Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023 09:57

Ιδιωτικοποιούν κομμάτι-κομμάτι τη ΔΕΥΑ Πρέβεζας – Προωθούν “προσλήψεις” με μπλοκάκι

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος και η διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρισης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρέβεζας, προωθούν κομμάτι-κομμάτι την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΠ, η οποία διαχειρίζεται το πολύτιμο αγαθό του νερού.

Μετά την ιδιωτικοποίηση του βιολογικού καθαρισμού της Πρέβεζας, η διοίκηση της ΔΕΥΑΠ προχώρησε σε ακόμη μία ενέργεια προς την ίδια κατεύθυνση. Στις 13 Μαρτίου με έγγραφό του ο Πρόεδρος της επιχείρησης Φώτης Ζέρβας ζήτησε την πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση έργου (μπλοκάκι) για τις επείγουσες ανάγκες που προκύπτουν λόγω της σοβαρής υποστελέχωσης.

Η απάντηση των υπηρεσιών στις 15 Μαρτίου είναι ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στη ΔΕΥΑΠ και της αντίληψης περί οργάνωσης και διαχείρισης της κρίσιμης αυτής δημοτικής επιχείρησης.

Στη σχετική απάντηση η οποία έχει κοινοποιηθεί και στον Δήμαρχο Πρέβεζας, οι υπηρεσιακοί παράγοντες της ΔΕΥΑΠ τονίζουν ότι δεν υπάρχουν σχετικές εγγραφές στον προϋπολογισμό της επιχείρησης για το 2023 για μία σειρά από ειδικότητες (οικονομολόγους, τεχνίτες κ.α.) και άρα δεν γίνεται να υπάρξει “πρόσληψη” στην συνεδρίαση του Δ.Σ., που είναι προγραμματισμένη για σήμερα, Τετάρτη.

Θα πρέπει προηγούμενα να υπάρχει αναμόρφωση προϋπολογισμού, απόφαση επικύρωσης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και να προχωρήσουν διαδικασίες διάθεσης πίστωσης και έγκρισης τεχνικών εκθέσεων.

Παρ' όλα αυτά η δημοτική αρχή και η διοίκηση της ΔΕΥΑΠ στη σημερινή συνεδρίαση προχωρά παρά τα όσα εισηγείται η υπηρεσία, στην αναμόρφωση προϋπολογισμού δημιουργώντας κωδικό για υπηρεσίες ελεύθερων επαγγελματιών, 70.000 ευρώ.

Η επιλογή αυτή της ΔΕΥΑΠ, αφ' ενός κρίνεται επιλογή υψηλού ρίσκου αναφορικά με τα ήδη μεγάλα οικονομικά προβλήματα της επιχείρησης, αφ' ετέρου φέρνει ολοένα και πιο κοντά τη ΔΕΥΑΠ στην μόνιμη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών της και την καθιέρωση ελαστικότερων σχέσεων εργασίας.

Παράλληλα όπως έχει γίνει σε πολλές ΔΕΥΑ σε όλη την Ελλάδα, το σύστημα αυτό ενέχει και τον κίνδυνο να μην έχουν εξασφαλιστεί οι πληρωμές των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.