Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2022 11:42

Πολιτικές και οικονομικές διαστάσεις για το Δήμο Πρέβεζας λαμβάνει πλέον το ζήτημα των μη πληρωμένων αναθέσεων σε επαγγελματίες...

Υποθέσεις ένδικων μέσων συνεχίζουν να έρχονται σωρηδόν στο Δήμο Πρέβεζας τους τελευταίους μήνες, από επαγγελματίες που διεκδικούν χρήματα από το Δήμο για υπηρεσίες ή έργα που τους ανατέθηκαν.

Μόνο τον μήνα Ιούλιο το συνολικό ποσό που διεκδικούν οι επαγγελματίες από το Δήμο Πρέβεζας είναι της τάξεως των 80.000 ευρώ. Σε αρκετές των περιπτώσεων οι επαγγελματίες έχουν ήδη πετύχει διαταγή πληρωμής και ο Δήμος καλείται στην οικονομική επιτροπή να αποφασίσει αν θα ασκήσει ένδικα μέσα και με ποιον τρόπο.

Σε πολλές συνεδριάσεις της οικονομικής επιτροπής μάλιστα ο προϊστάμενος της νομικής υπηρεσίας έχει “κρούσει καμπανάκι κινδύνου” για το Δήμο.

Το θέμα έχει πλέον πολιτικές και οικονομικές διαστάσεις, καθώς δεν έχει αποτυπωθεί ξεκάθαρα αν και κατά πόσο επιβαρύνεται ο Δήμος μέσα από τις δικαστικές διαδικασίες.

Οι δαπάνες δεν πληρώνοντα είτε επειδή πρόκειται για “προφορικές αναθέσεις” είτε επειδή υπάρχει λάθος στον τρόπο ανάθεσης από τον Δήμαρχο Πρέβεζας είτε επειδή κατά την διαδικασία εκκαθάρισης της δαπάνης διαπιστώθηκε ότι μεταξύ πρόσκλησης κι απόφασης ανάθεσης δεν έχουν παρέλθει οι 5 ημέρες, που προβλέπει ο νόμος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μάλιστα είναι πως για τον τελευταίο λόγο υπάρχουν δύο σχετικά θέματα στην αυριανή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής. Το ένα αφορά δαπάνη 5.573,80 ευρώ για πολιτιστική εκδήλωση και το άλλο 4762 ευρώ, επίσης για δαπάνες μεταφοράς και banner σε πολιτιστική εκδήλωση.

Ειδικά στις υπηρεσίες για πολιτιστικές εκδηλώσεις, ο Δήμος δαπανά αρκετά σημαντικά ποσά, ενώ ήδη έχει διαπιστωθεί πρόβλημα με τη διαδικασία πληρωμής, μέσω μάλιστα του Αντιδημάρχου Γιάννη Δαρδαμάνη (δείτε ΕΔΩ παλαιότερο ρεπορτάζ). Για παράδειγμα η τελευταία συναυλία του Δήμου Πρέβεζας, “100 χρόνια Μπιθικώτσης” κόστισε 17502,30 ευρώ. Τι θα γίνει αν -ο μη γένοιτο- δεν μπορεί να πληρωθεί για διαδικαστικό λάθος και ακολουθηθεί δικαστική οδός;

Το συγκεκριμένο ζήτημα θα το βρει μπροστά της αρκετές φορές ακόμη η δημοτική αρχή. Και είναι βέβαιο πως πλέον χρειάζεται κάποιο “συμμάζεμα” η κατάσταση, όπως έχει τονίσει και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Δαρδαμάνης.