Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2023 17:06

Απών ο Φώτης Ζέρβας από το δημοτικό συμβούλιο – Ροπόκης: “Να είμαστε ηθικά ξεκάθαροι” - Ατάκες για “κουμπαριές”, “ρουσφέτια” και αδιαφάνεια...

Αναμενόμενη εξέλιξη στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας ήταν η αναφορά των παρισταμένων στην ανεξαρτητοποίηση του δημοτικού συμβούλου Φώτη Ζέρβα, ο οποίος εκλέχθηκε με τη “σημαία” της “Δημοτικής Ανατροπής” και την παράλληλη παραίτησή του από τη θέση του Δ.Σ. του Προέδρου της ΔΕΥΑΠ.

Κι ενώ άπαντες περίμεναν την δια ζώσης παρουσία του κ. Ζέρβα, ώστε να διεξαχθεί μία αναλυτική συζήτηση, εκείνος ήταν απών.

IMG 3900

Αρχικά το λόγο έλαβε ο επικεφαλής της “Δημοτικής Ανατροπής” Βαγγέλης Ροπόκης, ο οποίος είπε:

Ο κ. Ζέρβας άνηκε στη δική μας παράταξη. Τον ευχαριστούμε για τη μέχρι τώρα συνεργασία και για τη συνεργασία που είχε με την παράταξη του κου Γεωργάκου. Όμως μερικά πράγματα που θίγουν την παράταξη και τους πολίτες, καλώς ή κακώς είναι έτσι. Καλά έκανε ο κ. Ζέρβας και ζήτησε από μόνος του να είναι ανεξάρτητος και ταυτόχρονα να παραιτηθεί και από την προεδρία της ΔΕΥΑΠ.

Πρέπει κύριοι συνάδελφοι να είμαστε και λίγο ηθικά ξεκάθαροι. Τι εννοώ ηθικό.

Η δική μας παράταξη είναι ξεκάθαρη. Ή σέβεσαι τη θέληση της πλειοψηφίας στην παράταξη ή γίνεσαι ανεξάρτητος. Εμείς δεν ζητήσαμε ποτέ μέχρι σήμερα από τον κ. Ζέρβα να φύγει από τη ΔΕΥΑΠ ή να γίνει ανεξάρτητος. Δεν συμφωνούμε όμως σε πολλά πράγματα που έγιναν. Αυτό δεν είναι κακό. Κακό είναι να μην έχουμε άποψη. Έχουμε χαρακτήρα και προτάσεις ως παράταξη.

Και θα κάνω χιούμορ λίγο κε Δήμαρχε. Έφυγε από Πρόεδρος. Μήπως το πάρει όμως πολύ βαριά και θα έχετε και τύψεις... Δεν ξέρω τι προβλέπεται στο καταστατικό. Αν θέλει να μείνει ας μείνει...”.

IMG 3919

Ο δημοτικός σύμβουλος της “Στροφής στο Μέλλον” και μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ Θανάσης Ανωγιάτης ανέφερε στη συνέχεια: “Δυστυχώς με την παραίτηση και του Προέδρου μπαίνουμε σε μία περίοδο μεγάλων αναταράξεων για την επιχείρηση και μάλιστα τη χειρότερη δυνατή περίοδο, στην οποία διαχειρίζεται πολλά και μεγάλα έργα, στα οποία παρουσιάζονται και καθυστερήσεις.

Θα πρέπει να συζητήσουμε για την γενικότερη κατάσταση της επιχείρησης σε μία ειδική συνεδρίαση. Υπάρχει όμως η απόφαση της Αποκεντρωμένης, η οποία ακυρώνει την επιλογή του γενικού διευθυντή, που είχε γίνει τον Αύγουστο του 2022. Εγώ δύο μήνες πριν την αξιολόγηση σας είχα επισημάνει στο δημοτικό συμβούλιο ότι επειδή για τη θέση αυτή θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον πολλοί άνθρωποι, θα φανεί πως λειτουργεί ο Δήμος και πως διαχειρίζεται τα χρήματα των δημοτών. Σας είχα τονίσει ότι θα πρέπει να υπάρχουν αξιολογικά κριτήρια. Τελικά πήγαμε σε μια διαδικασία πρόχειρη, λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και τότε είχα αντιδράσει και σας είχα πει ότι δεν πρόκειται ουσιαστικά για αξιολόγηση. Διότι η αξιολόγηση σημαίνει ότι βλέπουμε τα προσόντα τους, για να επιλεγεί ο καλύτερος. Καθαρά και όμορφα.

Αντί αυτού υπήρχε ένα έωλο επιχείρημα. Αυτό λέει η Αποκεντρωμένη. Είναι ηθικό το ζήτημα. Πρέπει να προστατέψουμε το κύρος της δημοτικής επιχείρησης και να υπερασπιστούμε και τη λειτουργία του Δήμου. Θα πρέπει να προβείτε άμεσα σε επαναπροκήρυξη της διαδικασίας, ώστε να υπάρχει και η νομιμότητα στις αποφάσεις στο εξής”.

