Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 01 Αυγούστου 2022 10:34

Επιχειρείται να “μποϊκοταριστεί” η σημερινή συνεδρίαση του Φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο...

Μεγάλο είναι τις τελευταίες ώρες το “πολιτικό παρασκήνιο” γύρω από τη σημερινή συνεδρίαση του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Ηπείρου με μοναδικό θέμα συζήτησης τη λήψη απόφασης υποβολής αιτήματος για την υπεισέλευση του ΑΣΔΣΑ ΔΕ ΠΗ στο σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων που απορρέουν από την από 21.7.2017 Σύμβαση Σύμπραξης ανάμεσα στην Περιφέρεια Ηπείρου και την «Αειφορική Ηπείρου Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Ειδικού Σκοπού». Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας (δείτε ΕΔΩ), πρόκειται για μία ιστορική συνεδρίαση, καθώς ο Φορέας καλείται πλέον να αναλάβει τις ευθύνες του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του atpreveza.gr, τα τηλέφωνα των αυτοδιοικητικών που είναι και μέλη του Δ.Σ., έχουν “πάρει φωτιά” τις τελευταίες ημέρες, για να ακολουθηθεί η “πολιτική φόρμουλα” του μποϊκοτάζ της συνεδρίασης και να μην μπορέσει να “περάσει” η πρόταση-εισήγηση της πλειοψηφίας ή έστω να μην νομιμοποιηθεί με ευρεία πλειοψηφία.

Η “φόρμουλα” αυτή είχε ακολουθηθεί τα δύο προηγούμενα χρόνια πολλές φορές, από το “μπλοκ” των Γιαννιωτών Δημάρχων, αλλά και από ορισμένους απρόσμενους “συμμάχους” τους, όπως για παράδειγμα ο Δήμος Πρέβεζας (πλην του εκπροσώπου της αντιπολίτευσης Παύλου Σαραμπασίνα), για να πετύχουν την απομόνωση της πλειοψηφίας του Φορέα και ειδικότερα των αυτοδιοικητικών που στηρίζουν τη διοίκηση των Καλαντζή-Μπέγκα. Παρ' όλα αυτά δεν τα κατάφεραν.

Η “φόρμουλα” που ενδεχομένως να τη δούμε να ενεργοποιείται και στη σημερινή συνεδρίαση έχει διάφορα στάδια κλιμάκωσης, ξεκινώντας από την λεγόμενη “ηχηρή απουσία” από τις συνεδριάσεις, συνεχίζεται με προτάσεις για “αναβολή και συνεργασία με την Περιφέρεια” και κορυφώνεται με “τεχνητές εντάσεις”. Απομένει να δούμε τι θα συμβεί στη συνεδρίαση.

Είναι δεδομένο πάντως πως η περιφερειακή αρχή Ηπείρου πολιτικά δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι τη συγκεκριμένη απόφαση του ΑΣΔΣΑ.

Έχει επίσης πολύ μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον να δούμε τη στάση της δημοτικής αρχής Πρέβεζας. Κι αυτό γιατί αποτελεί έναν από τους 4 “μεγάλους” Δήμους της Ηπείρου. Και θεωρείται σχεδόν ακατανόητη η πολιτική της σύμπλευση με την Περιφέρεια στη συγκεκριμένη αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει, ανάμεσα σε ΦΟΔΣΑ και Περιφέρεια, μιας και τα συμφέροντα του Δήμου λόγω της ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής, αλλά και της κατασκευής του Σταθμού Μεταφόρτωσης με χρήματα του ΑΣΔΣΑ είναι ξεκάθαρα.