Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2022 18:10

Τζανακόπουλος από την Πρέβεζα: “Ο κ. Μητσοτάκης είναι αλαζόνας και... Λουδοβίκος – Η ελληνική οικονομία είναι σχεδόν όλη καρτελοποιημένη” (vid)

“Ολομέτωπη επίθεση” στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε από την Πρέβεζα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης στα γραφεία του κόμματος.

Ο κ. Τζανακόπουλος πλαισιωμένος από τον αναπληρωτή γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Τάκη Νικολόπουλο και τον βουλευτή Πρέβεζας Κώστα Μπάρκα, χαρακτήρισε “καθεστώς Μητσοτάκη” την Κυβέρνηση, ενώ έστειλε πολλαπλά μηνύματα συνεργασίας στα κόμματα του “δημοκρατικού τόξου” και παράλληλα τοποθετήθηκε για τα βίαια φαινόμενα ανελευθερίας του Τύπου.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τόνισε πως είναι επιβεβλημένη η όσο το δυνατόν πιο σύντομη προσφυγή στις κάλπες, καθώς η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει πλέον την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ τα οικονομικά προβλήματα διογκώνονται καθημερινά. “Κάθε μέρα που περνάει είναι χειρότερη από την προηγούμενη, με τις στρατηγικές αποτυχίες της Νέας Δημοκρατίας που συσσωρεύονται” είπε ο κ. Τζανακόπουλος και αναφέρθηκε στην καλπάζουσα ακρίβεια, με έναν πληθωρισμό που είναι ο υψηλότερος στην Ευρώπη.

“Ο μισθός δεν φτάνει. Ο μήνας δεν βγαίνει για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Δεν έκανε τίποτα, αλλά άφησε τα καρτέλ να λυμαίνονται την ελληνική αγορά. Είτε μιλάμε για τα καρτέλ της ενέργειας είτε μιλάμε για τα καρτέλ των υπόλοιπων τομέων της ελληνικής οικονομίας, που είναι σχεδόν όλη καρτελοποιημένη. Δεν πήρε κανένα μέτρο ο κ. Μητσοτάκης για να χτυπήσει το πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας”, είπε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: “Επέλεξε να επιδοτήσει την αισχροκέρδεια των ολιγαρχών της ενέργειας. Δεν μείωσε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Δεν προχώρησε σε ελέγχους στην αγορά, έτσι ώστε να χτυπηθούν τα καρτέλ. Δεν έβαλε πλαφόν ούτε στην χονδρική ούτε στη λιανική”.

Αναφέρθηκε επίσης στο “μαγείρεμα” του πορίσματος της ΡΑΕ για την ενέργεια και υποστήριξε: “Χρειάζεται μία άλλη πολιτική, που θα αντιμετωπίσει στον πυρήνα του το πρόβλημα της ενέργειας και θα συγκρουστεί με τα συμφέροντα των εταιρειών”.

 

 

Επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ

Ο . Τζανακόπουλος επέμεινε πως η λύση της επανακρατικοποίησης της ΔΕΗ, σύμφωνα με το πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών που κάνουν το ίδιο, θα είναι μία λύση που θα προτάξει ο ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε: “Η αποτυχία στο ενεργειακό δεν εξαντλεί τις αποτυχίες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Υπάρχει μία αναζωπύρωση της πανδημίας. Η Κυβέρνηση αδιαφορεί πλήρως και κάνει σαν να μη συμβαίνει τίποτα, επιμένοντας στην πολιτική απαξίωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ο κ. Μητσοτάκης φοβάται την προσφυγή στην εκλογική διαδικασία, γι' αυτό και προτιμά να οξύνει το κλίμα, να μετατρέπει την πολιτική αντιπαράθεση σε τοξική, άθλια και με υβρεολόγια στάση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Είχαμε την πρωτοφανή επίθεση, επίσης στη Βουλή, με την φράση “εκτσογλανισμός”. Ποιος; Ο άνθρωπος εκείνος που την πραγματικότητα βρίσκεται πίσω από όλα εκείνα τα σοβαρά προβλήματα για την ελληνική κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν πρόκειται να ανεχθεί τον πολιτικό και ηθικό αυτόν κατήφορο. Είναι πολιτική και ηθική άβυσσος αυτό που μας χωρίζει από τη χυδαιότητα ενός καταρρέοντα Πρωθυπουργού και ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει απαντήσεις στους δρόμους, στη Βουλή στους μικρούς και μεγάλους κοινωνικούς αγώνες με έναν στόχο: Να πέσει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, να υπάρξει δημοκρατική προοδευτική αριστερή Κυβέρνηση, γιατί ο λαός και η κοινωνική πλειοψηφία δεν αντέχουν άλλο”.

