Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 14 Μαϊος 2022 11:33

“Μύλος” στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ με αφορμή τη θέση του Γενικού Διευθυντή – Μεγάλη η πολιτική ευθύνη της δημοτικής αρχής

Το θέμα που αποκάλυψε το atpreveza.gr την Τρίτη 10 Μαΐου (δείτε ΕΔΩ), αναφορικά με τη θέση Γενικού Διευθυντή στη ΔΕΥΑΠ, είχε πολιτικές προεκτάσεις και στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Επιχείρησης που έγινε την Πέμπτη.

Προεκτάσεις που φανερώνουν στον “πυρήνα” τους την μεγάλη πολιτική ευθύνη της δημοτικής αρχής και του Δημάρχου Νίκου Γεωργάκου, στον τρόπο που στρατηγικά επιλέγει να κινείται στο “τιμόνι” του Δήμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επικράτησε μεγάλη ένταση και φωνές και μία διαρκής αντιπαράθεση ανάμεσα στα μέλη του Δ.Σ., στη συζήτηση του θέματος της προκήρυξης της θέσης του Γενικού Διευθυντή. Το “παρών” έδωσε και ο εν ενεργεία Γενικός Διευθυντής, ο οποίος έθεσε ερωτήματα για το γεγονός ότι επιχειρείται να αλλαχθεί λίγο πριν τη συνταξιοδότησή του.

Με τη στάση του συντάχθηκαν οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ, Θανάσης Ανωγιάτης (Στροφή στο Μέλλον) και Παύλος Σαραμπασίνας (Δημοτική Συνεργασία), ενώ ερωτηματικά και τη διαφωνία της για τη χρονική στιγμή της προκήρυξης της θέσης έθεσε και η Πηνελόπη Παππά (μέλος του Δ.Σ.), την οποία είχε προτείνει ως δημότη για το συμβούλιο, ο Δήμαρχος Νίκος Γεωργάκος.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ πέρα από το χρονικό σημείο της συγκεκριμένης κίνησης από την πλευρά της διοίκησης της ΔΕΥΑΠ, τέθηκαν ζητήματα τεχνικά που έχουν να κάνουν με την προκήρυξη και τα προσόντα, που θα πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι. Υπήρξαν υπονοούμενα για “φωτογραφικές” διατάξεις και “βαριές κουβέντες” για τον τεχνικό τρόπο ορισμένων αναθέσεων, γεγονός που μαρτυρά το κλίμα που επικράτησε στη συνεδρίαση.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Φώτης Ζέρβας, αλλά και οι αιρετοί που ανήκουν στον “Δήμο της Καρδιάς μας”, ήταν αποφασισμένοι και “πέρασαν” τελικά την απόφαση να προκηρυχθεί θέση. Ανέβαλαν όμως τις προκηρύξεις και των υπόλοιπων θέσεων ευθύνης, κάτι που αναμένεται να γίνει σε επόμενη συνεδρίαση.

Η διοίκηση της Επιχείρησης θεωρεί ότι οι αλλαγές είναι επιβεβλημένες για να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες της η ΔΕΥΑΠ και να “σπάσουν” κατεστημένα ετών στη ΔΕΥΑ Πρέβεζας. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο ίδιος ο Δήμαρχος έχει δώσει “πράσινο φως” για τις όποιες αλλαγές.

Πέρα από τα της συνεδρίασης όμως υπάρχει ένα πολιτικό ζήτημα με τη ΔΕΥΑΠ.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, οι αιρετοί στις 11μελές όργανο της ΔΕΥΑΠ που ανήκουν στην παράταξη “Ο Δήμος της Καρδιάς μας” είναι 4. O Φώτης Ζέρβας ανήκει στην παράταξη “Δημοτική Ανατροπή”. Και μπορεί να προτάθηκε από τον Δήμαρχο και η θητεία του Δ.Σ. να ακολουθεί τη θητεία του δημοτικού συμβουλίου, παρ' όλα αυτά ο κ. Ζέρβας δεν αποτελεί “δημοτική αρχή”, καθώς η παράταξη στην οποία ανήκει έπαψε να συνεργάζεται με την παράταξη του Δημάρχου Πρέβεζας.

Νομιμοποιείται επομένως πολιτικά η ΔΕΥΑΠ να προχωρά σε δομικές αλλαγές, από τη στιγμή που ο Πρόεδρος που εισηγείται δεν ανήκει στην παράταξη του Δημάρχου ή σε συνεργαζόμενη παράταξη ή είναι ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος που συνεργάζεται με τη δημοτική αρχή;

Υπάρχει σε αυτό το θέμα ένα πολιτικό παράδοξο, το οποίο έχουμε περιγράψει στο ρεπορτάζ μας.

Και ενδέχεται η αλλαγή προέδρου στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, την οποία έχει ανακοινώσει ο κ. Γεωργάκος εδώ και μήνες, να καθυστερεί για να μη διαταραχθεί η διαμορφωθείσα κατάσταση στο Δ.Σ. στη ΔΕΥΑΠ, καθώς οι αλλαγές στα ΝΠΔΔ του Δήμου πάνε “πακέτο”.

Η πολιτική ευθύνη όμως δεν “βαραίνει” τον κ. Ζέρβα. “Βαραίνει” τον αρχηγό σε αυτές τις περιπτώσεις... Και τη θέση αυτή την κατέχει ο Δήμαρχος Πρέβεζας.