Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2024 13:06

Αλλαγές για το καθεστώς των ομπρελοκαθισμάτων στις ακτές του Νομού Πρέβεζας - Τι περιλαμβάνει το Σχέδιο Νόμου

Να ξεχάσουν ό,τι ήξεραν μέχρι σήμερα καλούνται οι Δήμοι όλης της χώρας, αναφορικά με το καθεστώς των ομπρελοκαθισμάτων στις ακτές, σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου που παρουσίασε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο “Όροι αξιοποίησης της δηµόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές”.

Το σχετικό Σχέδιο Νόμου αφορά ειδικότερα τους Δήμους Πρέβεζας και Πάργας, που μέχρι και σήμερα έδιναν δεκάδες τέτοιες άδειες σε καταστήματα.

Πλέον, όπως μπορείτε να δείτε και στα παρακάτω βασικά στοιχεία του Σχεδίου Νόμου, αφαιρείται από τους Δήμους το δικαίωμα της ηλεκτρονικής πλειοδοτικής διαδικασίας, η οποία πλέον θα ασκείται αποκλειστικά από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.

Μεταξύ άλλων θα γίνεται αυτόµατη ηλεκτρονική καταχώριση των αιγιαλών (σε µορφή πολυγώνων), τακτικός καθαρισµός της παραλίας από τον παραχωρησιούχο, ανάρτηση πινακίδας µε τις συντεταγµένες, τον αριθµό απόφασης παραχώρησης, τα δικαιώµατα και τις υποχρεώσεις του κοινού και του παραχωρησιούχου, καθώς και QR code µοναδικού για κάθε παραχώρηση, έλεγχος με drones και αυστηρές ποινές για τους παραβάτες.

Η αντίδραση της ΚΕΔΕ είναι μεγάλη για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Για το θέμα των παραλιών η ΚΕΔΕ ζητά οι Δήμοι να έχουν ουσιαστική αρμοδιότητα τόσο σε ότι αφορά στα ομπρελοκαθίσματα, όσο και στη διεξαγωγή του ηλεκτρονικού διαγωνισμού εκμίσθωσης.

Απομένει να δούμε αν θα αντιδράσουν επίσημα και οι Δήμοι Πρέβεζας και Πάργας.

 

Τα βασικά σημεία του Σχεδίου Νόμου είναι:

nom1

nom2

nom3

nom4

nom5