Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2023 09:31

“Στάχτη στα μάτια” των Δημάρχων για την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών – Μαθηματικά θα καταλήξουν σε ιδιώτη και αυτά της Πρέβεζας...

Στο ζήτημα της αξιοποίησης και εκμετάλλευσης των ιαματικών πηγών της Πρέβεζας, έχουμε αναφερθεί σε εκτενή ρεπορτάζ του atpreveza.gr στο πρόσφατο παρελθόν, καθώς με βάση το υπάρχον νομοθετικό και πολιτικό πλαίσιο και την αβελτηρία με την οποία αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή το θέμα, πιθανότατα τα Λουτρά θα καταλήξουν στην Ι.Π.Ε. Α.Ε. και μέσω αυτής σε ιδιώτη.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή εκτελείται ένα σημαντικό έργο από την Περιφέρεια Ηπείρου στην ιαματική πηγή της Πρέβεζας με τίτλο: “Αναβάθμιση των εγκαταστάσεων των ιαματικών πηγών Πρέβεζας με έργα εκσυγχρονισμού και επέκτασης”.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 1.149.000,00 ευρώ και εκτελείται από ιδιώτη εργολάβο μέσω διαγωνισμού της Περιφέρειας Ηπείρου. Η Περιφέρεια είχε εντάξει στο Ιnterreg Ελλάδας -Ιταλίας 2014-2020 το συγκεκριμένο έργο.

Όταν το έργο ολοκληρωθεί (υπολογίζεται μέχρι το τέλος του 2023) θα παραδοθεί για λειτουργία στο Δήμο και την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Πρέβεζας (ΝΕΔΗΚΕΠ).

Τον Νοέμβριο του 2022 σε ενημερωτική ημερίδα του Υπουργείου Τουρισμού στα Ιωάννινα (δείτε αναλυτικά ΕΔΩ το ρεπορτάζ του www.atpreveza.gr), ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ιαματικών Πηγών Ελλάδας Μάρκος Δανάς, ο οποίος γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τα θέματα των ιαματικών πηγών της χώρας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για να προχωρήσει η ανάπτυξη των πηγών και του τουρισμού ευεξίας, θα πρέπει οι τοπικές κοινωνίες να ξεφύγουν από την επιδοματική αντίληψη και να αρχίσουν να δουλεύουν επιχειρηματικά. Ο κ. Δανάς τόνισε στην ημερίδα πως θα πρέπει οι θερμαλιστικές υπηρεσίες να ενταχθούν σε αυτό που λέγεται “προορισμός” και δεν στάθηκε αντίθετος στη λειτουργία των Ιαματικών Πηγών μέσω ιδιωτών, αφού όπως είπε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των δημοτικών επιχειρήσεων εκμετάλλευσης των ιαματικών πηγών είναι “τραγωδία”. Χαρακτηριστικά είπε: “Πρέπει η τοπική κοινωνία να καταλάβει τι είναι αυτό που έχει και που θέλει να το πάει. Πρέπει να βάλουμε τα πράγματα κάτω, δικό σου είναι δεν στο παίρνει κανένας, αλλά επειδή είναι δικό σου θα πρέπει να βρεις τον τρόπο να το διοικήσεις. Είτε γιατί θα το διοικήσεις εσύ είτε γιατί θα το δώσεις κάπου αλλού ”

Τα ίδια μετέφερε και στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας τον Δεκέμβριο σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε.

 

Η στρατηγική του Δήμου Πρέβεζας

 

Στις 25/5/2022 (δείτε ΕΔΩ) το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας ομόφωνα ενέκρινε την αξιοποίηση από τον Δήμο Πρέβεζας του Ιαματικού Φυσικού Πόρου «Νερό πηγής Πρέβεζας» (γεώτρηση αντλούμενη) του Δήμου Πρέβεζας και των εγκαταστάσεων που συνέχονται με αυτόν.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε γιατί με το Ν. 4875/2021 συστάθηκε ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας Aνώνυμη Eταιρεία» (Ι.Π.Ε. Α.Ε.), που έχει ως σκοπό τη διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση και αξιοποίηση των φυσικών ιαματικών πόρων και πηγών, καθώς και των εγκαταστάσεών τους και του περιβάλλοντος των ιαματικών πηγών χώρου σε ακτίνα πεντακοσίων (500) μέτρων.

