολιτών.

Ελπίδα όλων είναι να κινηθούν διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση.