Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 25 Μαϊος 2022 11:01

Ο “πόλεμος των σκουπιδιών” στην Περιφέρεια Ηπείρου καλά κρατεί – Καταγγελίες Καχριμάνη και υποδαύλιση του ΑΣΔΣΑ

Ο “πόλεμος των σκουπιδιών” στην Ήπειρο εξελίσσεται πλέον σε μία σύνθετη πολιτική αντιπαράθεση, με σοβαρές προεκτάσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και στον τρόπο που διοικείται και θα διοικηθεί η Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς διαμορφώνονται “στρατόπεδα” και συσχετισμοί δύναμης.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης προχώρησε σε υπονοούμενα και σοβαρές κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου, “βάλλοντας” κατά στελεχών της εταιρείας που διαχειρίζεται το εργοστάσιο απορριμμάτων, όσο και κατά των Δημάρχων που αποτελούν την πλειοψηφία στον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΔΣΑ) της Ηπείρου.

Ο κ. Καχριμάνης έκανε λόγο για ανάγκη παρέμβασης Εισαγγελέα, και μεταξύ άλλων ανέφερε:

Ένα θέμα πολύ σοβαρό για μένα ήταν το θέμα των απορριμμάτων. Στο θέμα αυτό δεν φταίει το ΣΔΙΤ. Σέβομαι τις απόψεις της Λαϊκής Συσπείρωσης, αλλά είμαι υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Αλλά να υπάρχουν κανόνες. Ούτε είμαι αυτός που είπε ότι χρωστάμε 5,5 εκατομμύρια ευρώ πριν καν ξεκινήσει τη λειτουργία του το εργοστάσιο.

Δεν είναι τυχαία η έκφρασή μου ότι είναι κοπανιστός αέρας” και στη συνέχεια πρόσθεσε:

“Ζήτησα από τη “μητέρα” εταιρεία να αποχωρήσουν τα στελέχη τους για να δουλέψουμε καλύτερα. Δεν μπορώ να καταλάβω την επιμονή των Δημάρχων για το υπόλειμμα. Υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα με το θέμα του υπολείμματος. Δεν μπορεί να περνάει το 40%. Το Δεκέμβριο η μηνιαία αναφορά που μας υπέβαλαν έδειχνε ότι το υπόλειμμα ήταν στο 63%. Όταν τους ρωτήσαμε απέφυγαν να απαντήσουν. Ενημερώσαμε και τους Δήμους. Προσπάθησαν να μας βγάλουν τρελούς.

Τις απαντήσεις θα τις δώσει πλέον ο Εισαγγελέας.

Το εργοστάσιο και ο ΦΟΔΣΑ ασχολούνται μόνο με τη μεταφορά του υπολείμματος, ενώ η Περιφέρεια την κάνει δωρεάν.

Κάτι μου ''βρωμάει'' εδώ πέρα”.

Την ίδια ημέρα συνεδρίασε το Δ.Σ. του ΑΣΔΣΑ, σε ειδική συνεδρίαση με θέμα “Ψήφιση Προϋπολογισµού Εσόδων - Εξόδων και Ολοκληρωµένου Πλαισίου ∆ράσης Αναγκαστικού Συνδέσµου ∆ιαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ∆ιαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου, οικονομικού έτους 2022” (εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία).

Και η συγκεκριμένη συνεδρίαση εξελίχθηκε από πλευράς του “μπλοκ” των Γιαννιωτών Δημάρχων με μπροστάρηδες τους εκπροσώπους του Δήμου Ιωαννιτών, σε ακόμη ένα επεισόδιο της προσπάθειας υποδαύλισης του ρόλου του φορέα των Δήμων και ανατροπής της θέλησης της πλειοψηφίας, απαξιώνοντας το όργανο.

Οι εκπρόσωποι του Δήμου Ιωαννιτών ανέγνωσαν ένα γραπτό κείμενο και αποχώρησαν, ενώ για ακόμη μία φορά υπήρξε συντεταγμένη πρόταση από το συγκεκριμένο “μπλοκ” των Γιαννιωτών Δημάρχων να υπάρξει στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου.

Το όλο κλίμα που επικράτησε αποτυπώνεται στα λόγια του Προέδρου της ΠΕΔ Ηπείρου Χρήστου Ντακαλέτση, ο οποίος προς το τέλος της συνεδρίασης τόνισε: Κάποιοι συνάδελφοι δε θέλουν να βρούμε άκρη… Είναι ξεκάθαρο”.