Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 08 Οκτωβρίου 2022 09:48

Κώστας Μπάρκας: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποκλείει άλλη μια χρονιά τα δημοτικά σχολεία του Νομού από τα Σχολικά Γεύματα

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τιμωρεί για μια ακόμη φορά τον Νομό της Πρέβεζας με τον άδικο και ακατανόητο αποκλεισμό των δημοτικών σχολείων του Νομού από τον θεσμό των σχολικών γευμάτων. Ο ωχαδερφισμός των διορισμένων κομματικών στελεχών στον χώρο της Παιδείας αποκλείει άλλη μια φορά τα δημοτικά σχολεία του Νομού από τα σχολικά γεύματα.


Επειδή η κατάσταση δεν πάει άλλο σε μια πρωτοφανή περίοδο ακρίβειας, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχίας Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας, μαζί με την Τομεάρχισσα Εργασίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, καταθέτουν ξανά Ερώτηση προς τα Υπουργεία Παιδείας και Εργασίας για τους λόγους που τα σχολεία του Νομού μένουν εκτός των Σχολικών Γευμάτων.
Έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής αλλεπάλληλες Ερωτήσεις του κ. Μπάρκα για τους λόγους που αποκλείονται τα σχολεία του Νομού από τα σχολικά γεύματα. Έχει υπάρξει Ερώτηση ακόμη και για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί ώστε να ενταχθούν τα σχολεία, σε περίπτωση που ο λόγος αποκλεισμού είναι μια διοικητική/ γραφειοκρατική πράξη. Κι όμως τα αρμόδια Υπουργεία μπροστά στο εμφανές πρόβλημα κωφεύουν. Πάνω από χίλια εξακόσια (1.600) δημοτικά σε όλη τη χώρα έχουν ενταχθεί στον θεσμό των σχολικών γευμάτων και ούτε ένα δεν είναι από τον Νομό Πρέβεζας.
Ακολουθεί αναλυτικά η κατατεθείσα Ερώτηση:

Αθήνα, 07 Οκτωβρίου 2022

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων
Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

 

Θέμα: «Αδικαιολόγητος αποκλεισμός, των Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Πρέβεζας από το Πρόγραμμα των Σχολικών Γευμάτων»
Στην Ελλάδα από το 2016 ξεκίνησε να υλοποιείται το Πρόγραμμα των Σχολικών Γευμάτων, ως εθνικό πρόγραμμα ενταγμένο στον κρατικό προϋπολογισμό. Ένα Μέτρο Πολιτικής, που εφαρμόζεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες με στόχο την κάλυψη των διατροφικών αναγκών των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων που συμμετέχουν, στο πλαίσιο της υγιεινής μεσογειακής διατροφής και συντελεί στην μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού και στη βελτίωση των παιδαγωγικών και γνωστικών αποτελεσμάτων της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Εντούτοις, μέχρι και σήμερα στο Πρόγραμμα των Σχολικών Γευμάτων δεν έχει συμπεριληφθεί καμία από τις σχολικές μονάδες του Νομού Πρέβεζας, παρότι αυτός πληροί τα κριτήρια σύμφωνα με τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α) που αυτά αφορούσαν:
1. Δήμους με πληθυσμό άνω των 17.000 κατοίκων
2. Δήμους με ποσοστό συμμετοχής στο Πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» άνω του 5%
3. Δήμους με ποσοστό ανεργίας άνω του 7%.
Σε σχετικές Ερωτήσεις που έχουν κατατεθεί προς τα αρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για τους λόγους για τους οποίους είχαν αποκλειστεί οι σχολικές μονάδες του Νομού Πρέβεζας από το Πρόγραμμα των Σχολικών Γευμάτων, η απάντηση των συναρμόδιων Υπουργείων ήταν ότι από τους Δήμους του Νομού Πρέβεζας δεν διαβιβάστηκε στον Ο.Π.Ε.Κ.Α σχετικό αίτημα ένταξης στο Πρόγραμμα. Παράλληλα, στην απάντηση υπήρξε η ενημέρωση, πως η επέκταση του Προγράμματος αποτελεί μια δυναμική διαδικασία, με σταδιακή κάθε φορά ένταξη νέων Δήμων της χώρας.
Όμως, παρά το γεγονός, ότι βάσει της απάντησης των συναρμόδιων Υπουργείων ενεργοποιήθηκαν έκτοτε οι σχετικές διαδικασίες για ένταξη των δημοτικών σχολείων του Νομού Πρέβεζας στο Πρόγραμμα των Σχολικών Γευμάτων, με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας να εισηγείται θετικά στην ένταξη του συνόλου των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των Δήμων Πρέβεζας και Ζηρού του Νομού Πρέβεζας, όπως αναφέρεται στο με Αριθ. Πρωτ. Φ.31.2/4713 Έγγραφο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου (11-06-2021) προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, εντούτοις τα δημοτικά σχολεία του Νομού Πρέβεζας μένουν εκτός του Προγράμματος των Σχολικών Γευμάτων για το Σχολικό Έτος 2021- 2022 και 2022-2023, βάσει της με Αριθμό Δ14/οικ. 77126 και Δ14/οικ.91201 Απόφαση των Υφυπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Υλοποίηση του Προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας για το σχολικό έτος 2021-2022» (ΦΕΚ 4692/11-10-2021),(ΦΕΚ 5151/4-10-2022).
Επειδή, ενεργοποιηθήκαν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες από τους αρμόδιους φορείς του Νομού Πρέβεζας για την ένταξη των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Πρόγραμμα των Σχολικών Γευμάτων, συνεπώς εκλείπει ο βασικός λόγος στον οποίο γίνεται επίκληση για τη μη ένταξη στο Πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων του Νομού Πρέβεζας,
Επειδή, ο Νομός Πρέβεζας είναι μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από χαμηλά εισοδήματα, ανεργία και μεταναστευτικές ροές, σχολικά τμήματα με πρόσφυγες και είναι από τους Νομούς της χώρας που χρειάζονται δράσεις ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, ιδιαίτερα στον τομέα της εκπαίδευσης,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

 

1. Για ποιο λόγο αποκλείστηκαν ξανά τα δημοτικά σχολεία του Νομού Πρέβεζας από το Πρόγραμμα των Σχολικών Γευμάτων, ενώ ακολουθήθηκαν από τους αρμόδιους περιφερειακούς φορείς οι προβλεπόμενες διαδικασίες;
2. Πότε η «δυναμική διαδικασία» επέκτασης του προγράμματος, όπως επικαλείστε στις απαντήσεις σας, θα περιλάβει εν τέλει και τα δημοτικά σχολεία του Νομού Πρέβεζας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές Μπάρκας Κωνσταντίνος
Ξενογιαννακοπούλου Μαρία- Ελίζα (Μαριλίζα)

 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