Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 05 Απριλίου 2023 13:39

Ιδανική για τουρισμό ευεξίας η Πρέβεζα – Σ. Ζαχαράκη: “Δεν θέλουμε να υφαρπάξουμε οποιαδήποτε περιουσία από τους Δήμους” (vid)

Στην Πρέβεζα βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, στο πλαίσιο επίσκεψης κυβερνητικού κλιμακίου, αποτελούμενο από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και την ιδία.

Σε δηλώσεις της στα τοπικά ΜΜΕ η Υφυπουργός αρχικά ανέφερε:

“Εμείς έχουμε έρθει με την κα Μενδώνη και τον κ. Αυγενάκη στην Πρέβεζα συνοδεύοντας με αυτή τη μεγάλη ομάδα Υπουργών και Υφυπουργών τον Πρωθυπουργό στην Ήπειρο, για να ακούσουμε τους θεσμικούς συνομιλητές μας. Δεν τους ακούμε βέβαια για πρώτη φορά. Αντιλαμβάνεστε ότι την τελευταία τετραετία η συνεργασία ήταν συνεχής, για πολύ κρίσιμα διακυβεύματα όπως ήταν η αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως ήταν η επανεκκίνηση του τουρισμού, Υπουργείο που εκπροσωπώ εγώ και θα ήθελα να μεταφέρω και τους χαιρετισμούς του Υπουργού μας κ. Κικίλια.

Και βέβαια σε καίρια ζητήματα για να επανεκκινήσει ένας πολύ κρίσιμος κλάδος όπως είναι ο τουρισμός και η φιλοξενία, σε μία περιοχή η οποία φαίνεται ότι μπορεί να κατακτήσει ένα μεγαλύτερο μερίδιο σε όλη αυτή τη συνολική αγορά που η Ελλάδα έχει εμπεδώσει ένα πολύ υψηλό brand name όπως είναι ο τουρισμός.

Είμαστε εδώ για να καταθέσουμε τις προτεραιότητες κάθε Υπουργείου, τις δράσεις τις οποίες κάναμε την τελευταία τετραετία και βέβαια να δούμε και το μέλλον. Είναι οραματική η κίνηση να μπορέσουμε να συντάξουμε ένα πρόγραμμα το οποίο θα αφορά κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα. Κάθε Ηπειρώτισσα και κάθε Ηπειρώτη σε μία περιοχή που η βελτίωση των υποδομών, η αύξηση των επενδύσεων και στο κομμάτι του τουρισμού αλλά και η επανεκπαίδευση του προσωπικού θα μπορέσει να μας δώσει καλύτερες επιδόσεις και στο κομμάτι του τουρισμού”.

M79A7982

Αναφορικά με το αν υπάρχει σχεδιασμός για δημιουργία σχολών τουριστικών επαγγελμάτων στην Πρέβεζα ή στην ευρύτερη περιοχή, η Σοφία Ζαχαράκη τόνισε:

Συζητάμε για το κομμάτι της μετεκπαίδευσης, όχι για την τυπική εκπαίδευση, γιατί η ίδρυση νέων σχολών από την πλευρά του Υπουργείου Τουρισμού δεν έχει προγραμματιστεί. Εμείς έχουμε δικαίωμα να έχουμε εκ του νόμου 8 σχολές, 8 ΙΕΚ τουρισμού, συνεργαζόμαστε όμως με το δημόσιο ΙΕΚ, με τον κ. Βούτσινο και την κα Κεραμέως, ώστε στα ήδη υπάρχοντα τμήματα να υπάρχουν και ειδικότητες που συνεπικουρούν το κομμάτι του τουρισμού.

Αυτό όμως που φροντίζουμε εμείς είναι να έχουμε προγράμματα μετεκπαίδευσης από το 2023 και μετά, τριμηνιαία προγράμματα επιδοτούμενα για ανέργους και εποχικά εργαζομένους στον τουρισμό. Είναι σημαντικά γιατί σε έναν άνθρωπο που έχει θητεύσει χρόνια στον τουρισμό, μπορεί να έρθει και να προσθέσει νέες ειδικότητες, νέες δεξιότητες, σε έναν τομέα που αλλάζει πολύ.