Αν δεν έπαιρνε απόφαση το δημοτικό συμβούλιο, η ιδιοκτησία της πηγής της Πρέβεζας αυτοδίκαια θα έφευγε από δημοτικό έλεγχο και θα πήγαινε στη συγκεκριμένη εταιρεία. Και όχι μόνο η ιδιοκτησία, αλλά και οι εγκαταστάσεις σε ακτίνα 500 μέτρων, κάτι που αφορά και την πηγή της Πρέβεζας.

Ποια είναι όμως τα βήματα από εδώ και στο εξής:

Η ΝΕΔΗΚΕΠ θα πρέπει μόλις παραδοθεί το έργο να “τρέξει” με ταχύτατους ρυθμούς την έκδοση ειδικού σήματος λειτουργίας της πηγής. Οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και κάτι τέτοιο απαιτεί μεθοδική δουλειά και ενέργειες.

Μέχρι τις 25/5/2026, ο Δήμος Πρέβεζας θα πρέπει να παρουσιάσει οικονομοτεχνική μελέτη επενδυτικού σχεδίου του ιαματικού φυσικού πόρου, στην οποία περιγράφεται αναλυτικά το πρόγραμμα της επένδυσης, δίνονται στοιχεία για την τουριστική κίνηση της περιοχής και παρατίθενται οι προοπτικές βιωσιμότητας της επένδυσης. Τα έργα αξιοποίησης ολοκληρώνονται μέσα σε προθεσμία δέκα (10) ετών από την έκδοση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου περί αξιοποίησης. Αν παρέλθουν άπρακτες οι προθεσμίες η ιδιοκτησία της πηγής μεταβιβάζεται στην εταιρεία.

Το χρονικό διάστημα δεν είναι τόσο μακρινό, καθώς μεσολαβούν δημοτικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2023, κάτι που φέρνει αυτοδικαίως καθυστερήσεις στη λειτουργία των Δήμων.

Από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας μέχρι και σήμερα έχουν περάσει 9 μήνες και δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την υλοποίηση της οικονομοτεχνικής μελέτης.

Αν ο Σύνδεσμος Ιαματικών Πηγών Ελλάδος πάρει “πάνω του” τη χρηματοδότηση και την εκπόνηση της μελέτης για την επένδυση που πρέπει να γίνει, τότε ίσως υπάρχει μία αμυδρή ελπίδα να υπάρξει αποτέλεσμα.

Σε διαφορετική περίπτωση, ο Δήμος Πρέβεζας θα πρέπει:

Να βρει χρηματοδότηση για τη μελέτη.

Να την αναθέσει σε ιδιώτη μελετητή.

Να βρει χρηματοδοτικό εργαλείο, ώστε να στηρίξει την επένδυσή του.

Και κυρίως: Να ξεκαθαρίσει αν θα προσπαθήσει η ΝΕΔΗΚΕΠ να το λειτουργήσει ή θα δοθεί σε ιδιώτη για πολυετή χρήση.

Αν φυσικά το κάνει η ΝΕΔΗΚΕΠ θα πρέπει να προβλεφθεί και η ενίσχυσή της με προσωπικό.

Αντιλαμβάνεται κάποιος ότι όχι απλώς δεν υπάρχει χρόνος, αλλά τα περιθώρια είναι πολύ ασφυκτικά για το θέμα της ιαματικής πηγής και της αξιοποίησής της.

Αλλιώς, θα αναλάβει την ιδιοκτησία της πηγής το λεγόμενο "ΤΑΙΠΕΔ των ιαματικών πηγών".