Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2023 15:45

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος “κρατάει” τον Φ. Ζέρβα στην καρέκλα του Προέδρου της ΔΕΥΑΠ;

Εξελίξεις σχετικά με το ποιος θα είναι Πρόεδρος στο Δ.Σ. της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης-αποχέτευσης Πρέβεζας (ΔΕΥΑΠ) αναμένονται εντός της επόμενης εβδομάδας.

Μπορεί με την επιστολή ανεξαρτητοποίησής του (δείτε ΕΔΩ), ο Φώτης Ζέρβας να δήλωσε παραίτηση από την προεδρία της ΔΕΥΑΠ, ωστόσο -όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ- ένας από τους λόγους τακτικής που έγινε αυτό είναι επειδή δεν ήταν ξεκάθαρο νομικά, αν ένας ανεξάρτητος σύμβουλος μπορεί ή όχι να παραμείνει στην καρέκλα του Προέδρου της δημοτικής επιχείρησης.

Όπως φάνηκε μάλιστα και στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 30 Ιανουαρίου (δείτε ΕΔΩ), τόσο ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, όσο και ο επικεφαλής της “Δημοτικής Ανατροπής” Βαγγέλης Ροπόκης -σ.σ. παράταξη στην οποία άνηκε ο κ. Ζέρβας- άφηναν να εννοηθεί πως υπάρχει μία απορία σχετικά με το τι ισχύει.

Αξίζει να σημειωθεί πως βάσει των εγκυκλίων 91 και 102 του Υπουργείου Εσωτερικών, γίνεται σαφές ότι η εκούσια ανεξαρτητοποίηση ή η διαγραφή δημοτικού συμβούλου από τη δημοτική του παράταξη επιφέρει, κατά κανόνα, την απώλεια τυχόν αξιωμάτων που κατέχει. Εξαίρεση στον ανωτέρω κανόνα αποτελούν οι αντιδήμαρχοι, μιας και το εδ. τελ. της παρ. 6 του άρθρου 66 του ν. 3852/201016 ορίζει ότι «ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος μπορεί να ορισθεί ή να παραμείνει αντιδήμαρχος».

Επίσης με το Νόμο 1069/1980 που αφορά τη λειτουργία των ΔΕΥΑ, γίνεται σαφές ότι η θητεία του διοικητικού συμβουλίου ακολουθεί τη θητεία του δημοτικού συμβουλίου και, σε κάθε περίπτωση, λήγει το αργότερο τρεις μήνες από τη συγκρότηση του νέου δημοτικού συμβουλίου και επιπλέον ότι η αντικατάσταση των ανεξάρτητων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, δημοτών ή μόνιμων κατοίκων του οικείου δήμου, γίνεται ύστερα από αιτιολογημένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με πλειοψηφία των 2/3 του αριθμού των μελών του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας από το Δήμαρχο Πρέβεζας για το αν μπορεί ή όχι ο κ. Ζέρβας να παραμείνει στην καρέκλα του Προέδρου και πιθανότατα μπορεί, μιας και σε αρκετές περιπτώσεις σε ΔΕΥΑ σε όλη τη χώρα που υπήρξε περιστατικό διαγραφής ή ανεξαρτητοποίησης του Προέδρου, ο Πρόεδρος παρέμεινε κανονικά στη θέση του.

Σε αυτή την περίπτωση, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ο κ. Γεωργάκος θα επιλέξει με απόφασή του τη λύση της ΜΗ ΑΠΟΔΟΧΗΣ της παραίτησης Ζέρβα και θα τον “κρατήσει” στην καρέκλα του.

Αν φυσικά ο κ. Ζέρβας επιμείνει στην παραίτηση, παρά τη θέληση του Δημάρχου, τότε θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο κ. Γεωργάκος έχει σε αυτή την περίπτωση “και το μαχαίρι και το πεπόνι”, καθώς με το νόμο Θεοδωρικάκου, η πρόταση του Δημάρχου για τον ορισμό των μελών του Δ.Σ. και ειδικά του Προέδρου, είναι δεσμευτική (δείτε ΕΔΩ τον ορισμό του Δ.Σ. το 2019).