Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 08 Ιανουαρίου 2024 13:15

Διαχειριστική μελέτη για το άλσος της Κυανής Ακτής - Πλήρης η αποτυχία για την ανάπλαση στο Κάστρο Παντοκράτορα

Σε σύμβαση με εταιρεία της Θεσσαλονίκης προχώρησε στις 9 Αυγούστου η δημοτική αρχή Πρέβεζας για την εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης για το άλσος της Κυανής Ακτής. Ο προϋπολογισμός για τη συγκεκριμένη παροχή υπηρεσιών είναι 9.828 ευρώ (με Φ.Π.Α.). Η μελέτη θα παραδοθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2024.

Η δημοτική αρχή συνηθίζει πολλές φορές να πανηγυρίζει και να προβάλει δράσεις του “φαίνεσθαι” με την πρώτη ευκαιρία και στο πλαίσιο αυτό δεν προκαλεί εντύπωση πως δεν επέλεξε ούτε καν μία αναφορά σε αυτό το σημαντικό γεγονός.

Κατ΄ αρχάς θα πρέπει να σημειωθεί πως πλέον σε κάθε σχεδιασμό του ο Δήμος Πρέβεζας θα συνυπολογίζει κάτι που είχε... ξεχαστεί, ότι η Κυανή Ακτή είναι δάσος και ως τέτοιο θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη.

Δευτερευόντως η μελέτη αυτή όχι μόνο θα αποτυπώσει επιστημονικά τις εργασίες που πρέπει να γίνουν για να συντηρηθεί και να αναπτυχθεί το δάσος, αλλά θα προτείνει δράσεις για την ανάδειξη και αξιοποίησή του και κυρίως κατά πόσο είναι συμβατές με αυτό οι ανθρώπινες δραστηριότητες που περιλαμβάνονται εκεί.

Η συγκεκριμένη διαχειριστική μελέτη που είναι ένα θετικό βήμα για την περιοχή, θα πρέπει να συμπληρωθεί και με εκ νέου μελέτες για το φαινόμενο της διάβρωσης της ακτής (δείτε ΕΔΩ), κάτι που είχαν θέσει και στο δημοτικό συμβούλιο Πρέβεζας οι πρώην δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Καραμανίδης και Τάσος Αμάραντος.

 

Η ένταξη που ποτέ δεν συνέβη...

 

Ασφαλώς και ο όποιος σχεδιασμός για την Κυανή Ακτή δεν μπορεί να μην συνδέεται και με το Κάστρο Παντοκράτορα. Η δημοτική αρχή στην προηγούμενη θητεία της απέτυχε πλήρως σε κάθε προσπάθεια για τη συντήρηση και αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής.

Το 2019 στο χρηματοδοτικό εργαλείο “Αντώνης Τρίτσης” είχε κατατεθεί πρόταση ύψους 5.900.000 ευρώ περίπου για την ανάπλαση του Κάστρου και της γύρω περιοχής.

Η πρόταση αυτή δεν είναι καν σε φάση ένταξης έπειτα από σχεδόν 5 χρόνια και με το Κάστρο να αντιμετωπίζει προβλήματα!

Σε κάθε περίπτωση να δούμε αν στη νέα της θητεία θα μπορέσει να καλύψει αυτή την αποτυχία της η δημοτική αρχή, ενδεχομένως ερευνώντας και ένα διαφορετικό χρηματοδοτικό εργαλείο.