Το βλέπουμε τα τελευταία χρόνια στους επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα. Θέλουν να έρθουν σε επαφή με τη φύση.

Δεν αναφερόμαστε σε νέα ΙΕΚ, θέλουμε να είμαστε ειλικρινής απέναντι στον κόσμο που συνεργαζόμαστε.

Έχουμε προϋπολογίσει στο Ταμείο Ανάκαμψης 46 εκατομμύρια για προγράμμα επιμορφωτικά εξ αποστάσεως, άρα αυτό δεν έχει γεωγραφικά όρια. Παίρνεις πιστοποίηση και δουλεύουμε και για τις ειδικές μορφές τουρισμού που ειδικά εδώ στην Ήπειρο βρίσκουν την καλύτερη εφαρμογή τους. Το κομμάτι του αγροτουρισμού, του οικοτουρισμού, των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, το κομμάτι του θαλάσσιου τουρισμού, προσκυνηματικός, πολιτιστικός αλλά και θρησκευτικός τουρισμός. Όλα αυτά μια μεγάλη ''βεντάλια'' μαζί με τον συνεδριακό τουρισμό. Εγώ πιστεύω πολύ και στον εκπαιδευτικό τουρισμό, νέοι άνθρωποι γνωρίζουν την περιοχή από τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και μετά επαναλαμβάνουν με την οικογένειά τους την επίσκεψη. Ειδικά για τα τελευταία χρόνια υπάρχει και το πρόγραμμα “τουρισμός για όλους”, ενίσχυση του εγχώριου τουρισμού και πρέπει να πω ότι η Ήπειρος είναι σε πολύ υψηλή θέση σε σχέση με τη θέση που έχει η Ήπειρος γενικά. Στην ταξινόμηση του ΑΕΠ ως προς τον τουρισμό είναι στην 5η θέση, ενώ στην άλλη ταξινόμηση είναι 9η.

Μπορούμε να δώσουμε μεγαλύτερη ενέργεια στην περιοχή με αυτά τα προγράμματα”.

M79A8008

Σε ερώτηση που της έγινε για τη δημιουργία της εταιρείας "Ιαματικές Πηγές Ελλάδας Α.Ε.", που συνάντησε την αντίδραση της τοπικής αυτοδιοίκησης και αφορά και τη διαχείριση των Ιαματικών Λουτρών της Πρέβεζας, η Υφυπουργός “έδειξε” ουσιαστικά την Πρέβεζα ως ιδανική περιοχή για τουρισμό ευεξίας και απάντησε: “Έγινε εξαντλητική διαβούλευση για το θέμα αυτό. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να υφαρπάξουμε οποιαδήποτε περιουσία από τους Δήμους. Εμπιστευόμαστε τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Έχουμε περιφερειακό συμβούλιο τουρισμού. Θέλουμε και με τη δημιουργία των DMO να επιτευχθεί διοίκηση του προορισμού, γιατί εμπιστευόμαστε την αυτοδιοίκηση. Τα όρια τέθηκαν πάντα και σε σύνδεση και επαφή με τους Δήμους.

Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Υπάρχουν πολλά εκατομμύρια ευρώ που θα διατεθούν με μορφή πρόσκλησης του Ταμείου Ανάκαμψης και για ανακατασκευή των ιαματικών πηγών. Βγαίνουν χρηματοδοτικά εργαλεία και ο τουρισμός ευεξίας και υγείας θα είναι μία από τις πιο δημοφιλής μορφές τουρισμού τα επόμενα τρία χρόνια μαζί με τον αθλητικό τουρισμό”.

M79A8000

Με την ολοκλήρωση των δηλώσεων της Σοφίας Ζαχαράκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου της δώρισε μία έκδοση με χαρακτικά του Ιδρύματος Ακτία Νικόπολις και  το βιβλίο "Το αρχείο των Βενετών προβλεπτών της Πρέβεζας".

Στη συνέχεια ακολούθησε ευρεία σύσκεψη φορέων και συλλόγων της περιοχής με τους τρεις εκπροσώπους της Κυβέρνησης, όπου κατατέθηκαν προτάσεις και αιτήματα και υπήρξαν και οι σχετικές ενημερώσεις.

M79A8003

 

Πολυμέσα