Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013 02:12

Άλλο «αέρα» έφερε στην Ειδική Γραμματεία Υδάτων ο Κώστας Τριάντης

Μήνα με το μήνα η θητεία του Πρεβεζάνου Κωνσταντίνου Τριάντη, στο ΥΠΕΚΑ και ειδικότερα στο πόστο του Ειδικού Γραμματέα Υδάτων, κερδίζει συνεχώς θετικά σχόλια. Είναι κοινό «μυστικό» στους διαδρόμους του Υπουργείου, πως ο νεαρός Γραμματέας, με τη δουλειά, τη μεθοδικότητα και το όραμά του, έχει φέρει άλλο «αέρα».

Δεν είναι τυχαίο επίτευγμα, η εκπόνηση, για πρώτη φορά, ολοκληρωμένης εθνικής πολιτικής για τα ύδατα, μέσω των Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής των Υδατικών Διαμερισμάτων της χώρας, όπως τονίζεται στο Econews.gr.

Στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκε το δεύτερο επιστημονικό εργαστήριο για τη διαχείριση των υδάτων που διοργανώθηκε από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ και την Πρεσβεία του Ισραήλ.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ κ. Σταύρος Καλαφάτης, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μανιάτης, ο Πρέσβης του Ισραήλ κ. Arie Mekel και ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων κ. Κωνσταντίνος Τριάντης.

Τόσο η πολιτική η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ όσο και ο Πρέσβης του Ισραήλ έκαναν ειδική αναφορά στη διμερή συνεργασία Ελλάδος-Ισραήλ, στην ανάγκη ενίσχυσής της και στα σχετικά Μνημόνια Συνεργασίας που έχουν υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά την εισήγησή του ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων, τόνισε τη δημιουργική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, με προτεραιότητες σε πολιτικό, τεχνικό και επιστημονικό επίπεδο.

Όπως σημείωσε, το νερό μπορεί να αποτελέσει προμετωπίδα σύγκλισης δύο δομικών εννοιών, της ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Ανέλυσε τις προτεραιότητες και το έργο της ΕΓΥ όσον αφορά τα Σχέδια Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής των Υδατικών Διαμερισμάτων της χώρας, την αξιολόγηση και διαχείριση κινδύνων πλημμύρας, τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Υδρογεωτρήσεων, την επαναχρησιμοποίηση αστικών λυμάτων.

Ο βασικός ομιλητής, καθηγητής Ofer Dahan, έκανε εκτενή αναφορά στην ισραηλινή εμπειρία και την τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση της ζήτησης και της διαθεσιμότητας ύδατος, με συγκεκριμένα παραδείγματα από Ισραήλ που αφορούν μονάδες αφαλάτωσης και επαναχρησιμοποίησης υγρών αποβλήτων, ενώ ο Πρέσβης Noah GalGendler πραγματοποίησε μία σύντομη παρουσίαση της Εθνικής Εταιρείας Υδάτων του Ισραήλ και έδωσε έμφαση στη δραστηριότητά της σε 20 χώρες στο εξωτερικό.

 

Δείτε παρακάτω από το 14' και έπειτα το σχετικό ρεπορτάζ: