Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2022 10:51

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας ανακοινώνει “ψηφιακά κέντρα” χωρίς να ρωτήσει καν το δημοτικό συμβούλιο και παραμερίζοντας πάγιο αίτημα του Επιμελητηρίου...

Σε επαναλαμβανόμενα πολιτικά... unfair υποπίπτει ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, διολισθαίνοντας σε προσωπικές στρατηγικές και αδιαφορώντας για τη θεσμικότητα του ανώτερου πολιτικού οργάνου του Δήμου, που είναι το δημοτικό συμβούλιο.

Στο πρόσφατο 2ο Digital Beach Summit που πραγματοποιήθηκε στο Μονολίθι, ο κ. Γεωργάκος σε ένα σημείο της ομιλίας του είπε τα εξής:

“Περνάμε στο επόμενο βήμα αναπτύσσοντας σε συνεργασία με την ΕΤΑΔ, το δικό μας κέντρο ψηφιακού μετασχηματισμού και ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την κλιματική κρίση, με το πρόγραμμα Smart Green Preveza, όπου σχεδιάζεται η αξιοποίηση με την πλήρη ανακαίνισή του, του παλιού τελωνείου, που βρίσκεται στην είσοδο του Εθνικού Πάρκου του Αμβρακικού.

Είμαι πεπεισμένος ότι θα βρούμε συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια τα αρμόδια Υπουργεία που δίνουν σήμερα το “παρών” με την έμπρακτη υποστήριξή τους, αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης”.

Στο θέμα του παλαιού τελωνείου, το atpreveza.gr έχει αναφερθεί σε αρκετά ρεπορτάζ του (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ).

Παρατήρηση 1η: Το κτίριο του παλαιού τελωνείου διεκδικείται από το Επιμελητήριο Πρέβεζας εδώ και χρόνια, καθώς υπάρχει το δίκαιο αίτημα της μετεγκατάστασής του. Πριν γίνει Δήμαρχος Πρέβεζας μάλιστα ο κ. Γεωργάκος είχε στηρίξει το σχετικό αίτημα. Τώρα πλέον “αδειάζει” με πρωτοφανή τρόπο το αίτημα αυτό του Επιμελητηρίου και προχωρά σε άλλο σχεδιασμό που δεν βασίζεται σε καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία παρά μόνο με “προνομιακούς συνομιλητές του”, δημιουργώντας ένα “συγκρουσιακό κλίμα” ανάμεσα σε δύο φορείς μίας μικρής πόλης όπως η Πρέβεζα.

Παρατήρηση 2η: Το κτίριο του παλαιού τελωνείου, όπως είχε αποκαλύψει το atpreveza.gr σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του (δείτε ΕΔΩ) ανήκει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ), που είναι θυγατρική της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ-Υπερταμείο). Αυτό σημαίνει πως για να εκχωρηθεί κάποιο περιουσιακό του στοιχείο, θα πρέπει να υπάρξει αντίτιμο και ξεκάθαρο επενδυτικό σχέδιο. Ο ορισμός του αντιτίμου δεν είναι απλή διαδικασία, αλλά προκύπτει από αρμόδιες εταιρείες του κλάδου που δίνουν και την προτεινόμενη τιμή. Σύμφωνα με πληροφορίες η τιμή ετήσιου ενοικίου του κτιρίου στο παλαιό τελωνείο είναι 14.400 ευρώ και η περίοδος ενοικίασης 35 χρόνια. Υπάρχει και ποσοστό 50% επί εσόδων από εκδηλώσεις που θα γίνονται στο χώρο.

Όροι τέτοιου τύπου ή έστω πληροφόρηση για τέτοιους όρους δεν έχουν τεθεί καν στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας, ώστε να γίνει μία διεξοδική συζήτηση. Πιθανότατα ο κ. Γεωργάκος θα φέρει και πάλι προ τετελεσμένων το σώμα, όπως έκανε στην περίπτωση του στρατοπέδου “Περδίκη Πυλάδη”. Στον αντίποδα, το Επιμελητήριο έχει πάρει αποφάσεις στο Δ.Σ. του, έχει ήδη ξεκινήσει την ανεύρεση χρηματοδότησης και έχει ήδη ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση για να βελτιωθούν όροι, τους οποίους θεωρεί καταχρηστικούς και υπερβολικούς.

Παρατήρηση 3η: Χαρακτηριστικό του πόσο θέλει να αποκτήσει ο Δήμαρχος Πρέβεζας το παλαιό τελωνείο, είναι ότι έθεσε το θέμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην Πρέβεζα, ζητώντας του να μειωθεί το ενοίκιο. Παρενέβη τότε ο πολιτευτής της ΝΔ Σπύρος Κυριάκης, ο οποίος επισήμανε στον Δήμαρχο Πρέβεζας ότι κάτι τέτοιο το υπαγορεύει η νομοθεσία και οι διαδικασίες και ο Πρωθυπουργός δεν αλλάζει τους νόμους μόνος του...

Παρατήρηση 4η: Τον Ιανουάριο του 2019 (επί θητείας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) εκδόθηκε ΦΕΚ με τις υπογραφές του προέδρου του ΚΥΣΟΙΠ, Δημήτρη Λιάκου, και των υπουργών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Αλέκου Φλαμπουράρη, Γιάννη Δραγασάκη, Χριστόφορου Βερναρδάκη και Έφης Αχτσιόγλου, που ανέφερε ότι «το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής που συνεδρίασε στις 17 Ιανουαρίου 2019, αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τον υπουργό Οικονομικών προκειμένου να ανακαλέσει την απόφασή του ως προς τη μεταβίβαση 2.330 ακινήτων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.». Ανάμεσα στα ακίνητα που ανακλήθηκε η ένταξή τους ήταν η είσοδος στο Κάστρο Παντοκράτορα και το οικόπεδο του παλαιού τελωνείου.

Απομένει να δούμε αν η συγκεκριμένη εξαίρεση αποτελεί ένα “εργαλείο” για την όποια τύχη του παλαιού τελωνείου.