Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 04 Ιουλίου 2023 13:35

Θεσμοθετήθηκε με ΦΕΚ το Επιχειρηματικό Πάρκο Πρέβεζας

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 22 Ιουνίου η υπαγωγή της Βιομηχανικής Περιοχής Πρέβεζας στον ν. 4982/2022 (Α’ 195) και η μετατροπή της σε Επιχειρηματικό Πάρκο Πρέβεζας Τύπου Α1.

Ως εταιρεία Ανάπτυξης και Διαχείρισης (Ε.Α.Δ.Ε.Π.) του Επιχειρηματικού Πάρκου Πρέβεζας τύπου Α1, ορίζεται η ETBA ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε.

Με τον συγκεκριμένο νόμο η Κυβέρνηση και η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης στοχεύει στην ενίσχυση της εθνικής οικονομίας και της περιφερειακής ανάπτυξης μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων, δια των οποίων συγκεντρώνονται επιχειρηματικές δραστηριότητες σε συγκεκριμένες περιοχές με οργανωμένες υποδομές, για τη δημιουργία οικοσυστημάτων επιχειρήσεων που θα τονώσουν την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής.

Με την ανάπτυξη των Ε.Π., η οποία γίνεται για λόγους δημόσιας ωφέλειας, επιτυγχάνονται περαιτέρω η προστασία του περιβάλλοντος, η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, επιχειρηματικότητας, απασχόλησης και των υποδομών, ιδιαίτερα σε περιοχές που παρουσιάζουν αναπτυξιακό έλλειμμα, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Είναι όμως έτσι;

Το μεγάλο δέλεαρ για τη θεσμοθέτηση των επιχειρηματικών πάρκων είναι τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι ασύλληπτα τα ποσά που θα “πέσουν” σε επενδύσεις σε επιχειρηματικά πάρκα.

Στο δημόσιο διάλογο έχουν κατατεθεί επίσης και αρκετές ενστάσεις σχετικά με τη μετατροπή των Βιομηχανικών Περιοχών σε Επιχειρηματικά Πάρκα.

Πως θα λυθεί για παράδειγμα το πρόβλημα της πολυϊδιοκτησίας; Θα αγοράσει η εταιρεία ειδικού σκοπού όλα τα οικόπεδα και τα ακίνητα εντός του πάρκου, ώστε να “τραβήξει” επενδύσεις;

Υπήρξαν ενστάσεις επίσης ότι η ΕΤΒΑ θα μπορεί να έχει δικαίωμα στη λήψη χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης χωρίς να χρειάζεται να διαβουλεύεται με τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις και ότι στην πράξη καταργείται το μοντέλο της αυτοδιαχείρισης, για την εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Ενστάσεις κατέθεσε και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών.

Σε κάθε περίπτωση η λειτουργία των Επιχειρηματικών Πάρκων στοχεύει στην τοπική ανάπτυξη. Ας ελπίσουμε κάποια στιγμή να έρθει κιόλας...