Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022 11:58

Το ενεργειακό κόστος μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στα οικονομικά της ΔΕΥΑ Πρέβεζας και αυξήσεις στα τιμολόγια

Ο οικονομικός ισολογισμός-απολογισμός της χρήσης του 2021 για τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης του Δήμου Πρέβεζας αφήνει συγκρατημένη αισιοδοξία για το παρόν, αλλά και “καμπανάκια κινδύνου” για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης στο μέλλον.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή η ΔΕΥΑΠ είναι μία βιώσιμη και υγιής επιχείρηση και καταγράφει θετικά οικονομικά αποτελέσματα για το 2021, χωρίς παράλληλα να προχωρήσει σε αυξήσεις στα τιμολόγια. Η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους όμως, σε συνδυασμό με την επέκταση της ΔΕΥΑΠ στις δημοτικές ενότητες Λούρου και Ζαλόγγου, δημιουργούν σοβαρό προβληματισμό για το μέλλον, ειδικά από τη στιγμή που θα ενσωματωθούν στη δικαιοδοσία της ΔΕΥΑΠ δεκάδες αντλιοστάσια και οι βιολογικοί καθαρισμοί (Λούρου και Ζαλόγγου). Οι προβληματισμοί αυτοί, όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερο ρεπορτάζ του atpreveza.gr, έχουν καταγραφεί αναλυτικά στη λεπτομερή μελέτη βιωσιμότητας της επιχείρησης που συνέταξε και παρέδωσε στη διοίκηση και στο Δ.Σ., η οικονομική υπηρεσία της ΔΕΥΑΠ.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης στην ενέργεια, είναι ότι σε σχέση με το 2020, η ΔΕΥΑΠ είχε πολλαπλάσια έξοδα για ηλεκτρική ενέργεια μέσα στο 2021.

Τα οικονομικά της ΔΕΥΑΠ “άντεξαν” μέσα στο 2021, ενώ ένα μεγάλο ποσό της τάξεως των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ που εμφανίζονται ως ανείσπρακτες οφειλές, δεν είναι στην ουσία πραγματικό, καθώς υπάρχουν οφειλές από πολλά χρόνια πίσω, οι οποίες δεν μπορούν να εισπραχθούν. Αυτό βέβαια δεν αφορά ορισμένες περιπτώσεις “στρατηγικών κακοπληρωτών”, που δεν πληρώνουν το νερό από... πεποίθηση.

Η ΔΕΥΑΠ πάντως έχει αποπληρώσει τις οφειλές της προς τη ΔΕΗ, την ώρα που άλλες δημοτικές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα δεν το έχουν κάνει.

Η κατάσταση είναι δύσκολη πανελλαδικά. Την Παρασκευή 17 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. (Ένωση των ΔΕΥΑ όλης της χώρας) στο Δημαρχείο Λιτοχώρου Πιερίας με την οργανωτική φροντίδα της Δ.Ε.Υ.Α. Δίου - Ολύμπου.

Τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση ήταν η διαχείριση του ενεργειακού κόστους των Δ.Ε.Υ.Α., η τιμολογιακή πολιτική των Δ.Ε.Υ.Α., το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης των Δ.Ε.Υ.Α., η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στηn λειτουργία των επιχειρήσεων κ.α.

'Ολα τα μέλη της Επιτροπής που αποτελείται από Γενικούς Διευθυντές και στελέχη των Οικονομικών Υπηρεσιών των Δ.Ε.Υ.Α. εξέφρασαν την αγωνία τους για το ενεργειακό κόστος των Δ.Ε.Υ.Α. που παραμένει εξαιρετικά υψηλό, ανταλλάχθηκαν απόψεις για τους τρόπους και τα μέσα διαχείρισής του, ενώ η τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδρευσης συζητήθηκε εκτενώς προς την κατεύθυνση του εξορθολογισμού της και της αξιοποίησής της ως εργαλείο θωράκισης της βιωσιμότητας των Δ.Ε.Υ.Α.

Το οικονομικό αδιέξοδο ενδεχομένως να οδηγήσει σε αυξήσεις στα τιμολόγια, να μετακυληθεί δηλαδή το κόστος στους πολίτες. Την ίδια στιγμή, τα μεγάλα επιχειρηματικά συγκροτήματα καραδοκούν για να εισέλθουν σε αυτό που λέμε “ιδιωτικοποίηση του νερού”, η οποία και θα αποτελέσει μεγάλο κερδοφόρο “εργαλείο”.