Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 07 Σεπτεμβρίου 2023 10:36

Ο “ακριβός” ανεξάρτητος ελεγκτής των 350.000 ευρώ για την ιδιωτικοποίηση του φωτισμού του Δήμου Πρέβεζας και το “πραξικόπημα Θεοδωρικάκου”

Συνεδριάζει σήμερα η οικονομική επιτροπή του Δήμου Πρέβεζας και καλείται να εγκρίνει την τεχνική έκθεση για την υπηρεσία «Παροχή Υπηρεσιών Ανεξάρτητου Ελεγκτή Υποστήριξης του Δήμου για την υλοποίηση της Αναβάθμισης της Ενεργειακής Απόδοσης του Συστήματος και των Υποδομών του Οδικού και Αστικού Φωτισμού του Δήμου Πρέβεζας».

Ο Δήμος Πρέβεζας έχει ήδη υπογράψει τη σύμβαση ιδιωτικοποίησης του φωτισμού (δείτε ΕΔΩ), δηλαδή τη Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) για την αντικατάσταση του υφιστάμενου φωτισμού με φωτιστικά τεχνολογίας LED και τη συντήρηση τους για 12 έτη, αντί του ποσού των 6.995.212.98 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

Στη σύμβαση προβλέπεται και η υπηρεσία ανεξάρτητου ελεγκτή, ο οποίος θα αποδειχθεί σχετικά “ακριβός” μιας και η αμοιβή του θα φθάνει συνολικά στο ποσό των 348.282,34 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.24%, όπως περιγράφεται και στον παρακάτω πίνακα.

elegktis

Οι αρνητικοί ψήφοι που δεν καταμετρούνται...

Η πληρωμή της εταιρείας που θα αναλάβει το ρόλο του ελεγκτή θα προέρχεται μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη. Πάρθηκε μάλιστα και σχετική απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας μέσα στον Αύγουστο (δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ).

Το αστείο βέβαια της όλης υπόθεσης είναι ο παραλογισμός του διάσημου πλέον νόμου Θεοδωρικάκου για την αυτοδιοίκηση -ο οποίος παρεμπιπτόντως κρίθηκε και αντισυνταγματικός σε πολλά σημεία του- καθώς στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας δεν μετρήθηκαν οι ψήφοι όσων καταψήφισαν, αλλά το θέμα “πέρασε”... ομόφωνα.

Πως γίνεται κάτι ομόφωνο με διαφωνούντες, μόνος ένας... Θεοδωρικάκος θα μπορούσε να το σκεφτεί.

 

Το τοπικό δημοψήφισμα που δεν έγινε

 

Στην προσπάθεια τους να “μπλοκάρουν” τότε την ιδιωτικοποίηση του οδοφωτισμού οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας τον Φεβρουάριο του 2020 σκέφτηκαν κάποια στιγμή να προωθήσουν την ιδέα ενός τοπικού δημοψηφίσματος.

Εφόσον γινόταν κάτι τέτοιο θα ήταν μία κορυφαία στιγμή δημοκρατίας και πολιτικής ηθικής για το λαό της Πρέβεζας, καθώς θα αποφάσιζαν οι ίδιοι οι δημότες για μία σημαντική υπηρεσία η οποία θα μείνει ιδιωτική για 12 ίσως και παραπάνω χρόνια.

Και φυσικά η δημοτική αρχή Γεωργάκου δεν είχε την πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει και τις επόμενες δημοτικές αρχές.

Ο όποιος όμως σχεδιασμός έμεινε στα χαρτιά, μιας και ο επίσης διάσημος κ. Θεοδωρικάκος τον Μάρτιο του 2020 κατάργησε με νόμο που έφερε στη Βουλή τα τοπικά δημοψηφίσματα καθ’ όλη τη διάρκεια της δημοτικής και περιφερειακής περιόδου, καταργώντας διατάξεις του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και του ν. 4555/2018, που αφορούσαν τα τοπικά δημοψηφίσματα.

Σε κάθε περίπτωση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πως θα λειτουργήσει η συγκεκριμένη ΣΕΑ και τι κληθεί να πληρώσει ο δημότης...