Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014 15:43

Νίκη Φούντα: "Αναγκαία η άμεση έκδοση ΚΥΑ ώστε να λειτουργήσουν απρόσκοπτα οι Αγορές Αγροτών"

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε η Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΔΗΜΑΡ Νίκη Φούντα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Αγροτική Αγορά της Πρέβεζας.

Η κα Φούντα επισημαίνει πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να λειτουργήσει και να επεκταθεί ο θεσμός και ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό αν θα εκδοθεί άμεσα η ΚΥΑ με την οποία ρυθμίζονται τα ζητήματα των Αγορών Αγροτών ώστε αυτές να λειτουργήσουν το ταχύτερο απρόσκοπτα και νόμιμα.

Η ερώτηση της κας Φούντα αναφέρει:

Με το άρθρο 56 του νόμου 4235/2014 θεσμοθετείται η λειτουργία αγορών παραγωγών με έμφαση στον τοπικό χαρακτήρα, στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που κάνουν δήλωση ΟΣΔΕ και παράγουν τα αγροτικά τους προϊόντα εντός της Περιφερειακής Ενότητας όπου λειτουργεί η κάθε Αγορά.

Για την ενεργοποίηση του θεσμού απαιτείται έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 62, με την οποία να καθορίζονται λεπτομέρειες για τα αρμόδια όργανα, τα δικαιολογητικά, την τηρούμενη διαδικασία για την έναρξη λειτουργίας, ειδικά θέματα ως προς τους κανόνες λειτουργίας κλπ.

Μολονότι το εγχείρημα των Αγορών Αγροτών μπορεί να λειτουργήσει επιτυχώς οι καθυστερήσεις ενδέχεται να τον υπονομεύσουν και να δημιουργήσουν προβλήματα όπως προσφάτως συνέβη. Συγκεκριμένα στην Πρέβεζα, η Αγορά Αγροτών λειτουργούσε πιλοτικά σε σημείο της πόλης όπου είχε παραχωρηθεί από τον Δήμο. Ωστόσο κατά το Σάββατο 15.2.2014, για πρώτη φορά από την ημέρα έναρξής της, μετά από εισαγγελική εντολή λόγω καταγγελίας του Συλλόγου Οπωροπωλών, η Αγορά δεν λειτούργησε.

Επειδή είναι σημαντικό να μην δημιουργούνται διενέξεις μεταξύ επαγγελματικών κατηγοριών στις τοπικές κοινωνίες,

Επειδή είναι εξαιρετικά σημαντικό να λειτουργήσει και να επεκταθεί ο θεσμός, καθώς η πώληση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες μειώνει τις πρόσθετες επιβαρύνσεις των προϊόντων, αποκλείει στάδια κερδοσκοπίας και κλείνει την ψαλίδα υπέρ του καταναλωτή αλλά και του παραγωγού,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

• Θα εκδοθεί άμεσα η ΚΥΑ με την οποία ρυθμίζονται τα ζητήματα των Αγορών Αγροτών ώστε αυτές να λειτουργήσουν το ταχύτερο απρόσκοπτα και νόμιμα;