Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 11 Ιουνίου 2022 12:58

Πρωτοφανής απαξίωση των θεσμικών οργάνων του Δήμου Πρέβεζας από την συνεργασία ΔΕΥΑΠ-ΔΕΠΑΝ

Μία αλληλουχία γεγονότων που εκθέτουν πολιτικά τη δημοτική αρχή Πρέβεζας και τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Φώτη Ζέρβα και οδηγούν σε απαξίωση των θεσμικών οργάνων του Δήμου Πρέβεζας, καταγράφηκαν στην πρόσφατη συνεργασία του Δικτύου Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη (ΔΕΠΑΝ) με τη ΔΕΥΑΠ (δείτε ΕΔΩ), με αφορμή την προσπάθεια ένταξης του έργου “Κατασκευή αποχετευτικού δικτύου ακαθάρτων Αρχαγγέλου Ν. Σινώπης”, με προϋπολογισμό 2.200.000 ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Πρόκειται για ένα “κουβάρι”, που όσο “ξετυλίγεται” δημιουργεί σοβαρά πολιτικά ερωτήματα για το πως λειτουργεί η δημοτική αρχή και ποια στάση κρατά απέναντι στα θεσμικά όργανα του Δήμου.

  1. Έχουμε επισημάνει ότι η ΔΕΥΑ Πρέβεζας δεν είναι μέλος της ΑΜΚΕ ΔΕΠΑΝ. Είναι με αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας ο Δήμος Πρέβεζας και υπάρχει και η σχετική χρηματική συνδρομή στον προϋπολογισμό του Δήμου και αντιστοίχως και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο με απόφαση του Δ.Σ. Η ΔΕΥΑ όμως είναι ξεχωριστό Νομικό Πρόσωπο και ως κοινωφελής επιχείρηση το ανώτατο όργανό της που λαμβάνει τις αποφάσεις είναι το διοικητικό συμβούλιο. Ο Νίκος Γεωργάκος αν και Δήμαρχος Πρέβεζας, δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις για τη ΔΕΥΑΠ, αν προηγουμένως δεν έχει αποφασίσει το Δ.Σ. της κοινωφελούς επιχείρησης. Αυτό είναι το πολιτικά ορθό. Μέχρι στιγμής λοιπόν δεν έχει αναρτηθεί στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ μέχρι και τις 26 Μαΐου (δείτε ΕΔΩ την απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ), κάποια απόφαση που να φανερώνει πως το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ αποφάσισε να γίνει μέλος και να συνεργαστεί με τη ΔΕΠΑΝ.

  2. Το Δ.Σ. της ΔΕΠΑΝ αποφάσισε στις 12 Μαΐου 2022 (δείτε ΕΔΩ την απόφαση) ομόφωνα την έγκριση σύναψης Προγραμματικής σύμβασης με τίτλο: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ Τ.Κ. ΣΙΝΩΠΗΣ» ανάμεσα στη ΔΕΠΑΝ και τη ΔΕΥΑ Πρέβεζας. Με λίγα λόγια πρώτα αποφάσισε η ΔΕΠΑΝ και μετά το θεσμικό όργανο του Δήμου για το έργο (στις 26 Μαΐου). Αποτελεί ή δεν αποτελεί κάτι τέτοιο πολιτική πρόκληση, που ακυρώνει σε ένα βαθμό τον ίδιο τον κυρίαρχο ρόλο της ΔΕΥΑΠ; Ευτελίζεται ή όχι ο ρόλος του Δ.Σ. όταν ουσιαστικά επικυρώνει αυτά που ήδη έχει αποφασίσει το Δ.Σ. της ΔΕΠΑΝ;

  3. Χαρακτηριστικό των βιαστικών πολιτικών επιλογών του Δημάρχου Πρέβεζας Νίκου Γεωργάκου, ο οποίος είναι μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΠΑΝ και βρέθηκε στις 12 Μαΐου στην Κρήτη στη σχετική συνεδρίαση (ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Φώτης Ζέρβας βρισκόταν στην Πρέβεζα), είναι ότι στο προσχέδιο της σύμβασης που δόθηκε στο σώμα, υπάρχει ανοικτή ημερομηνία υπογραφής της μέσα στον Μάιο, ενώ υπάρχει έτοιμο (με ανοικτή ημερομηνία φυσικά καθώς ΘΑ υπογραφεί στο μέλλον) ένα έγγραφο με το οποίο ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ ( ο κ. Ζέρβας) θα βεβαιώνει ότι η κοινωφελής επιχείρηση έχει αδυναμία υλοποίησης της πράξης. Στο τέλος του προσχεδίου της σύμβασης υπάρχει και η υπογραφή του. Θα πει κάποιος πως για λόγους ταχύτητας για την ένταξη σε προσκλήσεις έτσι γίνεται.. Ενδεχομένως... Ο φυσικός χώρος της λήψης αποφάσεων όμως είναι το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ, το οποίο με βάση το καταστατικό της επιχείρησης έχει αυτονομία και οι αποφάσεις του δεν θεωρούνται προειλημμένες... Ούτε προεξοφλούνται, ούτε υποδεικνύονται, όπως αποδεικνύεται από τη χρονολογική σειρά των αποφάσεων.

