Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2023 11:33

Ταμπέλα “απαγορεύεται το ψάρεμα” τοποθέτησε η Μαρίνα Πρέβεζας στο χώρο δίπλα από την Πλατεία Ανδρούτσου (pics)

Οι ερασιτέχνες αλιείς και το κατά πόσο πρέπει να ψαρεύουν στην παραλία της Πρέβεζας αποτελούσαν διαχρονικά θέμα συζήτησης στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας.

Μία απαγορευτική πινακίδα που τοποθετήθηκε με ένδειξη “Μαρίνα Πρέβεζας” δημιουργεί εκ νέου ορισμένες απορίες.

Το 2015 με απόφαση του Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, αλλά και εισήγηση της Λιμενικής Αρχής είχε αποφασιστεί η απαγόρευση της ερασιτεχνικής αλιείας (καλάμι, πετονιά κ.α.) στην παραλία της Πρέβεζας από την 1 Μαΐου έως και την 31η Οκτωβρίου κάθε έτους.

Στις 10 Ιουλίου 2019 το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο με την προηγούμενη σύνθεσή του και Πρόεδρο τον Θοδωρή Κατσαούνο (δείτε ΕΔΩ) είχε επικυρώσει αυτή την απόφαση για όλο το παραλιακό μέτωπο που είναι σε χώρο ευθύνης του, μέχρι και τον χώρο μπροστά από την πύλη του πρώην στρατοπέδου “Σολωμού”.

Στο χρονικό διάστημα που ακόμη επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία, μέχρι και πριν ένα μήνα, ερασιτέχνες ψαράδες χρησιμοποιούσαν και τον χώρο κάτω από την πλατεία Ανδρούτσου, ωστόσο μετά την τοποθέτηση πινακίδας από την εταιρεία που διαχειρίζεται τον Τουριστικό Λιμένα, που απαγορεύει την αλιεία στο σημείο, σταμάτησαν να εξασκούν την αγαπημένη τους δραστηριότητα.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση της πινακίδας δημιουργεί εκ νέου απορίες για το ποια είναι τελικά τα όρια ευθύνης του Τουριστικού Λιμένα και ποια τα όρια ευθύνης του δημοτικού φορέα που είναι υπεύθυνος για το λιμάνι.

Και σε αυτό το σημείο υπάρχει μία ιδιομορφία.

Πριν αναλάβει η νέα δημοτική αρχή με Πρόεδρο του Δ.Σ. τον Νίκο Γεωργάκο, ο θαλάσσιος χώρος, το λεγόμενο “τρίγωνο” , από το ΑΤΜ έως την απέναντι σταθερή προβλήτα-κυματοθραύστη και την σταθερή προβλήτα που βρίσκεται μπροστά από το δικαστικό μέγαρο, αποτελούσε θαλάσσιο χώρο ευθύνης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

Σε μία από τις πρώτες συνεδριάσεις του ΔΛΤ με Πρόεδρο τον Νίκο Γεωργάκο τον Δεκέμβριο του 2019, αποφασίστηκε ο θαλάσσιος χώρος να μετατοπιστεί (δείτε ΕΔΩ) και να δοθεί στη Μαρίνα Α.Ε.

Στις 13 Αυγούστου 2020 μάλιστα εκδόθηκε και το σχετικό ΦΕΚ για τη νέα χωροθέτηση της Μαρίνας Α.Ε. (δείτε ΕΔΩ).

Με την πρότερη κατάσταση, τόσο η χερσαία ζώνη, όσο και η θαλάσσια ζώνη στο σημείο κάτω από την Πλατεία Ανδρούτσου άνηκε στην δικαιοδοσία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας και οι ερασιτέχνες αλιείς μπορούσαν να το χρησιμοποιούν, από 1η Νοεμβρίου έως και 30 Απριλίου κάθε έτους. 

Από τη συγκεκριμένη νέα χωροθέτηση όμως και έπειτα η χερσαία ζώνη του λιμένα ανήκει στη δικαιοδοσία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, αλλά η θαλάσσια ζώνη ανήκει στη δικαιοδοσία της Μαρίνας Α.Ε.

Και ασφαλώς έχει πλέον δικαίωμα να διαχειρίζεται όπως εκείνη (σ.σ. η εταιρεία) πιστεύει την ασφάλεια του θαλάσσιου χώρου στο σημείο. Έχει όμως δικαίωμα και στο χερσαία τμήμα; Αυτό ωστόσο είναι κάτι που θα απαντηθεί στο πλέον αρμόδιο πολιτικό όργανο που είναι το Δ.Σ. του ΔΛΤ Πρέβεζας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως και ο χερσαίος χώρος στον κυματοθραύστη-προβλήτα μπροστά στο δικαστικό μέγαρο Πρέβεζας με βάση το ΦΕΚ, ανήκει αποκλειστικά στο χώρο ευθύνης της Μαρίνας.