 

IMG 9533

Η Νέα Δημοκρατία έχει πάψει εδώ και πολύ καιρό να είναι ένα φιλελεύθερο κεντροδεξιό κόμμα”

Σε ερώτηση που του έγινε από δημοσιογράφο για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δεν “καρπώνεται” πολιτικά τη δυσαρέσκεια που υπάρχει για την Κυβέρνηση, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων: “Οι δημοσκοπήσεις υποτιμούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ και την εκλογική-κοινωνική του επιρροή. Το παραδέχονται και οι δημοσκόποι.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ καταρρέει. Χάνει τη λαϊκή στήριξη. Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας. Η πολιτική της οδηγεί σε μία νέα φτωχοποίηση την ελληνική κοινωνία, μετά την μεγάλη περιπέτεια των Μνημονίων. Η πλειοψηφία του λαού δεν θέλει μία νίκη της ΝΔ στις επόμενες εκλογές. Και αυτό το στοιχείο θα αποδειχθεί κρίσιμο στις επόμενες εκλογές”, ενώ επισήμανε:

“Το αφήγημα των πρόωρων εκλογών ο κ. Μητσοτάκης το έκλεισε μόνος του υπό το φόβο της κατάρρευσης, καθώς επιχειρεί να γαντζωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο στην καρέκλα του Πρωθυπουργού, γιατί βλέπει ότι έρχεται η ήττα στις επόμενες εκλογές.

Είναι πιο αναγκαία από ποτέ η πολιτική αλλαγή”.

Αναφέρθηκε επίσης στον πραξικοπηματικό τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση επενέβη στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης και τόνισε:

“Η Νέα Δημοκρατία έχει πάψει εδώ και πολύ καιρό να είναι ένα φιλελεύθερο κεντροδεξιό κόμμα. Διαρκώς μετατρέπεται σε ένα υβρίδιο σκληρού ακραίου δεξιού αυταρχισμού και ακραιφνούς νεοφιλελευθερισμού. Αυτή είναι η νέα ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας, όσο κι αν ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να διαφημίσει τον εαυτό του ως έναν προοδευτικό ηγέτη. Δεν έχει καμία σχέση με τις δημοκρατικές προοδευτικές κοινοβουλευτικές αξίες. Είναι ένας αλαζόνας, ένας Λουδοβίκος, ένας άνθρωπος που κακώς βρίσκεται στη θέση του Πρωθυπουργού”.

 

IMG 9538

Η ενδεχόμενη συνεργασία με τα κόμματα του “δημοκρατικού τόξου”

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις συνεργασίες με άλλα κόμματα και για το αν ισχύει το σενάριο δημοκρατικής Κυβέρνησης με Πρωθυπουργό που δε θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε:

“Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σενάριο. Πρωθυπουργός θα είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας. Η κρίσιμη μεταβλητή για να υπάρξει μία προοδευτική δημοκρατική Κυβέρνηση είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις επόμενες εκλογές. Αυτός είναι ο παράγοντας που θα θέσει το δίλημμα και στις δυνάμεις του λεγόμενου προοδευτικού δημοκρατικού τόξου, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό έχει απευθυνθεί με ένα πλατύ κάλεσμα για να υπάρξουν προγραμματικές συγκλίσεις.

Απευθυνόμαστε στο σύνολο αυτών των δυνάμεων, αλλά και αυτές θα πρέπει να πάρουν θέση. Αναφέρομαι εδώ στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, το οποίο δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει αποκλείσει ένα σενάριο Κυβέρνησης συνεργασίας με τη ΝΔ, ενώ ευαγγελίζεται μία σοσιαλδημοκρατική Κυβέρνηση. Και εδώ έρχεται ακριβώς το ερώτημα, με ποιον θα κάνει τη σοσιαλδημοκρατική Κυβέρνηση; Με τον κ. Χατζηδάκη; Τον θεωρεί έναν πολιτικό που θα εφαρμόσει σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές, όταν έχει καταργήσει το 8ωρο και έχει σαρώσει την αγορά εργασίας; Τον κ. Βορίδη με το πολιτικό του παρελθόν και παρόν; Τον κ. Πλεύρη; Τον κ. Σκρέκα; Θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά ο κ. Ανδρουλάκης να πάρει θέση, αποκλείοντας ευθύς εξαρχής μία τέτοια συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό είναι προϋπόθεση για να μπορεί να συζητήσει κάποιος για μία Κυβέρνηση και με σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο.

Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές θα αλλάξει τις πολιτικές συντεταγμένες. Το δίλημμα τότε θα είναι αμείλικτο για τα άλλα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Αν δηλαδή θα συμφωνήσουν σε προγραμματικές προτεραιότητες για τη διαμόρφωση μίας προοδευτικής δημοκρατικής Κυβέρνησης ή θα επιτρέψουν στον υπηρέτη των ολιγαρχικών συμφερόντων τον κ. Μητσοτάκη να έχει ακόμη μία ευκαιρία σε μία δεύτερη κάλπη. Εκεί είναι που ο ελληνικός λαός δε θα συγχωρέσει πολιτικά λάθη ή ολιγωρίες ή δικαιολογίες αβάσιμες σε σχέση με τις πολιτικές αποφάσεις που θα ληφθούν”.

 

 

Οι μεταρρυθμίσεις στο θεσμικό πλαίσιο του Τύπου

Αναφορικά με τις παρεμβάσεις που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη θωράκιση του θεσμικού ρόλου του Τύπου, εφόσον εκλεγεί Κυβέρνηση, ο κ. Τζανακόπουλος είπε:

“Εδώ και τουλάχιστον 2,5 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για καθεστώς που οικοδομείται στη χώρα και ένας από τους βασικούς πυλώνες αυτού του μητσοτακικού καθεστώτος είναι και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Υπάρχει και η έκθεση των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα που κατατάσσει τη χώρα μας στην 108η θέση παγκοσμίως σε θέματα ελευθερίας του Τύπου και πολυφωνίας. Αποτελεί μία ντροπή, αλλά και μία επιβεβαίωση της εκτίμησης του ΣΥΡΙΖΑ για το μητσοτακικό καθεστώς. Αυτό το καθεστώς δεν χτίστηκε μόνο με υπόγειες συνεννοήσεις, οι οποίες και αυτές υπάρχουν. Χτίστηκε χωρίς αυταπάτες, μπροστά στα μάτια του ελληνικού λαού με την περιβόητη λίστα Πέτσα, με χρήματα που μοιράστηκαν χωρίς απολύτως κανένα κριτήριο σε φιλικά προς την Κυβέρνηση Μέσα. Διώχθηκαν συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι, όπως ο κ. Βαξεβάνης και η κα Παπαδάκου. Το καθεστώς αυτό χτίζεται με τις ύποπτες εξελίξεις στην υπόθεση παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων.

Υπάρχει ένα πέπλο σκοταδιού γύρω από αυτά τα ζητήματα και υπάρχει φυσικά και μία χείρα της Κυβέρνησης, η οποία καθοδηγεί όλα αυτά.

Η δική μας πρωτοβουλία θα είναι αντίστοιχη με τις παλαιότερες πρωτοβουλίες που είχαμε πάρει. Διαφάνεια στις χρηματοδοτήσεις, αδειοδότηση. Ανεστάλησαν οι πληρωμές των τηλεοπτικών καναλιών και όλες οι πρωτοβουλίες που είχαμε πάρει και για τη διαφήμιση. Όλα αυτά είναι δώρα σε καναλάρχες, σε εκδοτικά συγκροτήματα, είναι δώρα σε αυτό το ιδιότυπο καρτέλ που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της ενημέρωσης.

Δημοκρατία, διαφάνεια, θεσμική σοβαρότητα και στιβαρότητα είναι η απάντηση για να έχουμε δημοκρατική και πολυφωνική ενημέρωση. Τέτοια ενημέρωση στη χώρα δεν υπάρχει, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κάνουν κάποιοι δημοσιογράφοι και εκδοτικά συγκροτήματα σε αντίξοες συνθήκες. Αντίθετα βλέπουμε ένα λιβάνισμα στην Κυβέρνηση, απόκρυψη ειδήσεων και φίμωση της διαφορετικής άποψης”.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πρέβεζας επισκέφθηκε το πρωί της Πέμπτης το Νοσοκομείο Πρέβεζας και συναντήθηκε με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση, καταγράφοντας τα προβλήματα. Στις 8.30 το βράδυ της Πέμπτης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει το κόμμα του στην παραλία της Πρέβεζας (δικαστήρια).

 

Πολυμέσα