Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 14 Μαϊος 2022 12:19

Πολιτική σπέκουλα με αφορμή το Πανεπιστημιακό Τμήμα της Πρέβεζας...

Μία ανάρτηση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας Στράτου Ιωάννου στο προφίλ του στο facebook την Παρασκευή σχετικά με το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοικονομικής της Πρέβεζας, προκάλεσε ερωτηματικά γύρω από το σημαντικό ζήτημα της παραμονής ή όχι του Πανεπιστημιακού Τμήματος στην Πρέβεζα.

Ο κ. Ιωάννου παρουσίασε την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στις 10 Μαΐου με θέμα “Τροποποίηση της υπό στοιχεία Φ.253/143554/Β6/ 2010 υπουργικής απόφασης «Πρόσβαση στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποφοίτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που υπάγονται στην κατηγορία “των πασχόντων από σοβαρές ασθένειες”, σε ποσοστό 5% καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 35 του ν. 3794/2009 (Α’ 156)» (Β’ 1794)”.

Η απόφαση μάλιστα συμπεριλήφθηκε και σε ΦΕΚ (δείτε παρακάτω) στις 12 Μαΐου.

fek

Ως προάγγελο καλών ειδήσεων ο Αντιπεριφερειάρχης εννοεί το γεγονός ότι στο ΦΕΚ πλάι στο όνομα του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής υπάρχει το όνομα “Πρέβεζα”.

Από την τριάδα των πολιτικών παραγόντων του τόπου (τον βουλευτή Πρέβεζας Στέργιο Γιαννάκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Στράτο Ιωάννου και τον Δήμαρχο Πρέβεζας Νίκο Γεωργάκο) που εξήγγειλαν συνάντηση με την Υπουργό Νίκη Κεραμέως, η οποία μάλιστα δεν έγινε ποτέ, ο κ. Ιωάννου όντως είναι ο μόνος που “πολέμησε” για το τμήμα με ουσιαστικές κινήσεις, από τη στιγμή που πάρθηκε από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων η απόφαση εισήγησης μεταφοράς του στα Ιωάννινα.

Οι όποιες “καλές ειδήσεις” όμως δεν δικαιολογούνται από το παραπάνω ΦΕΚ.

Μέχρι και αυτή την ώρα που μιλάμε όμως το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής είναι στην Πρέβεζα, αποτυπώνεται αυτό σε ΦΕΚ και θα αλλάξει μόνο με οριστική απόφαση της ΕΘΑΑΕ. Είναι στην Πρέβεζα και αυτό δεν έχει αλλάξει ακόμη.

Ασφαλώς και πλέον υπάρχουν αρκετές πιθανότητες παραμονής για τη φετινή χρονιά του Τμήματος στην Πρέβεζα. Μιλάμε όμως για πιθανότητες.

Το atpreveza.gr περιέγραψε αναλυτικά στο ρεπορτάζ του (δείτε ΕΔΩ), τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη και πως τα επιπρόσθετα στοιχεία που ζήτησε η ΕΘΑΕΕ και τα οποία στάλθηκαν τελικά, δημιουργούν μία κατάσταση χρονοτριβής που ενδεχομένως για φέτος, να κρατήσουν το τμήμα στην Πρέβεζα μέχρι νεοτέρας...

Απόφαση της ΕΘΑΕΕ δεν υπάρχει μέχρι στιγμής!

Η σπέκουλα που υπάρχει γύρω από αυτό το θέμα έχει να κάνει με την προσπάθεια να εμφανιστούν “σωτήρες” για το θέμα αυτό και “νικητές”. Θεμιτό στην πολιτική, αλλά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς η μη θωράκιση εδώ και χρόνια του ακαδημαϊκού χαρακτήρα της Πρέβεζας, έχει πολιτικές ευθύνες για όσους ήταν σε θέσεις-κλειδιά σε κεντρικό και τοπικό πολιτικό επίπεδο.

Δεν έχουν όλοι φυσικά τις ίδιες ευθύνες, αλλά η μη ύπαρξη έδρας Σχολής στην Πρέβεζα κυρίως, η ΕΒΕ και η αποτυχία ύπαρξης σοβαρής φοιτητικής μέριμνας, είχαν κομβικό ρόλο στις εξελίξεις.

Μία απομάκρυνση του Τμήματος ασφαλώς και θα αποτελεί στρατηγική “ήττα” για το πολιτικό προσωπικό του Νομού Πρέβεζας. Η πραγματικότητα αυτή είναι.

Ας πάρουμε όμως ως δεδομένο ότι η ΕΘΑΑΕ αποφασίζει να παραμείνει το πανεπιστημιακό τμήμα στην Πρέβεζα.

Θα ενισχυθεί με ακόμη ένα Τμήμα η Πανεπιστημιούπολη της Πρέβεζας;

Θα υπάρξει έδρα Σχολής;

Θα αυξηθούν οι εισακτέοι;

Οι καθηγητές και το Πανεπιστήμιο θα αλλάξουν γνώμη για την παραμονή του;

Θα δημιουργηθούν σοβαρές εγκαταστάσεις φοιτητικής μέριμνας;

Ασφαλώς και τα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν ουσιαστικά, μακριά από πολιτική σπέκουλα και επικοινωνιακή εκμετάλλευση γεγονότων.