Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 06 Απριλίου 2023 18:01

Καταδικάστηκε ο Δήμος Πρέβεζας για τις ζημιές από τις πλημμύρες στο Λούρο τον Δεκέμβριο του 2017

Έχουμε αναφερθεί τα τελευταία χρόνια με πληθώρα ρεπορτάζ (δείτε ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ), για τη δικαστική οδό που είχε πάρει η υπόθεση των ζημιών από τις πλημμύρες στο Λούρο Πρέβεζας τον Δεκέμβριο του 2017.

Είχε ασκηθεί από την Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας το 2021 ποινική δίωξη στο Δήμο Πρέβεζας για τυχόν ευθύνες (στο πρόσωπο του τότε Αντιδημάρχου Δ.Ε. Λούρου Θοδωρή Κατσαούνου, που ήταν ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος) και χθες (σ.σ. Τετάρτη) πραγματοποιήθηκε η δική.

Ο κ. Κατσαούνος κρίθηκε ένοχος και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 14 μηνών με 3ετή αναστολή και η πλευρά του κατέθεσε έφεση.

Η συγκεκριμένη ήταν μία υπόθεση που είχε ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον τόσο τοπικά, όσο και εθνικά, καθώς έβαζε ζητήματα για το ποιος φορέας της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι αρμόδιος ή δεν είναι για τον καθαρισμό ρεμάτων κ.ο.κ. και κάποιους μήνες αργότερα υπήρξαν και νομοθετικές παρεμβάσεις που ξεκαθάριζαν τις αρμοδιότητες. Κάτι που αποτελούσε εν μέρει αποδοχή από το ίδιο το κράτος για το "μπάχαλο" αρμοδιοτήτων που δημιουργούσε.

Παράλληλα εκδικάστηκε σε μία περίοδο όπου τραγωδίες όπως η Μάνδρα, το Μάτι, η Εύβοια και πρόσφατα η σύγκρουση στα Τέμπη, αφήνουν “βαθιές πληγές” στην ελληνική κοινωνία. Το έχουν δείξει εξάλλου τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα.

Και μπορεί στη συγκεκριμένη υπόθεση στο εδώλιο να βρέθηκε ο τότε Αντιδήμαρχος ενός μικρού Δήμου της χώρας, ωστόσο η συνολική λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και η συντονισμένη αντιμετώπιση καιρικών καταστροφών έχει ακόμη πολύ δρόμο για να φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα.

Ειδικά όταν η "κρατική μηχανή" αντιλαμβάνεται τα προβλήματα κατόπιν εορτής...