Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2023 14:11

“Μία τρύπα στο νερό” έχει κάνει μέχρι τώρα η δημοτική αρχή για τη διεκδίκηση των πρώην στρατοπέδων της Πρέβεζας

Το θέμα της διεκδίκησης των ανενεργών στρατοπέδων εντός του αστικού ιστού της Πρέβεζας, έθεσε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας την Παρασκευή, ο επικεφαλής της παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” Γιώργος Νίτσας.

M79A4766

Ειδικότερα ο κ. Νίτσας ανέφερε: “Με αφορμή αυτά που είπε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης, έχουμε να θέσουμε ορισμένα σοβαρά ζητήματα για το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου κε. Δήμαρχε.

Το δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας τον Μάιο του 2021 (σ.σ. δείτε ΕΔΩ την απόφαση) σας εξουσιοδότησε κε Δήμαρχε να διεκδικήσετε τα στρατόπεδα της Πρέβεζας με βάση μία συγκεκριμένη στρατηγική. Θεωρούμε ότι δεν κάνατε τίποτα! Λειτουργήσατε παραθεσμικά και καταφέρατε το απόλυτο μηδέν.

Είστε πολιτικά υπόλογος κε Δήμαρχε, γιατί απλώς δεν κάνατε τίποτα εν γνώσει σας.

Δεν είναι όμως μόνον αυτό.

Είπατε στο δημοτικό συμβούλιο τον Απρίλιο του 2022 ότι κάνετε Master Plan αξιοποίησης για όλα τα στρατόπεδα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι... “πουλάτε φύκια για μεταξωτές κορδέλες”.

Εδώ πέρα δύο πράγματα συμβαίνουν:

Είτε η Περιφέρεια αγνοεί παντελώς τον Δήμο Πρέβεζας και σας γράφει στα παλιά σας τα παπούτσια, οπότε αυτό αποτελεί ντροπή για το θεσμό του Δημάρχου Πρέβεζας, αλλά και για ολόκληρο το δημοτικό συμβούλιο.

Είτε είστε σε συνεννόηση με την Περιφέρεια και εν γνώσει σας κοροϊδεύετε τους δημότες Πρέβεζας και το δημοτικό συμβούλιο.

Κάτι άλλο δεν μπορεί να συμβαίνει!

Η πολιτική αποτυχία σας κε Δήμαρχε να διαχειριστείτε αυτό το θέμα φέρνει το Δήμο Πρέβεζας προ τετελεσμένων.

Προτείνουμε να γίνει άμεσα μία συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου για το θέμα αυτό, με την παρουσία συμβούλων από όλες τις παρατάξεις ή των επικεφαλής ή εκπροσώπων. Πρέπει να υπερασπιστούμε την περιουσία και το κύρος του Δήμου Πρέβεζας. Γιατί εμείς ως περιουσία τα θεωρούμε!

Θέτω την πρότασή μας σε ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιο.

Επιπλέον να ενημερώσω το σώμα ότι η “Ανάπτυξη Τώρα” θα αναλάβει άμεσα, τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, πολιτική ενωτική πρωτοβουλία με όσες παρατάξεις το επιθυμούν και μαζί με την κοινωνία και θεσμικούς φορείς της Πρέβεζας, για να μην αφήσουμε να χαθούν τα στρατόπεδα, συνδιαμορφώνοντας μία πρόταση που καμία Κυβέρνηση και κανένα ΤΕΘΑ δε θα μπορεί να αγνοήσει.

Όποιος επιχειρήσει να τη σαμποτάρει ας αναλάβει και τις ευθύνες του απέναντι στην πρεβεζάνικη κοινωνία.

Δε θα αποφασίζουν επιτέλους άλλα κέντρα για τους δημότες της Πρέβεζας! Πάει και τέλειωσε!”.

M79A4729

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος απάντησε: “Ο κ. Καχριμάνης είχε πει ότι αφού δεν μπορείτε με ανταποδοτικότητα σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, θα τα πάρει η Περιφέρεια. Πληρώνει 34.000 ευρώ το Κάστρο του Αγίου Ανδρέα. Θα πάει να τα πάρει και τα υπόλοιπα.

Βάζω και 'γω ψήφισμα σήμερα να πάρουμε με το 5% τα στρατόπεδα. Έτσι το είχαμε φέρει και την προηγούμενη φορά. Οι 17 δεν το ψήφισαν. Βάζω κι εγώ πάλι ψήφισμα να τα πάρουμε και τον Άγιο Γεώργιο και τον Παντοκράτορα με το 5%. Πολύ απλά. Με εισήγηση της νομικής υπηρεσίας. Δεν έχει αλλάξει το νομικό πλαίσιο.

