Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2022 10:43

Πρωτοβουλία της Ανυπότακτης Κίνησης για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας: "Κανένα σπίτι χωρίς φαγητό, ρεύμα και νερό"

Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε η δημοτική παράταξη Ανυπότακτη Κίνηση για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας:

 

ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΧΩΡΙΣ ΦΑΓΗΤΟ, ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ

Στις 30-31 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που συζήτησε για την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.

Δεν συζήτησαν βέβαια για το τι επιπτώσεις έχει για τους λαούς της Ευρώπης η ενεργειακή φτώχεια που προκαλούν οι πολιτικές της ΕΕ για την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας. Δεν κατήργησαν τα Χρηματιστήρια Ενέργειας και Ρύπων που έχουν φέρει σε απόγνωση τους καταναλωτές, οι οποίοι βλέπουν υπέρογκα ποσά στους λογαριασμούς τους. Δεν ζήτησαν συγνώμη που έχουν μετατρέψει ένα κοινωνικό αγαθό, όπως είναι το ρεύμα, σε ιδιωτικό εμπόρευμα με υπερκέρδη για τις εταιρείες και τους μετόχους που θησαυρίζουν.

Ίσα ίσα! Έχυσαν μερικά κροκοδείλια δάκρυα και μετά αποφάσισαν για το πώς θα ενταθεί η πολιτική της πλήρους ιδιωτικοποίησης όλων των κοινωνικών αγαθών, πίσω από δήθεν «πράσινες πολιτικές».

Η κυβέρνηση της ΝΔ, από κοινού με την αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, ακολουθούν την ίδια συνταγή: δεν έχουν σκοπό να αμφισβητήσουν ούτε στο ελάχιστο την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της μετατροπής των ζωτικών αγαθών σε «χρηματιστηριακά προϊόντα». Η «διαφωνία» τους είναι μόνο στις λεπτομέρειες για το ύψος των δήθεν «επιδομάτων» και δήθεν «αποζημιώσεων» που απλώς θα ρίξουν νερό στη μαύρη τρύπα των υπερκερδών των εταιρειών ρεύματος!

Δεν περιμένουμε τίποτα από τους εκπροσώπους του κεφαλαίου στη Βουλή και στην Ευρωβουλή. Μόνη λύση είναι οι αγώνες μας, μόνο ο λαός θα σώσει τον λαό.

Ρεύμα, καύσιμα, κοινωνικά αγαθά προσιτά στο λαό

και όχι εμπορεύματα για τα κέρδη των εταιρειών

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

1.       Δραστικές μειώσεις των τιμών των βασικών και λαϊκών αγαθών. Όλα τα αγαθά που είναι απαραίτητα για τη διαβίωση (τρόφιμα, ρεύμα, νερό, καύσιμα) να αποδεσμευτούν από οποιαδήποτε φορολογική επιβάρυνση (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι). Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής. Κατάργηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα.

2.       Να σταματήσει αμέσως η τρέλα της διαπραγμάτευσης των βασικών αγαθών στα διάφορα χρηματιστήρια και να επιβληθεί πλαφόν στις τιμές τους. Θέλουμε το ψωμί, το γάλα, το κρέας να έχουν συγκεκριμένη τιμή, και τα χρήματα να πάνε στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους για να μπορούν να πουλάνε σε σταθερές τιμές -κι όχι να δίνονται ως αβάντα και επιδότηση στους μεσάζοντες.

3.       Η ΔΕΗ και όλες οι μονάδες παραγωγής, μεταφοράς, διανομής και εμπορίας του ρεύματος να περάσουν στο δημόσιο, χωρίς αποζημίωση  με εργατικό και λαϊκό έλεγχο. Διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου στα λαϊκά νοικοκυριά, αγροτικά τιμολόγια στους μικρομεσαίους αγρότες. 

4.       Κατάργηση των χρηματιστηρίων ενέργειας και όλων των συνεπειών τιμολόγησης, διαπραγμάτευσης και εμπορίας του ρεύματος, όπως η «ρήτρα αναπροσαρμογής». Κατάργηση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ και ΥΚΩ. Το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι εμπόρευμα αλλά κοινωνικό αγαθό.

5.       Η υγεία, η εκπαίδευση, το νερό, η κοινωνική πρόνοια, είναι ζωτικά κοινωνικά αγαθά, πρέπει να ανήκουν εξολοκλήρου στο δημόσιο και να βρίσκονται εκτός της σφαίρας οποιασδήποτε αγοράς.

6.       Διατίμηση και έλεγχος των ενοικίων. Προγράμματα στέγασης για κοινωνική κατοικία. Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας. Διαγραφή χρεών των λαϊκών νοικοκυριών προς τράπεζες.

7.       Αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις και το επίδομα ανεργίας, που να υπερκαλύπτουν το σημερινό κόστος ζωήςκαι τις απώλειες εισοδήματος των μνημονιακών χρόνων και τον πληθωρισμό (τιμαριθμητική αναπροσαρμογή). Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στους δημόσιους υπάλληλους και 13ης - 14ης σύνταξης στους συνταξιούχους.

8.       Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Όχι στις απολύσεις και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Μόνιμες θέσεις εργασίας με δικαιώματα.

9.       Φορολογία στον πλούτο: να σταματήσει η αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών με τους έμμεσους φόρους (όπως ο ΦΠΑ), να αυξηθούν οι άμεσοι φόροι στις επιχειρήσεις που αυξάνουν τα κέρδη τους, στη μεγάλη ακίνητη περιουσία και στους πλούσιους.

10.   Όχι χρήματα σε πολεμικούς εξοπλισμούς και πολεμική προετοιμασία.

11.   Αντίσταση στις πολιτικές της ΕΕ, ρήξη και αποδέσμευση από την ΕΕ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ:

12.   Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς.

13.   Συσσίτια στα σχολεία για όλους τους μαθητές από τον δημοτικό προϋπολογισμό.

14.   Δραστική μείωση των δημοτικών τελών στις λαϊκές οικογένειες, κατάργηση δημοτικών τελών στους ανέργους και στους χαμηλόμισθους. Αύξηση δημοτικών τελών στις μεγάλες επιχειρήσεις που λειτουργούν στο δήμο (πολυκαταστήματα, supermarket, τράπεζες, αλυσίδες εμπορίας – εστίασης κ.α.).

15.   Να μη γίνει καμία διακοπή ρεύματος λόγω χρεών σε φτωχή λαϊκή οικογένεια. Να αναλάβουν οι Δήμοι τους λογαριασμούς των νοικοκυριών που δεν έχουν να πληρώσουν.

16.   Καμία ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των Δήμων – Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους ΟΤΑ για να προσφέρονται όλες οι κοινωνικές υπηρεσίες στους δημότες που το έχουν ανάγκη.