Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 14 Μαρτίου 2023 11:31

Ν. Παπαναστάσης: Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες από τις καταστροφές σε Πρέβεζα και Λούρο

Την άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων στην Πρέβεζα, τόσο από τις πλημμύρες στην περιοχή του Λούρου το 2021, όσο και από τον ανεμοστρόβιλο στην Πρέβεζα το 2022, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης, κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή.

Όπως ανέφερε ο Ν. Παπαναστάσης, οι μεγάλες πλημμύρες τον Δεκέμβρη του 2021 προκάλεσαν ζημιές σε καταστήματα και σπίτια, ενώ τον Μάρτη του 2022 έγιναν τεράστιες καταστροφές από ανεμοστρόβιλο στην περιοχή της Πρέβεζας και επλήγησαν θερμοκηπιακές καλλιέργειες και άλλες εγκαταστάσεις. Μάλιστα, θύμισε ότι η Περιφέρεια Ηπείρου κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ωστόσο, όπως τόνισε, παρότι οι οι πληγέντες υπέβαλαν αιτήσεις για αποζημίωση, οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει ακόμα τα χρήματα. Ο βουλευτής του ΚΚΕ μετέφερε μαρτυρίες πληγέντων που αναφέρουν ενώ ότι έχει εγκριθεί πίστωση και έχει εκδοθεί ο κατάλογος των δικαιούχων αποζημίωσης, δεν τους έχουν δοθεί τα χρήματα, με αποτέλεσμα οι πληγέντες που οι περισσότεροι είναι αγρότες να μην μπορούν να συνεχίσουν να καλλιεργούν.

Και πρόσθεσε ότι σε ενοχλήσεις των ενδιαφερομένων οι υπηρεσίες τους απαντούν ότι καθυστερεί η αποζημίωσή τους γιατί δεν έχει οριοθετηθεί η πληγείσα περιοχή από τις υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Στην τοποθέτησή του ο υφυπουργός Υποδομών, Γ. Καραγιάννης, επιστράτευσε το γνωστό επιχείρημα της αύξησης των έντονων καιρικών φαινομένων λόγω της κλιματικής αλλαγής, πίσω από το οποίο κρύβεται η έλλειψη αντιπλημμυρικών μέτρων για την προστασία της λαϊκής περιουσίας.

Σχετικά με τις καταστροφές από τις πλημμύρες του 2021 είπε ότι έχει ολοκληρωθεί η οριοθέτηση, για την οποία παραδέχθηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση, και μόλις επικυρωθεί θα προχωρήσει η αποζημίωση των πληγέντων. Όσο για τον ανεμοστρόβιλο το 2022, επειδή έπληξε γεωργικές εγκαταστάσεις, ο υφυπουργός είπε ότι πρόκειται για αρμοδιότητα άλλου υπουργείου!

πηγή: https://www.902.gr/

Πολυμέσα