Να κάνουμε ένα έκτακτο μονοθεματικό συμβούλιο και να γίνει συζήτηση επί των στρατοπέδων. Ούτε στην Περιφέρεια, ούτε τίποτα”.

M79A4774

Ο σύμβουλος της “Στροφής στο Μέλλον” Παναγιώτης Λελοβίτης είπε: “Θα πρέπει να λέμε όλη την αλήθεια και συνολικά κε Δήμαρχε. Είχαμε βάλει και το κομμάτι το κινηματικό, να ενεργοποιήσουμε το λαϊκό παράγοντα. Και μία διαδημοτική επιτροπή που θα κάνει επαφές. Τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει και παραπλανάτε τον κόσμο”.

M79A4778

Ο σύμβουλος της “Δημοτικής Συνεργασίας” Παύλος Σαραμπασίνας πήρε το λόγο λέγοντας: “Ο Στρατός τα 22.000 ευρώ το έκανε για χάρη δική μας στον Άγιο Γεώργιο. Αυτό πιστεύω εγώ. Το Σολωμού είναι 550.000 ευρώ το χρόνο. Δεν το ψηφίσαμε την προηγούμενη φορά”.

M79A4738

Ο επικεφαλής της “Δημοτικής Συνεργασίας” Χρήστος Μπαΐλης τόνισε: “Ο νόμος που πέρασε το 2017 είναι πολύ δύσκολος να τον δεχθούν οι τοπικές κοινωνίες. Λέγαμε τότε να πάμε και να γίνει μία διαπραγμάτευση. Είχαμε πει τότε να είναι μειωμένο αντίτιμο. Πέρασαν 8,5-9 χρόνια και στον Άγιο Ανδρέα δεν έχει γίνει τίποτα. Να γίνει διαπραγμάτευση σε λογικά πλαίσια και με σεβασμό στην τοπική κοινωνία. Ο κ. Καλογιάννης κάνει αγώνα να αποδοθεί στα Ιωάννινα το στρατόπεδο Βελισσαρίου. Εμείς είχαμε συμφωνήσει τότε να μας παραχωρηθεί δωρεάν ο Άγιος Γεώργιος και το μικρό στον Παντοκράτορα και ένα μέρος του Σολωμού. Αλλά διαφώνησαν τα Υπουργεία μεταξύ τους”.

M79A4742

Ο επικεφαλής της “Δημοτικής Ανατροπής” Βαγγέλης Ροπόκης ανέφερε: “Να αποδοθούν στο λαό της Πρέβεζας” και αναφέρθηκε στη μελέτη για τα πεντάστερα ξενοδοχεία στο Σολωμού και στο Πεδίο Βολής: “Η μελέτη δεν μπόρεσε καν να πληρωθεί. Ούτε το δρόμο δεν μπορέσαμε να ανοίξουμε στο στρατόπεδο Σολωμού. Μετά τις εκλογές δεσμευτείτε ότι θα συζητήσουμε τις λύσεις. Να συζητήσουμε σοβαρά. Να το δούμε σοβαρά! Ή θα κάνουμε αγώνες όπως επί εποχής Γιαννούλη ή τίμημα”.

Ο κ. Νίτσας επέμεινε στην άποψή του και πρόσθεσε: “Αποδείχθηκαν δύο πράγματα. Η δημοτική αρχή απαξίωσε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου επειδή δεν της άρεσε. Δώσαμε εντολή να μιλήσει και να διαπραγματευτεί ο Δήμαρχος με το Υπουργείο. Τότε εν αγνοία του δημοτικού συμβουλίου είχαν βγάλει σε δημοπρασία το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου. Είτε το θέλετε είτε όχι οφείλατε να τιμήσετε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Είναι ευκαιρία για εμάς να διεκδικήσουμε τώρα τα πρώην στρατόπεδα. Είναι δικαίωμα του Δήμου Πρέβεζα να κατέχει τα στρατόπεδα.

Να φτιάξουμε την Επιτροπή και να πάμε και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, να δούμε τι πρεσβεύουν. Κάνατε εφαρμογή της απόφασης; Σας είχα πει ότι με αφορμή το Κάλπαμπα και το 5%, ότι βλέπετε το τυρί και όχι τη φάκα. Γι' αυτό και δεν πρέπει να το αποδεχθείτε.

