Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013 21:27

«Εργάτη κάνε υπόθεση δική σου το μέλλον και τη μόρφωση που θα χει το παιδί σου»

Συγκέντρωση κατά του νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση για την εκπαίδευση πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ το απόγευμα της Δευτέρας στην κεντρική αγορά της Πρέβεζας υπογραμμίζοντας πως στην κυριολεξία πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που τσακίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

«Φτιάχνουν ένα σχολείο που πετάει έξω από τη γενική μόρφωση και έξω από το Λύκειο τα παιδιά της εργατικής τάξης. Τα σπρώχνουν για να γίνουν βίαια και γρήγορα - γρήγορα το αυριανό φτηνό, ευέλικτο εργατικό δυναμικό, γρανάζι στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Εδώ βρίσκεται η ουσία του νομοσχεδίου. Εδώ βρίσκεται η ουσία του νέου σχολείου της αγοράς, του σχολείου που προωθεί η "Στρατηγική της ΕΕ για το 2020". Σε συνθήκες οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, υποτάσσουν το Λύκειο στις ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας, στη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου» τόνισε η κα Εύη Πάρλα, η οποία πραγματοποίησε την κεντρική ομιλία εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Η κα Πάρλα επισήμανε πως το νομοσχέδιο στερεί από τα παιδιά την αναγκαία στις ημέρες μας γενική μόρφωση ως εφόδιο για τη ζωή τους και μετατρέπει το Λύκειο σε ένα ατέλειωτο εξεταστικό κέντρο, εξαναγκάζοντας τους γονείς να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μορφώσουν τα παιδιά τους.

parla

«Οι απανωτές εξετάσεις και το δυσβάσταχτο κόστος των φροντιστηρίων θα σπρώξει τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας έξω από το Λύκειο και από πολύ μικρή ηλικία στην ψευτοκατάρτιση. Αυτό άλλωστε επιδιώκουν χρόνια και αυτό γίνεται σε άλλες χώρες της ΕΕ. Το νομοσχέδιο θεσμοθετεί το 4ο έτος στα ΕΠΑΛ, τη λεγόμενη μαθητεία, όπου οι μαθητές θα δουλεύουν με μεροκάματο μόλις …9 ευρώ (μεικτά), χωρίς ένσημο και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δεν πρόκειται για πρακτική άσκηση, ώστε να μάθει κάποιος τη δουλειά, όπως λένε, αλλά για προσφορά τσάμπα εργασίας προς τους επιχειρηματίες και προετοιμασία για δουλειά στη συνέχεια με αυτούς τους όρους. Θέλουν τα παιδιά μας σύγχρονους δούλους του 21ου αιώνα» τόνισε η κα Πάρλα υπογραμμίζοντας πως την ίδια στιγμή το νομοσχέδιο δεν ακουμπά στο ελάχιστο τα σημαντικά προβλήματα στα σχολεία στα οποία η κατάσταση είναι εκρηκτική.

«Η υπόθεση της μόρφωσης των παιδιών μας είναι πρώτα και κύρια υπόθεσηδική μας, υπόθεση της εργατικής τάξης, του λαϊκού κινήματος. Έχει να κάνει με τα εφόδια που παίρνουν τα παιδιά μας στη ζωή, με τη διαπαιδαγώγηση και εντέλει με τη διαμόρφωση του νέου ανθρώπου. Το αν μαθαίνουν και τι μαθαίνουν τα παιδιά μας αφορά πρώτα και κύρια την εργατική τάξη» υπογράμμισε η κα Πάρλα σημειώνοντας πως θα πρέπει να σημάνει συναγερμός σε κάθε τόπο δουλειάς. Το κάθε σχολείο να γίνει κέντρο οργάνωσης του αγώνα, κοινής ενωτικής δράσης γονιών, μαθητών κι εκπαιδευτικών και όλοι μαζί, εργάτες, υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, γυναίκες, μαθητές, σπουδαστές μια φωνή – μια γροθιά, σε κοινό μέτωπο πάλης για να μείνει στα χαρτιά αυτό το νομοσχέδιο, για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής, αντιλαϊκής πολιτικής.

«Καταλήγοντας θα ήθελα να πω πως το σύνθημα «εργάτη κάνε υπόθεση δική σου το μέλλον και τη μόρφωση που θα χει το παιδί σου» πρέπει να ηχήσει από σήμερα κιόλας σε όλους τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία, το ΤΕΙ» είπε η κα Πάρλα, καλώντας όλους από σήμερα να πάρουν θέσεις μάχης έξω από τα σχολεία που είναι η πρώτη μέρα με την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ να κουβεντιάσουν με τους γονείς, τους μαθητές, τους καθηγητές.