Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 05 Δεκεμβρίου 2022 10:38

Πολιτικό “παρασκήνιο” γύρω από την συνέλευση της “Στροφής στο Μέλλον” και τους αυτοδιοικητικούς συσχετισμούς στο Δήμο Πρέβεζας

Με ενδιαφέρον αναμενόταν το πρωί της Κυριακής η συνέλευση της δημοτικής παράταξης “Στροφή στο Μέλλον”, με δεδομένες τις πολιτικές ενστάσεις και τα διλήμματα στρατηγικής που εκφράστηκαν για τους αυτοδιοικητικούς συσχετισμούς στο Δήμο Πρέβεζας στη συνέλευση της Δευτέρας (δείτε ΕΔΩ το ρεπορτάζ του atpreveza.gr).

Παρόλο που ειδοποιήθηκαν όλα τα μέλη της παράταξης το “παρών” έδωσαν οι μισοί σχεδόν από εκείνους που το έπραξαν την προηγούμενη φορά, ενώ το “απών” ορισμένων μελών που είχαν ενεργή παρέμβαση στην προηγούμενη συνέλευση “μεταφράζεται” ενδεχομένως σε μία συντονισμένη κίνηση για να μποϊκοταριστεί και εν τέλει να διαλυθεί το αυτοδιοικητικό σχήμα που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές.

Η “ηχηρή απουσία” μίας ικανής μάζας μελών και ενδιαφερομένων στη συνέλευση της Κυριακής, αλλά και η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για την αυτοδιοίκηση, φανερώνει εν μέρει ότι επιχειρείται “εκ των έσω” μία προσπάθεια να “απονομιμοποιηθεί” το συγκεκριμένο σχήμα αναφορικά με την γενικότερη αποδοχή που θα έχει με βάση τη στρατηγική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ενδεχομένως να υπάρξει κάποιο άλλο αυτοδιοικητικό σχήμα στο άμεσο μέλλον, που θα λάβει και επίσημα τη στήριξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εκλήφθηκε δηλαδή από τους παριστάμενους ως ένας “πολιτικός ελιγμός” για να εμφανιστούν ως μία “αυτόνομη κίνηση-παρέα” και όχι ως η παράταξη που θα συμμετέχει με την αυτονομία της στο νέο μεγάλο αυτοδιοικητικό σχήμα των προοδευτικών δυνάμεων στο Δήμο Πρέβεζας, που θα επιχειρηθεί να προκύψει έπειτα από συζητήσεις με άλλες παρατάξεις και πρόσωπα, πάνω σε μία προγραμματική βάση.

Ένα εσωκομματικό μπραντ-ντε-φερ στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που κρατάει εδώ και χρόνια, παίζει το ρόλο του και στην προκειμένη περίπτωση. Σε κάθε περίπτωση ο επικεφαλής της “Στροφής στο Μέλλον” Ευκλείδης Φονταράς στήριξε τη διαδικασία που αποφασίστηκε από την προηγούμενη συνέλευση και ανακοίνωσε τη σύσταση πενταμελούς γραμματείας της παράταξης που θα αποτελείται από τον ίδιο, τον Δημήτρη Αλμπάντη, την Κατερίνα Μουστάκα, τον Στάθη Κωτσάκη και τον Βασίλη Κωστούλα. Η γραμματεία της παράταξης θα έχει γνωμοδοτικό και όχι αποφασιστικό χαρακτήρα και θα αναλάβει να κάνει τις επαφές και τις διαβουλεύσεις για να υλοποιηθεί η βασική αρχή των προγραμματικών συγκλίσεων και συνεργασιών.

Τα “επόμενα βήματα” της γραμματείας έχουν τη σημασία τους γιατί μπορούν να δρομολογήσουν εξελίξεις που θα δημιουργήσουν ένα πλειοψηφικό ρεύμα για να “αλλάξει χέρια” ο Δήμος Πρέβεζας. Αν πάλι η γραμματεία δεν το καταφέρει, θα είναι ένα “στοίχημα” για τη “Στροφή στο Μέλλον” αν κατέβει αυτόνομα και χωρίς τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές.