Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2023 09:47

Εργολάβος απαιτεί με αγωγές 87.000 ευρώ από το Δήμο Πρέβεζας έπειτα από προφορικές εντολές Δημάρχου και Αντιδημάρχου

“Τελειωμό” δεν έχουν οι αγωγές για αναθέσεις “με το στόμα” στο Δήμο Πρέβεζας.

Στις 16 Φεβρουαρίου στην οικονομική επιτροπή του Δήμου Πρέβεζας συζητήθηκαν δύο αγωγές ιδιώτη εργολάβου, ο οποίος με δύο αγωγές του κατά του Δήμου ζητεί να του καταβληθεί το ποσό των 86.366 ευρώ συνολικά (στην πρώτη αγωγή ζητά 39.494 ευρώ και στη δεύτερη 46.872) για εργασίες που του ανατέθηκαν με προφορική εντολή από τον Δήμαρχο Πρέβεζας Νίκο Γεωργάκο και Αντιδήμαρχο της δημοτικής αρχής.

Οι αναθέσεις “με το στόμα” πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2020, τον Μάιο του 2021 και τον Σεπτέμβριο του 2022 και αφορούσαν εργασίες πυροπροστασίας, καθαρισμούς οδών, συγκομιδή υλικών, συλλογή μπάζων και διάνοιξη οδών.

Και στις τρεις περιπτώσεις τα έργα παραλήφθηκαν τόσο από τον Δήμαρχο Πρέβεζας, όσο και από τον Αντιδήμαρχό του κατά περίπτωση και συντάχθηκε μάλιστα και υπογεγραμμένο πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής έργου. Για το λόγο αυτό και στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Πρέβεζας στις 16 Φεβρουαρίου ελήφθη απόφαση να συνομολογήσει ο Δήμος την αγωγή και να προχωρήσει η πληρωμή, που με τους τόκους μπορεί να πλησιάσει και τα 100.000 ευρώ.

Εντύπωση προκαλεί ωστόσο η σχετική εισήγηση της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου, η οποία σε έγγραφό της για τις δύο αγωγές αναφέρει: “... δεν υφίσταται η οφειλή που αναφέρεται στην αγωγή καθώς δεν έχουν προσκομισθεί και καταχωρηθεί τιμολόγια και λοιπά δικαιολογητικά έγγραφα στην οικονομική Υπηρεσία του δήμου για τις συγκεκριμένες δαπάνες”.

 

Είχαμε αναφέρει και σε παλαιότερο ρεπορτάζ μας (δείτε ΕΔΩ), ότι ο τρόπος των “προφορικών αναθέσεων” που επιλέγει η δημοτική αρχή, επικυρώνει μία πρακτική που στην αυτοδιοίκηση πρέπει να απουσιάζει και την εκθέτει.

 

Με λίγα λόγια μπορεί ο Δήμαρχος να:

  • Συνάπτει συμβάσεις προφορικά.

  • Να επιβεβαιώνει ότι το έκανε.

  • Να δίνει εντολή στη νομική υπηρεσία να δοθούν τα χρήματα.

Και όλα αυτά:

  • Χωρίς έγγραφη σύμβαση

  • Χωρίς εγγραφές στο τεχνικό πρόγραμμα.

  • Χωρίς εγγραφή στον προϋπολογισμό.

Μπορεί δηλαδή με αυτόν τον τρόπο να κάνει ό,τι θέλει, χωρίς διαδικασίες...