Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2022 12:35

“Κουμπώνει” και από την ΕΘΑΑΕ η μετακίνηση του Τμήματος Λογιστικής από την Πρέβεζα στα Ιωάννινα τις επόμενες χρονιές

Ζοφερό” φαίνεται πλέον το τοπίο σχετικά με την παραμονή του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Πρέβεζα.

Μπορεί η ικανοποίηση για το γεγονός ότι στα φετινά μηχανογραφικά η λέξη “Πρέβεζα” θα βρίσκεται δίπλα στο Τμήμα, να ήταν μεγάλη, παρ' όλα αυτά ήδη από τις 14 Ιουλίου υπήρξε η “διαρροή” προς δημοσιογράφους πως το Ανώτατο Συμβούλιο της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης έχει γνωμοδοτήσει ήδη για τη μετακίνηση του Τμήματος από την Πρέβεζα στα Ιωάννινα.

Το www.atpreveza.gr, επικοινώνησε με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, για να διασταυρώσει τη συγκεκριμένη πληροφορία. Ο κ. Αλμπάνης μας ανέφερε πως επίσημα στα χέρια του ως Πρύτανη δεν έχει φτάσει κάποιο σχετικό έγγραφο από την ΕΘΑΑΕ, ωστόσο και ο ίδιος έχει την ίδια πληροφόρηση, πως δηλαδή η Ανώτατη Αρχή έχει γνωμοδοτήσει, προσθέτοντας ότι θα τοποθετηθεί επίσημα μόλις λάβει κάποιο επίσημο έγγραφο στα χέρια του.

Ο ίδιος γνωρίζει επίσης ότι έχουν ληφθεί αποφάσεις από την ΕΘΑΑΕ για όλες τις προτάσεις καταργήσεων, συγχωνεύσεων, μετακινήσεων που πρότειναν μέχρι τις 31 Μαρτίου όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, ενώ το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τη δεδομένη χρονική στιγμή έχει ρίξει το βάρος του στο να γίνει ελκυστικό το ίδρυμα και στους Ηπειρώτες, καθώς οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κατά 75% περίπου προέρχονται από άλλες περιοχές. Επισήμανε επιπλέον πως δίνεται ακόμη μεγαλύτερο “βάρος” σε Τμήματα όπως της Πρέβεζας, αλλά και στην Άρτα και στα Ιωάννινα, τα οποία είχαν ζήτημα λόγω της ΕΒΕ την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά με τον αριθμό εισαχθέντων, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση.

Από τη στιγμή πάντως που για το πανεπιστημιακό τμήμα της Πρέβεζας υπάρχει ήδη απόφαση της Συγκλήτου για μετακίνησή του στα Ιωάννινα και απόφαση -όπως όλα δείχνουν- της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης με θετική γνωμοδότηση για μετακίνησή του, τα επόμενα βήματα έχουν ως εξής:

  • Εισήγηση από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ότι δεν προκαλείται καμία δημοσιονομική επίπτωση (δαπάνη και εξοικονόμηση) στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

  • Γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την πρόταση της Υπουργού και του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, του Υπουργού Εσωτερικών και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών.

  • Υπογραφή Προεδρικού Διατάγματος.

Γίνεται επομένως προφανές πως μόνο στην περίπτωση που ληφθεί πλέον πολιτική απόφαση σε ανώτατο επίπεδο, θα παραμείνει το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στην Πρέβεζα.