Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 28 Απριλίου 2022 14:42

Δυνατό “μπάσιμο” του Ομίλου Κόκκαλη σε φωτισμό και αιολική ενέργεια σε Πρέβεζα και Ιωάννινα

Σε δημόσια διαβούλευση βγάζει η Περιφέρεια Ηπείρου τον φάκελο Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου: «Α.Σ.Π.Η.Ε. (Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας), εγκατεστημένης ισχύος 44 MW και τα συνοδά του έργα, στη θέση «ΚΗΠΟΣ» των Δ.Ε. Αγίου Δημητρίου, Ανωγείου, Κατσανοχωρίων, των Δήμων Δωδώνης, Ζηρού και Βορείων Τζουμέρκων των Π.Ε. Ιωαννίνων και Πρέβεζας (δείτε ΕΔΩ την άδεια της ΡΑΕ). Το συγκεκριμένο έργο φανερώνει το δυνατό επιχειρηματικό “μπάσιμο” του Ομίλου Κόκκαλη στους Νομούς Πρέβεζας και Ιωαννίνων, καθώς μετά τον αστικό και οδικό φωτισμό της Πρέβεζας για τα επόμενα 12 χρόνια, ο Όμιλος Κόκκαλη “χτυπάει” και εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας.

Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του ανωτέρω έργου είναι η εταιρεία «GREEKSTREAM ENERGY AΝΩΝΥΜΗ EΤΑΙΡΕΙΑ».

Πρόεδρος της συγκεκριμένης εταιρείας που δηλώνει ως έδρα στην Αττική τις εγκαταστάσεις της Intrakat, συμφερόντων Σωκράτη Κόκκαλη, είναι ο Λουκάς Λαζαράκης, ο οποίος θεωρείται άνθρωπος-κλειδί αναφορικά με την μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Πλήθος δημοσιευμάτων του επιχειρηματικού Τύπου, αναφέρουν ότι η “συμμαχία” του με τον Όμιλο Κόκκαλη αποτυπώνεται στη νεοϊδρυθείσα εταιρεία Greekstream Energy, η οποία εξασφάλισε από τη ΡΑΕ βεβαιώσεις παραγωγού για 12 αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 491 MW. Τα πάρκα αυτά προγραμματίζονται να απλωθούν σε διάφορες περιοχές της χώρας, από τα Τζουμέρκα της Ηπείρου, το Άργος Ορεστικό, το Βίτσι, τη Μελίτη Φλώρινας και την Καστοριά μέχρι τη Ναύπακτο, τη Βοιωτία, αλλά και το Μεσολόγγι για το οποίο προορίζεται και το μεγαλύτερο, ισχύος 82,5 MW.

Την ίδια στιγμή το σχήμα “INTRAKAT-ΟΜΕΧΟΜ (εταιρεία συμφερόντων του γαλλικού κολοσσού VINCI)”, έχει αναδειχθεί ως προσωρινός ανάδοχος στον διαγωνισμό (δείτε ΕΔΩ), για τον αστικό και οδικό φωτισμό της Πρέβεζας, με προϋπολογισμό που πλησιάζει τα 10 εκατομμύρια ευρώ μαζί με το ΦΠΑ.

Αντιλαμβάνεται κάποιος πως οι “δυνατές” επιχειρηματικές οικογένειες της Ελλάδας βλέπουν επενδυτικές ευκαιρίες γύρω από το ενεργειακό “παιχνίδι” σε Πρέβεζα και Ιωάννινα.

Μην ξεχνάμε πως ειδικά για το Ν. Πρέβεζας, όπως έχουμε αποκαλύψει σε παλαιότερο ρεπορτάζ μας (δείτε ΕΔΩ), επενδυτικό ενδιαφέρον στα αιολικά πάρκα έχει επιδείξει και εταιρεία συμφερόντων Βαρδινογιάννη, ενός επιχειρηματικού “κολοσσού” της χώρας.

Το μεγάλο πολιτικό ερώτημα ωστόσο, είναι ποιος ωφελείται και πως ωφελείται από τις συγκεκριμένες επενδύσεις.

Και αυτό μέχρι στιγμής πιθανότατα δεν έχει γίνει κατανοητό στις τοπικές κοινωνίες.