    Με τον τρόπο αυτό εκτίθεται και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ και μάλιστα από τη στρατηγική και τις πολιτικές επιλογές του ίδιου του Δημάρχου, αλλά και ο ίδιος ο κ. Ζέρβας που φέρεται να είναι αυτός που ετοιμάζει σχέδια προγραμματικής σύμβασης πριν αυτά έρθουν στο Δ.Σ. της Επιχείρησης.

  4. Έχουμε τονίσει ότι στη ΔΕΥΑΠ υπάρχει ένα μεγάλο πολιτικό παράδοξο. Ο κ. Ζέρβας που είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. είναι δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης. Όσο η παράταξή του (Δημοτική Ανατροπή) με επικεφαλής τον Βαγγέλη Ροπόκη συνεργαζόταν με την παράταξη του Δημάρχου Πρέβεζας, υπήρχε έστω μία λογική. Από τη στιγμή όμως που αυτό έχει πάψει να γίνεται και ο ίδιος παραμένει στη θέση του, όντας μέλος της παράταξης που ανήκει στην αντιπολίτευση, δημιουργείται μία στρεβλή αντίληψη περί αυτοδιοικητικής λειτουργίας που γίνεται εντονότερη σε αποφάσεις όπως αυτές περί συνεργασίας με τη ΔΕΠΑΝ. Μία από τις κύριες δουλειές μίας αντιπολίτευσης σε ένα δημοτικό συμβούλιο είναι να ελέγχει την πλειοψηφία και να της ασκεί κριτική. Ε, δεν μπορεί αυτός που ελέγχει, να είναι και ελεγχόμενος. Δε μπορεί ένας σύμβουλος να ελέγχει τον ίδιο του τον εαυτό, με τη θεσμική του πάντα ιδιότητα...

  5. Το έργο του βιολογικού του Αρχαγγέλου με βάση τα όσα έχουν ειπωθεί στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας, θα είναι προέκταση ουσιαστικά του μεγάλου βιολογικού καθαρισμού της παραλιακής ζώνης των Δήμων Πρέβεζας και Πάργας. Η ΔΕΥΑΠ ακόμη δεν έχει αναλάβει τίποτα στο συγκεκριμένο έργο και δεν είναι ξεκάθαρο αν έχει ολοκληρωθεί και τυπικά η χωρική της επέκταση στις δημοτικές ενότητες Λούρου και Ζαλόγγου. Μήπως προκύπτει και θέμα συμβατότητας στις συγκεκριμένες αποφάσεις που έχουν ληφθεί;

  6. Στον προϋπολογισμό της προγραμματικής σύμβασης και έχει εγκριθεί από το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ, υπάρχει επίσης ένας όρος που αναφέρει: “Εφόσον για οποιοδήποτε λόγο απαιτηθεί για την ολοκλήρωση του έργου πρόσθετη δαπάνη που υπερβαίνει ή δεν εντάσσεται στο πλαίσιο του εγκεκριμένου επιλέξιμου προϋπολογισμού (σύμφωνα με την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας), η δαπάνη αυτή καταβάλλεται εξ ολοκλήρου από τον Κύριο της Πράξης (σ.σ. τη ΔΕΥΑ Πρέβεζας)”. Ο συγκεκριμένος όρος μπαίνει συχνά σε τέτοια έργα, ωστόσο κρύβει κινδύνους σε περίπτωση που απαιτηθούν μεγάλα ποσά. Και τα οικονομικά της ΔΕΥΑΠ είναι ιδιαιτέρως “σφιχτά”.

 

Οι επικεφαλής των παρατάξεων

Κι ενώ καταγράφηκε η παραπάνω εξέλιξη στη ΔΕΥΑ Πρέβεζας, οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας, προσήλθαν την Παρασκευή στο δικαστικό μέγαρο Πρέβεζας, στο πλαίσιο της προανακριτικής διαδικασίας, για να εξεταστούν ως μάρτυρες για τη συνεργασία του Δήμου με τη ΔΕΠΑΝ (δείτε ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ).

Οι επικεφαλής των παρατάξεων πήραν προθεσμία λίγων ημερών για να καταθέσουν υπόμνημα.

 

Θέμα σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο

Το θέμα με τις διαδικασίες των δικτύων πόλεων, των Δήμων και των αναπτυξιακών οργανισμών, δεν είναι τωρινό, αλλά έχει απασχολήσει από το 2020 έντονα και την κεντρική πολιτική σκηνή. Χαρακτηριστικό είναι πως η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε Ερώτησή της στη Βουλή κάνει λόγο για “... φαινόμενα διασπάθισης δημοσίου χρήματος, αδιαφανών προσλήψεων με παράκαμψη του ΑΣΕΠ, αδιαφανών διαδικασιών και ανάπτυξης πελατειακών σχέσεων, καταστρατηγώντας τόσο το Σύνταγμα όσο και το Ενωσιακό Δίκαιο” και για “υποκατάσταση των υπηρεσιών των Δήμων “.

 

Σε κάθε περίπτωση, το θέμα της συνεργασίας της δημοτικής αρχής με τη ΔΕΠΑΝ, είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα απασχολήσει την οικονομική επιτροπή και το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας σε κάποια από τις επόμενες συνεδριάσεις.