IMG 3928

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος μεταξύ άλλων επισήμανε: “Θέλετε να προκαταβάλετε μια απόφαση της Αποκεντρωμένης η οποία σου δίνει τη δυνατότητα να προσφύγεις στο άρθρο 152 και μέσα σε ένα μήνα να ολοκληρωθεί η διαδικασία και αν αυτό που είπε η Αποκεντρωμένη ότι 18 χρόνια ένας χημικός μηχανικός με μπλοκάκι –και ξέρουμε τι σημαίνει να είσαι στον ιδιωτικό τομέα με μπλοκάκι, έχουν περάσει συνάδελφοι μηχανικοί από εργοτάξια, έχουν διαχειριστεί εκατομμύρια, έχουν θέση ευθύνης- και ένας υπάλληλος από την Αποκεντρωμένη θεώρησε ότι αυτό που έγινε από την Επιτροπή και η Επιτροπή αξιολόγησε ότι 17 χρόνια ένας μηχανικός ήταν σε μια Ανώνυμη Εταιρεία τεράστια, αναφέρθηκε ότι δεν ήταν σε θέση ευθύνης. Επίσης αναφέρθηκε ότι δεν αιτιολογήθηκε σωστά από την Επιτροπή, γι’ αυτό δίνει και το δικαίωμα να κάνει την ένσταση και μέσα σε ένα μήνα να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να δούμε αν από την Επιτροπή που υπάρχουν νομικοί και ελέγχουν τις αποφάσεις, αν η απόφαση αυτή που πήρε σε πρώτο βαθμό η Αποκεντρωμένη ήταν σωστή.

Θεωρώ ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στη διαδικασία αυτή πριν ολοκληρωθεί η ένσταση προς την 152. Νομίζω ότι τα αξιολογικά κριτήρια που έθεσε η ΔΕΥΑΠ ή Επιτροπή ή το ΔΣ στο διαγωνισμό δεν ήταν πολύ δύσκολα. Ήταν ένας ανοιχτός διαγωνισμός και περίμενα ότι θα έρθουν πολλοί περισσότεροι μηχανικοί, οικονομολόγοι, γι’ αυτή τη θέση, και όμως δεν την προτίμησαν. Περίμενα να ‘ρθουν πολλοί περισσότεροι. Ο τρόπος που αξιολογήθηκε θα κριθεί από τους νομικούς του άρθρου 152 και θα δούμε στη συνέχεια τι θα κάνουμε”. O κ. Γεωργάκος υπογράμμισε ότι η ΔΕΥΑΠ δεν σταματάει, θα υπογράφει η Διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας και έτσι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις. Για τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ, τόνισε ότι είτε θα επιλέξει ο Δήμαρχος τη θέση του Προέδρου είτε θα ορίσει κάποιον άλλο. Σημείωσε ότι ένας ανεξάρτητος σύμβουλος μπορεί να είναι Αντιδήμαρχος αλλά ενδεχομένως να μην μπορεί να είναι Πρόεδρος στο νομικό πρόσωπο είτε είναι Δημοσίου είτε ιδιωτικού δικαίου.

Σε εκείνο το σημείο παρενέβη ο κ. Ανωγιάτης, ο οποίος σχολίασε: “Αν ήξεραν το αποτέλεσμα εκ των προτέρων, πιστεύετε θα πήγαιναν;”.

IMG 3944

Το λόγο πήρε ο επικεφαλής της παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” Γιώργος Νίτσας, ο οποίος είπε: “Θα έπρεπε να είναι εδώ και να απολογηθεί ο κ. Ζέρβας” και πρόσθεσε: “Η περίπτωση της ΔΕΥΑΠ δεν είναι απλή. Ο Φώτης Ζέρβας λειτούργησε ως “πολιορκητικός κριός” στην προεδρία της ΔΕΥΑΠ, για να υπάρχουν προσλήψεις-ρουσφέτια, να υπάρχει η επιλογή του γενικού διευθυντή με παράνομο τρόπο, όπως είπε η Αποκεντρωμένη.

Υπήρξαν καταγγελίες για παρατυπίες σε διαγωνισμούς.

Υπήρξαν καταγγελίες για εκπτώσεις πολύ μικρές.

Υπήρξε η ιδιωτικοποίηση του βιολογικού καθαρισμού.

Είδαμε δυσκολία στη ΔΕΥΑΠ μετά την επέκταση σε Λούρο και Ζάλογγο. Ενημερωθήκαμε για τιμολόγια χιλιάδων ευρώ τα οποία δεν παραλαμβάνει η υπηρεσία.

Όλα αυτά δεν έγιναν μόνα τους.

Ο κ. Ζέρβας ήταν σύμβουλος της αντιπολίτευσης! Αν και όπως πορεύτηκε με τέτοια αποθέωση προς τον κ. Δήμαρχο και μάλιστα δημόσια, όλοι καταλαβαίνουμε σε ποια παράταξη ενδεχομένως θα βρει “στέγη” στις επόμενες εκλογές ο κ. Ζέρβας.

Ο κ. Ροπόκης όμως έχει και αυτός ευθύνη. Ήταν σύμβουλος της παράταξής του ο κ. Ζέρβας και τον άφηνε να βρίσκεται εκεί, ενώ θα μπορούσε να τον “ξηλώσει”. Τα είχαμε αναφέρει αρκετό καιρό πριν. Δεν ανακαλύψαμε σήμερα τον τροχό.

Αλλά οι δύο παρατάξεις έπαιζαν τις “κουμπάρες” στο δημοτικό συμβούλιο για δύο χρόνια.

Το ΄”απόστημα” της αδιαφάνειας στη διοίκηση της ΔΕΥΑΠ πρέπει να “σπάσει”. Και να απολογηθεί ο κ. Ζέρβας και ο κ. Δήμαρχος. Και να δώσουν απαντήσεις σε όλα. Δεν παραιτείται έτσι απλά κάποιος. Είχαν μαζευτεί πολλά”.

Σχολιάζοντας τα λεγόμενα του κου Νίτσα, ο κ. Ροπόκης επισήμανε: “Δεν θίχτηκα από τα λεγόμενα του κου Νίτσα. Η παράταξή μας ό,τι πήρε τον πήρε από το Νόμο Θεοδωρικάκου. Ό,τι δικαιούνταν. Η συνεργασία μας ήταν μόνο στη ΔΕΥΑΠ. Σε καμία άλλη επιτροπή”.