Δεν ενημερώσατε ούτε μία φορά το δημοτικό συμβούλιο και κάνατε ταξιδάκια στην Αθήνα”, με τον κ. Γεωργάκο να απαντά: “Δεν υπάρχει δυνατότητα να το πάρουμε χωρίς αντίτιμο. Τελείωσε. Εγώ θα φέρω το θέμα προς συζήτηση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο”.

M79A4726

Ο σύμβουλος της “Στροφής στο Μέλλον” Θανάσης Ανωγιάτης επισήμανε: “Θα πρέπει να σκεφτούμε ότι ποια διαπραγμάτευση θα κάνουμε όταν εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε καν σχέδιο για το τι θα τα κάνουμε τα στρατόπεδα. Αυτό δεν λέμε. Τι θα τα κάνουμε... Να έχουμε στα χέρια μας μία συγκεκριμένη πρόταση”.

Παρενέβη και πάλι τότε ο κ. Νίτσας και είπε: “Αντιπροσωπεία από επικεφαλής να συναντηθεί με τον Περιφερειάρχη και τους βουλευτές και να επισκεφτούμε το Υπουργείο και τα πολιτικά κόμματα. Αμέσως μετά να έρθουμε στο δημοτικό συμβούλιο και να πάρουμε απόφαση. Να το λύσουμε”, με τον κ. Ροπόκη να καταθέτει τη δική του πρόταση: “Πρόταση μου είναι να δοθούν στο λαό χωρίς αντίτιμο”.

M79A4804

Ο Χρύσανθος Κυριαζής εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισε: “Εμείς πρώτοι προκαλέσαμε αυτή τη συζήτηση και κινηματικά κάναμε δράσεις για να επιστρέψουν τα στρατόπεδα στο λαό της Πρέβεζας. Εμείς θέλουμε το δίκαιο και το δίκαιο είναι να επιστρέψουν τα στρατόπεδα. Απέχουμε από την ψηφοφορία και εμμένουμε στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Δεν μπαίνουμε σε αυτό το θέατρο του παραλόγου” και ο Μάριος Κατσιώτης εκ μέρους της “Ανυπότακτης Κίνησης για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας είπε: “Εμείς λέμε να επιστρέψουν οι χώροι ως πράσινο και χώροι αθλητισμού”.

M79A4806

Ακολούθησε ψηφοφορία, με τον “Δήμο της Καρδιάς μας”, την παράταξη του Δημάρχου να επιλέγει την αποχή. Η Δημοτική Συνεργασία στήριξε τη δική της πρόταση για ομοφωνία στη διεκδίκηση, με τον κ. Μπαΐλη να αναφέρει: “Δεν είναι ωραίο να απέχει η δημοτική αρχή από ένα τόσο σοβαρό θέμα. Εμείς θέλουμε μία ομόφωνη απόφαση. Είναι σοβαρό το θέμα”. Τη δική της πρόταση στήριξε και η “Δημοτική Ανατροπή”, ενώ απείχαν η Λαϊκή Συσπείρωση και η Ανυπότακτη Κίνηση.

Την πρόταση της παράταξης του κου Νίτσα στήριξε και η “Στροφή στο Μέλλον”, με τον επικεφαλής της Ευκλείδη Φονταρά να υποστηρίζει ότι πρέπει ο κ. Νίτσας να αναλάβει τη συγκρότηση της διαδημοτικής επιτροπής.

M79A4808

Η ανεξάρτητη σύμβουλος Αθηνά Κωνσταντάκη στήριξε την πρόταση και είπε χαρακτηριστικά: “Συμφωνώ ειδικά προς την περίπτωση των Κάστρων. Κανένα αντίτιμο για το Κάστρο. Μεγάλο λάθος κι αυτό που έγινε με το Κάστρο του Αγίου Ανδρέα. Αν είναι δυνατόν τα μνημεία να τα θέτουμε σε πλειστηριασμούς”.

Ο Χαράλαμπος Κακιούζης στήριξε την πρόταση του κου Ροπόκη.

Κι ενώ τελικά υπερψηφίστηκε η πρόταση του κου Νίτσα, τελικώς η ψηφοφορία δεν ίσχυσε, μιας και το θέμα δεν είχε μπει ως προ ημερησίας και θα μπει στην ημερήσια διάταξη του επόμενου δημοτικού συμβουλίου.