Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012 02:37

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πρέβεζας: «Έχουμε γίνει ιδιαιτέρως ενοχλητικοί για το σύστημα...»

Με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τα μέλη της το Σάββατο το πρωί στο Εργατικό Κέντρο, η τοπική επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πρέβεζας, ολοκλήρωσε την εξόρμησή της στον Νομό και «ζεσταίνει» τις... μηχανές για την εκλογική «μάχη».

Τη συνέντευξη Τύπου, προλόγισε ο Παύλος Παυλίδης, ο οποίος έδωσε ένα πρώτο στίγμα της παρέμβασης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην κοινωνία και της εκλογικής προετοιμασίας της. Ο κ. Παυλίδης σχολίασε χαρακτηριστικά:

«Δε χρειάζεται πια να πούμε ποιοι είμαστε. Είμαστε πια γνωστοί. Έχουμε παντού οργανώσεις, έχουμε παντού στην Ελλάδα παρεμβάσεις. Πιστεύω ότι είμαστε ιδιαιτέρως ενοχλητικοί για το σύστημα. Αυτό που δεν ξέρει ο πολύς κόσμος είναι ότι έχουμε και θέσεις και προτάσεις και προτάσεις για συνεργασίες. Με αυτή τη συνέντευξη Τύπου, ολοκληρώνουμε την εξόρμησή μας στο Νομό Πρέβεζας. Έχουμε οργανώσεις και κλιμάκια, σε Καναλάκι, Πάργα, Λούρο, Θεσπρωτικό, Φιλιππιάδα και στην Πρέβεζα, τα οποία έχουν αποδεχθεί την ενιαία μας πολιτική για ανατροπή της επίθεσης που δεχόμαστε. Με την πρόταση συνεργασίας μας με την υπόλοιπη Αριστερά και την ανάπτυξη των θέσεών μας, πιστεύω πως ο κόσμος θα μας μάθει ακόμη καλύτερα.

Πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτό το... αιώνιο θέμα ότι η Αριστερά δεν έχει προτάσεις. Έχει και... παραέχει προτάσεις».

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Γιάννης Θάνης, ο οποίος εξειδίκευσε το πολιτικό πλαίσιο θέσεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καθώς και την πολιτική της στόχευση μέσα στο κίνημα. Συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Σαν ΑΝΤΑΡΣΥΑ βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι δυνάμεις του συστήματος, ο ΣΕΒ, η ΕΕ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το πολιτικό τους προσωπικό, μας βουλιάζουν στη φτώχεια. Θέλουν να ξεπεράσουν τη βαθιά καπιταλιστική τους κρίση, συνεχίζοντας την... σταυροφορία ενάντια στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, με περικοπές μισθών, λιτότητα, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας (βλέπε ΔΩΔΩΝΗ). Έχουν ισοπεδώσει την ασφάλιση και την εργασία.

Οι κυβερνήσεις Καραμανλή, Παπανδρέου, Παπαδήμου, έχουν δώσει 160 εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες. Δηλαδή αν ένα διαμέρισμα έχει 160.000 ευρώ, τα παράσιτα οι τραπεζίτες πήραν 1.000.000 διαμερίσματα, την ώρα που οι άστεγοι αυξάνονται.

Ο προϋπολογισμός του 2012 δίνει το 70,1% σε τόκους, χρεολύσια, ενίσχυση των τραπεζών, ενώ μόνο το 11,4% σε μισθούς και συντάξεις. Με τη νέα δανειακή σύμβαση, αυτοί που ευνοούνται είναι οι ντόπιοι και ξένοι δανειστές.

Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στο λαό και τη νεολαία, στο οργανωμένο λαϊκό κίνημα. Το ζήτημα που τίθεται είναι αν η Αριστερά μπορεί; Εκεί ερχόμαστε εμείς σαν ΑΝΤΑΡΣΥΑ να απαντήσουμε. Κάνουμε κάλεσμα αγώνα σε όσους σήκωσαν και θέλουν να σηκώσουν κεφάλι απέναντι στην κοινωνική καταστροφή. Απέναντι στην Τρόικα, το ΔΝΤ, την ΕΕ και την χρεοκοπία που μας οδηγούν, καταργώντας κάθε έννοια λαϊκής και δημοκρατικής κυριαρχίας.

Αυτοί έχουν το δικό τους μέτωπο, εμείς έχουμε ένα αγωνιστικό μέτωπο ρήξης και ανατροπής. Επιχειρούν να επιβάλλουν τη δικτατορία των αγορών και των πολυεθνικών, να επιβάλλουν ένα εργασιακό... Νταχάου.

Οι μαχόμενες δυνάμεις πρέπει να διαμορφώσουν ένα αναγκαίο πολιτικό πλαίσιο, για την ανατροπή του μαύρου μετώπου, να απομονώσουν το ΛΑΟΣ και τους νεοναζί που θέλει να εκθρέψει.

Λέμε «όχι» στη δανειακή σύμβαση. Να καταργηθεί το μνημόνιο, οι εφαρμοστικοί νόμοι. Να γίνει στάση πληρωμών και διαγραφή του χρέους. Έξω από το ευρώ, σε συνδυασμό με αντικαπιταλιστική αποδέσμευση και διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εθνικοποίηση των τραπεζών, χωρίς αποζημίωση και έλεγχο με περιορισμό στην κίνηση των κεφαλαίων. Επιστροφή όλων των κλεμμένων δις, που πήραν με επιχορηγήσεις.

Απαιτούμε κρατικοποίηση όλων των μεγάλων στρατηγικών επιχειρήσεων, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, αναδιανομή του πλούτου και δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας».

 

«Εξαθλίωση ή επιβίωση;»

 

Ο Βαγγέλης Νάνος με τη σειρά του, αναφέρθηκε στην πρόταση συνεννόησης μέσα στο κίνημα που απηύθυνε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς, καθώς και τη σημασία που έχουν για το λαϊκό κίνημα, αυτές οι εκλογές.

Αναλυτικά ανέφερε: «Αυτές οι εκλογές έχουν τεράστια πολιτική σημασία. Είναι ίσως οι πιο κρίσιμες από καταβολής ελληνικού κράτους. Εκτός από τα μνημόνια, τα τοκογλυφικά δάνεια και τη διάλυση των λαϊκών-εργατικών δικαιωμάτων, τον Ιούνιο θα έρθουν νέα εφιαλτικά μέτρα. Σε τέτοιο κλίμα θα γίνουν οι εκλογές.

Πρέπει εδώ να βάλουμε συγκεκριμένα ερωτήματα στη νεολαία και τον κόσμο. Θα πρέπει να απαντηθεί σε αυτές τις εκλογές αν θα νομιμοποιηθεί ή θα ανατραπεί η πολιτική της κυβέρνησης, αν θα αναμορφωθεί νεοσυντηρητικά το πολιτικό σκηνικό ή θα αλλάξουν προς τα αριστερά οι συσχετισμοί δύναμης. Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί στις εκλογές αν η Ελλάδα θα γίνει ένα πειραματόζωο υποταγής ή υπόδειγμα αντίστασης, ρήξης και ανατροπής. Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο με ποια Αριστερά θα απαντήσει το λαϊκό κίνημα για να έχει μια νικηφόρο πορεία.

Ο λαός θα πρέπει να ενισχύσει την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και να απαντήσει στο δίλημμα εξαθλίωση ή επιβίωση».

Στη συνέχεια ο Βαγγέλης Νάνος έθεσε τρία σημεία ως εκλογική πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ:

  1. Τη δημιουργία πανεργατικού-παλλαϊκού αγωνιστικού μετώπου ρήξης, ενάντια στις κυβερνήσεις που θα εφαρμόσουν την ίδια πολιτική. Ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος,διάλογος και κοινή δράση της Αριστεράς σε κοινωνικό επίπεδο.

  2. Ενιαίο πρόγραμμα με αντικαπιταλιστικό περιεχόμενο. Ενιαία, αριστερή, επαναστατική διέξοδο από την κρίση. Πολιτικό πρόγραμμα υπεράσπισης των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.

  3. Πολιτικό μέτωπο της Αριστεράς, σε συνδυασμό με μία στρατηγική απάντηση ανατροπής της πολιτικής της κυβέρνησης. Να δοθεί μια μάχη ενίσχυσης της αντικαπιταλιστικής, επαναστατικής Αριστεράς, η οποία θα κάνει μια απόπειρα επαναθεμελίωσης της κομμουνιστικής προοπτικής στην εποχή μας, έτσι ώστε να περάσει ο πλούτος και η εξουσία στα χέρια των εργαζομένων. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θέλει κόμμα και μέτωπο για το κίνημα και όχι κίνημα για το κόμμα. Εκεί θεωρεί πως διαφέρει από τα άλλα δύο κοινοβουλευτικά κόμματα της Αριστεράς.

 

Τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όταν ερωτήθηκαν σχετικά με εκλογικές συνεργασίες, ξεκαθάρισαν πως απηύθυναν κάλεσμα για συζήτηση και ενιαίο αγωνιστικό μέτωπο σε όλες τις δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής και κοινοβουλευτικής Αριστεράς. Μόνο το ΚΚΕ δεν ανταποκρίθηκε και απάντησε μέσω της εφημερίδας του. Με ορισμένες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς διαφάνηκε, όπως υποστήριξαν τα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ένα κλίμα σύγκλισης, ακόμη και εκλογικής. Εφόσον επιθυμούν να συμμετέχουν αυτές οι δυνάμεις μαζί με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις εκλογές, ίσως υπάρξει ένας πρόσθετος τίτλος στο ψηφοδέλτιο, για να επιστεγαστεί αυτή η συνεργασία.

Διευκρινίστηκε επίσης από τα μέλη της, ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει συγκροτηθεί με τοπικές επιτροπές και μέλη, ενώ υποψήφιοι βουλευτές με το ψηφοδέλτιό της θα είναι άτομα που έχουν διακριθεί μέσα από το κίνημα. Εκλογικός στόχος τέλος, είναι για τα μέλη της το 2% που απέσπασε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις περιφερειακές εκλογές.