Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2022 12:50

Ευρωπαίος Επίτροπος για τα ορυκτά λιπάσματα του Ν. Πρέβεζας: “Αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ”

Είχαμε αναφερθεί σε παλαιότερο δημοσίευμά μας (δείτε ΕΔΩ), για την Ερώτηση που κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την αξιοποίηση των ορυκτών λιπασμάτων που υπάρχουν στην περιοχή του Ριζοβουνίου και της Κορώνης Φαναρίου, μιας και υπάρχουν σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία για την αξιοποίησή τους.

Στις 19 Οκτωβρίου η Κομισιόν απάντησε γραπτώς, μέσω του Ευρωπαίου Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς Thierry Breton, ο οποίος αναφέρει:

“Η διασφάλιση της ανθεκτικότητας της ΕΕ σε σχέση με τις πρώτες ύλες αποτελεί προτεραιότητα για την Επιτροπή. Ο φωσφορίτης περιλαμβάνεται ήδη στον κατάλογο των κρίσιμων πρώτων υλών. Όπως αναφέρεται στο σχέδιο REPowerEU και ανακοινώθηκε από την πρόεδρο της Επιτροπής στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης, η Επιτροπή θα υποβάλει ευρωπαϊκή πράξη για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, με στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αξιακής αλυσίδας μέσω του προσδιορισμού έργων ευρωπαϊκού στρατηγικού ενδιαφέροντος για ορυκτούς πόρους και κρίσιμες πρώτες ύλες. Επείγει επίσης να προωθηθεί η μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία, όπως υπενθυμίζεται, για παράδειγμα, στην τελευταία ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Οι ελληνικές αρχές δεν έχουν επικοινωνήσει με την Επιτροπή σχετικά με το θέμα της παραγωγής πρόσθετων λιπασμάτων στην Ελλάδα, αλλά η Επιτροπή χαιρετίζει όλες τις ερευνητικές προσπάθειες για καινοτόμες μεθόδους παραγωγής λιπασμάτων.

Εκτός από τις ιδιωτικές επενδύσεις, την εθνική χρηματοδότηση ή τα δημοσιονομικά μέτρα σύμφωνα με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, η ΕΕ έχει τη δυνατότητα να στηρίξει τέτοια έργα μέσω ενός ευρέος φάσματος μέσων, όπως το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Μπορούν επίσης να εξεταστούν δανειοδοτικές πράξεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων”.